Tabiat köşesi: Gideros koyu

SKYROAD
Abone Ol

Kartpostallara konu olacak bu Karadeniz'in doğa harikası kıyı, Ege'den izler taşıdığı için sizleri etkisi altına alacak. Eğer Ege ve Akdeniz'de ilginizi çeken bir yer kalmadığını düşünüyorsanız Cide, Gideros koyunu gezilecek yerler listesine eklemenizi tavsiye ederim.

Amasra’danKastamonu’nun Cide ilçesine Karadeniz sahillerini takip ederek gittiğiniz yol üzerinde rastlayacağınız “Gideros” levhasını bizim gibi takip ederseniz pişman olmayacaksınız. Bu levhanın gösterdiği sahil istikametine doğru indiğinizde ise çok şaşıracaksınız zira sürekli olarak Karadeniz’i izlediğiniz hattın sonunda burada karşınıza adeta Ege’den kopup gelmiş küçük ama şahane bir koy çıkacak. Ancak birkaç teknenin sığacağı kadar dar bir ağzı olan 500 metre genişliğindeki bu dairevi koy yazın zümrüt yeşili rengindeki cam gibi berrak sularıyla adeta bir göleti andırıyor ve Karadeniz’den çok Ege’deymişsiniz hissi uyandırıyor.

Yola çok yakın olmasına karşın tahmin edilemeyecek tenha bir noktada kaldığı için yakın zamana kadar kalabalıklar tarafından keşfedilmeyen ve kenarında ismini aldığı oldukça küçük ve eski Gideros Köyü’nü barındıran bu doğal liman, koyların nadir bulunduğu Karadeniz açısından adeta bir inci. Sit alanı olduğu ve yapılaşmaya müsait olmadığı için otantik yapısını koruyan Gideros Köyü ve koyu, kitlesel ziyarete ve konaklamaya müsait de olmadığından doğa içinde sakin bir tatil arayanlar için bulunmaz nimet sayılabilir.

Kastamonu, Gideros

Yakınında sadece bir otelin bulunduğu Gideros Köyü’nde koya bitişik iki lokanta, eski bir camii ve Osmanlı’dan kalma bir hamamın dışında birkaç ev bulunuyor. Bir ikisi pansiyon olarak da hizmet veren bu evleri kiralama imkânı da sunuluyor.

Kıyısında küçük bir de plajın bulunduğu Gideros’ta pek fazla insana rastlamak da mümkün değil. Eski dönemlerde korsanların saklandığı gözlerden uzak bir sığınak-liman görüntüsü veren Gideros Koyu doğal güzelliği ve fotografik manzarasıyla da insanın huzur bulacağı bir cennet köşesi adeta.

Denize girmek, doğa içinde her şeyden kopuk vakit geçirmek ve balık yemek için harika bir ortam. Giderek daha tanınır olmaya başlayan Cenevizlilerden kalma bu köyün salaş ortamı görsel olarak çok çekici olsa da konforlu tatil arayanlar için uygun değil. Ancak köyün bu salaş ve bakımsız hâli, muhteşem manzaralı Gideros koyunun sükûnet ve huzur ortamının devamlılığının da sigortası gibi.

Sessiz, sakin ve doğa ile iç içe.

Bilmeyenlerin kolay kolay fark edemeyeceği kadar tenha bir köşede kalan Gideros Koyu bu özelliği nedeniyle Kurtuluş Savaşı sırasında silah kaçırmak için de kullanılmış. Cide’ye 12 kilometre mesafede gizlenmiş Gideros’un sunduğu bu korunaklı küçük doğal liman Karadeniz’in hırçın sularından da etkilenmediği için bir gölü andırıyor.

Kuş seslerini dinlemek ve balık tutmak içinde ideal bir yer olan Gideros gün geçtikçe tanınır olsa da henüz yabancı turistlerin ilgi odağına girmiş değil. Yerlilerden ise ancak bilenlerin uğradığı sakin bir doğa parçası. Yapılaşmaya müsait olmayan statüsü sayesinde doğallığını kolay kaybetmeyecek bir tabiat köşesi olması ise en büyük şansı.