BIRE‐PAN Araştırma Projesi Kapanış Etkinliği
İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından üç yıldır desteklenen projede, biyolojik katkılı sıkıştırılmış bir toprak panel malzemesinin tasarlanması, Fibrobeton'un desteğiyle de bu malzemeden oluşturulacak yapı elemanlarının fabrikasyona dayalı bir tasarım-üretim sisteminin oluşturulması amaçlanıyor.
1-10
Görsel: Sürdürülebilirlik.
Mimarlık, inşaat ve biyo-mühendislik alanlarından öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen disiplinler arası araştırma sürecinde, “Sürdürülebilir Kentler” üst hedefi altında toprak mimarinin güncel mimari üretim ortamına adaptasyonu için stratejiler geliştirilmiştir.
2-10
Görsel 3: Toprak Mimari.
İnşaat ve biyomühendislik çalışma grubu mevcut yapısal toprak reçetelerin biyolojik katkılarla (tarım atığı, bakteriler) geliştirilmesi için gerekli malzeme araştırmalarını ve testleri yürütmüştür.
3-10
Görsel 4.1: Prototip denemeleri.
Mimari tasarım ve üretim çalışma grubu Fibrobeton’un desteğiyle bu malzemeden oluşturulacak yapı elemanlarının fabrikasyonuna dayalı bir tasarım-üretim sistemi kurgulamıştır. Proje, TUBİTAK/MAM, Kerpic Akademi, Yapı Biyolojisi Enstitüsü gibi kurumlardan uzmanlar, doğal yapılarla ilgili danışmanlar ve birçok üniversitenin laboratuvarlarından hizmet alınarak gerçekleştirilmiştir.
4-10
Görsel 4: Tasarım-Üretim Teknoloisi.
Projenin sonucunda sıkıştırılmış toprak yapım tekniğiyle fabrikada seri olarak üretilebilen toprak blok ve paneller için BIRE [Biologically Improved Rammed Earth] reçetesi geliştirilmiştir.
5-10
Görsel 5.1: Prototip birleşim denemesi.
Projenin sonucunda geliştirilen BIRE-PAN Tasarım-Üretim sistemi ise prekast toprak blok ve panellerin bir mimari mekanın inşasında mevcut taşıyıcı sistemlere, diğer yapı elemanlarına nasıl entegre olacağını ve tasarım imkanlarını gösteren bir mimari sistemdir. Bu sistemin denenmesi için Fibrobeton firmasının tam desteğiyle Düzce’deki açık AR-GE inşaat alanında bir BIRE-PAN PROTOTİP MEKAN inşa edilmektedir.
7-10
Görsel 6: BIRE-PAN Karışım Testleri.
Fibrobeton Yapı Elemanları, BIRE-PAN Prototip Mekanın hayata geçmesi için malzeme temini, işçilik, kalıp ve imalatı ile yapının inşasını üstlenmiştir.
9-10
Görsel 8: BIRE-PAN Prototip Mekan.
BIRE-PAN Araştırma sürecinin tüm paydaşların katkısıyla tanıtımı ve sonuçlarının paylaşılması için ilgilenen herkes 30 Eylül Cumartesi günü saat 10.00 da İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Kazandibi’nde gerçekleştirilecek sunuma davet edilmektedir. Bilgi-Mimarlık’taki bu sunumun ardından Fibrobeton Düzce Fabrikası’nda yapılacak teknik gezi ile BIRE-PAN PROTOTİP MEKANI ve üretim süreci tanıtılacak, gezi ardından Santral Kampüse dönüş yapılacaktır.
10-10