3 soruda Nevin Meriç
Kendini tanıma ile okuma arasındaki ilişki neyin okunması gerektiğini de belirler. Hoşlanılan konular veya araştırıp öğrenilmek istenilen konular üzerinde okunacak kitaplar belirlenmeli. Bunun haricinde mutlaka okunması gereken kitaplar da vardır ki Kur'an, hadis, siyer kitaplarını bu bağlamda değerlendiriyorum. Bu alan aynı zamanda diğer alanlara açılım imkânı da sağlar.
Neden okuyalım?
Okumak insana dünyalar kazandırır. İnsan kendini bile okuyarak tanır. İnsan sadece kendi etrafında dönen bir varlık değil, merak ve öğrenme güdüsüyle donatılmış. Okuyarak merak ve öğrenme isteğini giderme imkânı bulur ve hazza ulaşır. Problemlerini çözme becerisini de okuyarak elde edebilir. Bu anlamda; tanıma, bilme, öğrenme, çözme vs. açılımlarını elde edebilmek için okumak gerekir diyorum. İnsan farklı alanlarda okuyarak hem bakış açısını geliştirir hem de tanıma ve bilme konusundaki hazzını besler. Kendi okumalarımda da bunu görüyorum. Şehir okumaları hoşuma gidiyor. Daha doğrusu insanın yapıp etmesinin tarihi süreci... Bir zaman sarmalı içinde eyleşen insanın ve insanlığın hâllerinin izlerini sürmek bana keyif veriyor. Ayrıca çalışmalarımda da kullandığım için bilgiyi dönüştürme imkânı da sağlıyor. Okumak bir strateji de olmalı. İyi-güzel olanla ilişki kurmayı öğrenmek de okumakla elde edilir.
Ne okuyalım?
Kendini tanıma ile okuma arasındaki ilişki neyin okunması gerektiğini de belirler. Hoşlanılan konular veya araştırıp öğrenilmek istenilen konular üzerinde okunacak kitaplar belirlenmeli. Bunun haricinde mutlaka okunması gereken kitaplar da vardır ki Kur'an, hadis, siyer kitaplarını bu bağlamda değerlendiriyorum. Bu alan aynı zamanda diğer alanlara açılım imkânı da sağlar. Artı Kur'an okumak bir yanıyla bir ibadet de olduğundan insan için ayrı ve artı değerdedir. Dolayısıyla beğendiğimiz alan, araştırdığımız konu ve ibadet alanında bize kazanımlar sağlayacak kitapları okuyalım diyorum. Kendi okumalarımda da birkaç alanda eyleşiyorum. Tarih önemli, insan önemli, hayat önemli benim için o zamanda hepsinin birleştiği hatıratları önceliyorum. Ama hatıratlardaki sterilazasyon da dikkat edilmesi gereken bir nokta. O açığı da hem diğer hatıratlardan hem de döneme ait diğer metinlerden dolduruyorum. Dolayısıyla tek bir kitapla yetinmek doğru ve farklı bakış açıları için yeterli değil, ama bütün bunlar bizim için önemli değilse öyle de yapılabilir tabii...
Nasıl okuyalım?
Bilgiyi farklı alanlarda kullanma eylemi diye bir yaklaşımım var dolayısıyla not tutmak bunu mümkün kılıyor.
Odaklanarak okuyalım. Beğendiğimiz cümleleri kelimeleri akılda tutalım. Araştırma yapıyorsak notlar tutalım. Konu arşivimiz, kaynak arşivimiz, yazar arşivimiz olsun diye uğraşalım. Sadece okumuş olmak için değil başka alanlara taşıyarak üretime, veriye dönüştürme imkânlarını kullanalım. Kendi okumalarımdan yola çıkarsam not tutarak okuyorum. Bilgiyi farklı alanlarda kullanma eylemi diye bir yaklaşımım var dolayısıyla not tutmak bunu mümkün kılıyor.
- Mesela hatıratlarda geçen isimler, akrabalık ilişkileri ve bu bağlantılar üzerinde ülke yönetiminde, ekonomisinde, bürokrasisinde, üniversitesindeki yayılım haritası da ancak not tutarak elde edilebilir.
Biraz uzun sürüyor ama sonuç beni memnun ediyor. Artı sosyal medyada kullanıyorum bu notları... Gelen etkileşimlerle de başka bir dünya çıkıyor insanın karşısına. Okumak yazmaya dair de insanı besliyor. Kitapları nasıl yazılmış, kurgusu, dili kullanma biçimi vs. diye okumak da enteresan geliyor bana...