İstanbul’un Ahşap Konut Mimarisi
20. yüzyıl ortalarına kadar İstanbul manzarasına hakim olan ahşap yapılar, süreç içerisinde yok oldu.
İstanbul'un tarihi izler taşıyan ahşap yapılarını sizler için derledik:
1- Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı: İstanbul'un en eski ahşap evi olarak bilinen 17. yüzyıla ait bu yapı, Meşruta Yalı olarak da biliniyor. Günümüze büyük bir yalı kompleksinin sadece divanhânesinin ulaştığı bu ahşap köşk, denize çakılmış kazıklar üzerine oturan tek katlı bir mekândan ibaret. Amcazâde Yalısı, dışarıdan yalın bir mimariye sahip olmasına karşılık iç dekoruyla Osmanlı yapı sanatının en önemli kanıtları arasında.
Kaynak: İstanbul Araştırmaları Enstitüsü
1-6
2-Sadullah Paşa Yalısı: 18. yüzyıl sonlarında yapılan bu yalı, günümüze ulaşmayan büyük bir yapı topluluğunun harem dairesi. Döneminin Osmanlı yapı sanatının en önemli eserler arasında yer alan yapı, merkezî sofalı plan tipinde. Simetrik plan tipine sahip olan yalı, merkezî bir sofanın köşelerine yerleştirilen ikişer adet oda ve sofaya saplanan eyvanlar planın temelini oluşturuyor.
2-6
3- Halet Çambel Yalısı: 19. yüzyılın ilk çeyreğinde yapıldığı tahmin edilen yapı, orta sofalı plan şemasına sahip. Bir zamanlar tam deniz kenarında olan yalı, sahil yolunun yapılması ile sahilhaneye dönüştü. Üst kat cumbaların yanındaki balkonlar 1930’larda yapılmış olup orijinal değil ve Arnavutköy yalıları arasında bahçesi olan tek yalı.
3-6
4- Kıbrıslı Yalısı: Küçüksu’nun en eski yalılarından biri ve belgelenen en büyük yapılar arasında. 64 metrelik sahil cephesine sahip yalıda tam 20 oda bulunuyor. Üç sofalı plan tipinde inşa edilen yalı, bugünkü durumuna birkaç tadilat sonucunda ulaştı. Yapılan değişikliklerle üç büyük hamamı yıkılan yapının klasik tarzdaki cephesi, büyük oranda özgün durumunu koruyor.
4-6
5- Mazlum Ağa Köşkü: Pavyon benzeri, bağımsız yazlık ev plan tipini temsil eden köşk, olasılıkla 1860’da av köşkü olarak inşa edildi ve 1978’de belgelendi.
5-6
6- Kayserili Ahmed Paşa Konağı: 1875’te inşa edilen, kagir bir bodrum üzerine oturan ahşap yapı, orta sofalı plan tipine sahip. Üst iki katının da aynı plan tipine sahip olan yapının cihannüma katı T plan tipine sahip. İki girişi bulunan yapının her iki girişi de ortak alanlara açılıyor. Konak, üçgen alınlıklarla sonlanan çıkmaları ve pencere aralarında bulunan pilastırları ile hareketli bir cephe kurgusuna sahip.
6-6