Ege'nin rüya adası: Bozcaada gezi rehberi

PINAR ŞENLİ
Abone Ol

Adalar serimizde bu kez durağımız Kuzey Ege’nin meşhur güzelliği Bozcaada. Rum mimarisiyle harmanlanmış sokakları, serinleten buz gibi denizi, mükemmel gün batımı ve bilinen rüzgarı ile burası Türkiye’nin en güzel adalarından biri. Eğer kısa bir tatil düşünüyorsanız, Bozcaada’yı ilk seçeneğiniz yapabilirsiniz. Çünkü burası bir tatilden beklenen her şeyi size vadediyor. Gezilip görülecek muhteşem yerleri var, denizi ve plajları deseniz size harika bir deniz tatili yaşatıyor. Bunun yanı sıra adada eşsiz lezzetler mevcut. Ayrıca, buraya ulaşım için birçok seçenek bulunuyor ve konaklama imkanları da oldukça çeşitli. Hala tereddütteyseniz Bozcaada gezi rehberi yazımız sizi ikna edecek. Buyurun Bozcaada keşfine

Genel bilgilerle Bozcaada

Bozcaada.

Bozcaada, Çanakkale’de bulunan bir ada ilçesi. 2.500’ün üzerinde yerleşik halkı bulunan ada, deniz turizmiyle öne çıkıyor. İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlere yakın olması sebebiyle son yıllarda tatiller için sıklıkla tercih edilen destinasyonlar arasında yerini alıyor. Etrafında bulunan irili ufaklı 10 adacık ile 42 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Bozcaada, Ege Denizi’nin ikinci, Türkiye’nin ise üçüncü büyük adası. Ada, Çanakkale Boğazı’nın hemen çıkışında yer alıyor. Jeopolitik konumu nedeniyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan adanın ilk yerlileri, MÖ 2.000 yılında yaşayan Pelasglar kavmiymiş. Bulunduğu yer itibarıyla poyraz ve lodos rüzgarları adanın en bilinen özellikleri. Adanın etrafında Assos, Akçay, Ayvalık, Truva, Edremit ve Kaz Dağları gibi adanın ardından gezilip görülecek birçok yer bulunuyor.

Nasıl, ne zaman gitmeli?

Adaya ulaşım sağlayabileceğiniz tek yöntem feribot. Bunun için adanın tam karşısında bulunan Ezine ilçesinin Geyikli beldesi sahilinden kalkan feribotlar kullanılıyor. Bozcaada’ya araçla gelmek istiyorsanız ve İstanbul’dan yola çıkacaksanız, 380 kilometre ile Tekirdağ, Gelibolu, Çanakkale ve Ezine rotasını izleyerek buradan feribota ulaşabilirsiniz. Bir diğer alternatif ise hızlı feribota binerek Bandırma’ya ulaşmak ve buradan Biga, Çanakkale ve Ezine rotasını izlemek. İzmir’den geliyorsanız 301 kilometrelik Ayvalık, Akçay ve Ezine güzergahını kullanabilirsiniz. 729 kilometre ile en uzak nokta olan Ankara’dan ise Bursa, Bandırma, Biga, Çanakkale, Ezine rotasını takip edebilirsiniz. Eğer aracınız yoksa özellikle yaz döneminde seferi artan Bozcaada otobüslerine binebilirsiniz.

Çanakkale’de bulunan adada Akdeniz iklimi hakim. O nedenle adada hiçbir zaman gezilemeyecek kadar soğuk bir hava ile karşılaşmıyorsunuz. Kış aylarında bile en düşük sıcaklıklar 7-8 derece civarı. Ancak konumu nedeniyle adada hüküm süren rüzgarlar sizi biraz rahatsız edebilir. Özellikle bahar ve kış aylarında. Bu nedenle adanın tadını çıkarabileceğiniz en güzel mevsim yaz. Mayıs ile Eylül ayları arasında Bozcaada’ya giderseniz, dolu dolu bir ada gezisi yapmış olursunuz.

Meryem Ana Kilisesi.

Bozcaada keşif yolculuğu

‘Bir adada ne kadar gezilecek yeri olabilir ki?’ diye düşünmeyin. Burada kültürel bir kazanım elde edebileceğiniz birçok yer mevcut. İlki ise adaya daha feribotla yaklaşırken gözünüze çarpıyor: Bozcaada Kalesi… Adayı olası savaşlardan korumak için inşa edilen kalenin ne zaman yapıldığıysa bilinmiyor. Tarih boyunca Fenikeliler, Venedikliler, Cenevizler ve Türkler tarafından kullanılan kale, Türkiye’nin en iyi korunmuş kalelerinden biri. Günümüzde bir açık hava müzesi olarak kullanılan kaleyi 10.00-20.00 saatleri arasında görebilirsiniz.

Adadaki tarihi yapılardan biri de günümüzde de hizmet veren Meryem Ana Kilisesi. Rum Ortodoks Cemaatine hizmet veren kilisenin yapılış tarihi tam bilinmiyor ancak Venedikliler zamanında inşa edildiği düşünülüyor. Avlusunda bulunan 4 katlı çan ve saat kulesi, adanın her yerinden görünebiliyor. Ancak burayı ziyaret etmek için Pazar günü yapılan ayinlere katılmanız gerekli. Zira kilise ziyarete açık değil.

Polente Feneri.

Bozcaada’da tarih arıyorsanız tek yapmanız gereken ilçe merkezinde bulunan tarihi sokaklarında gezmek. Türk ve Rum mahalleleri olarak ikiye ayrılan ilçe merkezinde Türk sokakları zamanla gelişse de Rum sokakları eski yapısını fazla bozmamış. Arnavut yollar, desenli kaldırımlar, eski evler… Her biri sizi geçmişe götüren bu sokakların sonunun denize çıkması da ayrı bir mutluluk veriyor ziyaretçilerine.

Adanın eşsiz manzaralarını keşfetmek isterseniz gideceğiniz yerler, Polente Feneri ve Göztepe. 1861 yılında yapılan Polente Feneri, adanın en romantik yerlerinden biri. Burada gün doğumunu ya da gün batımını izlemek, belki de adada geçireceğiniz en huzurlu zamanlar olabilir. Göztepe ise adanın en yüksek noktası. 192 metre yüksekliğindeki tepeden adanın tüm yerleşimini, denizi ve ufuk çizgisini görebilirsiniz. Adanın en serin yerlerinden biri olan Göztepe, sıcaktan ve kalabalıktan bunaldığınızda kaçabileceğiniz harika bir lokasyon.

Bir gezi planı müzesiz olur mu hiç? Tabi olmaz diyenlerdenseniz Bozcaada Müzesi’ni kesinlikle görmenizi tavsiye ederiz. 2006 yılında açılan müzede 45 ayrı konuda 6000’den fazla obje sergileniyor. Müzede ayraç, takı, kolye, kartpostal gibi hediyelik eşyalar satan bir mağazada bulunuyor. Kış döneminde kapalı olan müze, Nisan ve Ekim aylarında 10.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyarete açılıyor.

Adanın harika plajlarını da unutmamak lazım tabi. İlçe merkezine pek yakın olmayan plajlara minibüslerle ulaşabiliyorsunuz. En çok tercih edilen Ayazma Plajı’nın altın renkli kumlarında güneşin tadını çıkarabilir, Akvaryum Koyu’nun berrak denizinde serinleyebilir, Beylik Plajı, Habbele Plajı ve Tuzburnu Koyu’ndan istediğinizi seçerek keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Bozcaada hatırası hediyelik eşyalar

Bir akşam güneşi, seyretmek ve seyrelmek: Bozcaada
SkyRoad

Bozcaada’da sevdikleriniz için birçok hediyelik bulabilirsiniz. Buzdolabı yapışkanlarından biblolara, takıdan ahşap süslere kadar birçok farklı seçeneğiniz bulunuyor. Ancak adanın en ünlü hediyeliği domates reçeli… İlk olarak bir Rum aile tarafından yapılan ve günümüze kadar gelen domates reçeli, adadaki en yöresel şey denebilir. Domates reçeli dışında incir, gelincik gibi farklı reçelleri de deneyebilirsiniz. Bu seyahatinizde alabileceğiniz bir diğer hediyelik de damla sakızlı bademli kurabiye. Lezzetine doyamayacağınız bu kurabiyelerden kendiniz deneyince sevdiklerinizin de tatmasını isteyeceksiniz. El işçiliği ile yapılan birçok hediyelik alabileceğiniz gibi adaya özgü üzüm, rüzgar gülü gibi objeleri de tercih edebilirsiniz.