Çarşı/pazar tipolojilerinin biçimsel farklılıkları
Çarşı / pazar tipolojilerini biçimsel farklarına ve yapım zamanlarına göre uğradıkları dönüşümlere göre ele alıyoruz.
1_ Taşra Pazarları:
Geç ortaçağ dönemine ait bu pazarlar, sadece cılız ayaklarla desteklenen çatı strüktüründen oluşur. Tamamen çatıdan oluşan bu pazarlar, temiz havanın aşağıdaki boşluğa girmesine izin verir ve tezgahlar açıldığında zeminin temizlenmesine olanak tanır.
1-4
2_ Kapalı Çarşı: Erken modern İslam dünyasının çarşı örneklerini barındırır. Çarşının kagir tonozlarla çevrilmesi, yangınları önlemenin yanı sıra, kompleks geceleri kapalıyken geride kalan malların güvenliğini sağlamanın da bir yolu.
2-4
3_19.yy Merkezi Pazarları: Sanayi Devrimi ile gelen yeni malzemeler, değişen halk sağlığı anlayışları ve kentsel temizlik beklentileri ile, büyük yeni merkezi pazarlar tasarlandı. Bu geniş ve hafif yapılarla, gürültü, koku ve pislik tek bir ticaret merkezinde toplanabilir ve yalıtımı sağlanarak kapatılabilir.
3-4
4_20.yy Pasajları: Bu yapılar, koridor oluşturan kapalı sokakların, içeride modüler kümelenme yapacak şekilde üzerlerinin kapatılması ile oluşturulur. Yeni malzemenin çok yönlülüğüyle daha geniş aralıklara ve daha etkileyici mekansal kurguya izin verir.
4-4