İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti

HABER MASASI
Abone Ol

Dün İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin bölgeden dönerken dağlık bir araziye sert iniş yapması suretiyle kaza meydana geldi. Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir-Abdullahiyan'ın helikopter kazasında hayatını kaybettiği açıklandı.

İran devlet televizyonu, 63 yaşındaki İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin dün öğleden sonra Hudaferin bölgesinden Tebriz’e geçerken geçirdiği kazada kurtulan olmadığını duyurdu.

Cumhurbaşkanını taşıyan helikopterin Tebriz sınırları içerisinde kalan Ozi köyü yakınlarındaki ormanlık alana düştüğü kaydedilirken, kazanın nedeni hakkında henüz resmî bir açıklama yapılmadı.

  • Helikopterin enkazına 15 saatlik çalışma sonrasında ulaşılırken, Reisi ile birlikte helikopterde bulunan Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir-Abdullahiyan, Tebriz Valisi Malik Rahmeti ve İran lideri Hamaney'in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim'in de kazada hayatını kaybedenlerin arasında yer aldığı belirtildi.

Helikopterde Reisi ile birlikte bulunan Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir-Abdullahiyan, Tebriz Valisi Malik Rahmeti ve İran lideri Hamaney'in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim de kazada hayatını kaybetti.

Reisi'nin helikopterinde bulunan Devrim Muhafızları Ordusu mensubu 2 üst düzey askerî yetkili ile 3 mürettebatın da kazada yaşamını yitirdiği kaydedildi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte Aras Nehri üzerinde iki ülke tarafından ortaklaşa inşa edilen Kız Kalesi Barajı’nın açılışını yaptıktan saatler sonra vefat etti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir?

Hukukçu din adamı kimliğiyle bilinen Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960'ta, Şiî Müslümanlar için dinî bir merkez olan İran’ın Meşhed kentinde doğdu.

15 yaşındayken Kum’daki meşhur ilahiyat okulunda eğitim görmeye başladı ve Hamaney de dahil olmak üzere birçok Müslüman âlimden eğitim almaya devam etti.

İran’ın dinî lideri Hamaney gibi o da bir seyyid olduğunu gösteren siyah bir türban takıyordu; bu, On İki İmamcı Şiî Müslümanlar arasında özel bir öneme sahip bir statüydü.

Reisi, 1979'daki devrimin ardından kariyerine 1981'de Kereç Savcısı olarak başladı. Görevinde hızla yükselen Reisi, henüz 25 yaşındayken Tahran Başsavcı Vekilliği makamına oturdu.

1983 yılında Meşhed'in Cuma Namazı İmamı Ahmed Alemu'l-Huda'nın kızı Cemile ile evlendi. İki kızları oldu.

İran-Irak Savaşı sırasında konuşma yapan genç Reisi.

  • Reisi, İran devrim lideri Ayetullah Humeynî'nin talimatıyla 1988'de hapisteki rejim muhaliflerinin idam kararını veren 4 kişilik komitede yer aldı.

Humeynî'nin ölümü sonrası Ali Hamaney döneminde devlet makamlarında hızla yükselen Reisi, 1989-1994 yıllarında Tahran Başsavcılığı görevinde bulundu. 1994 yılında Devlet Denetleme Kurumu Başkanlığı’na atanan Reisi, 10 yıl boyunca bu görevde kaldı.

Reisi, 2004'te Yargı Erki Başkanı Birinci Yardımcılığı görevine atandı. 2014 yılında İran Genel Başsavcılığı’na atanan Reisi, 2016'da yine Hamaney tarafından Meşhed kentindeki İmam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfı Başkanlığı'na getirildi.

  • Ülkede 19 Mayıs 2017'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aday olan Reisi, o dönemdeki Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye karşı seçimleri kaybetti.

Bir mezarın külliyeye dönüşme serüveni
Mecra

Reisi, 2017'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde konuşma yaparken.

Reisi, kendisinden önceki Yargı Erki Başkanı Ayetullah Amuli Sadık Laricani'nin Hamaney tarafından görevden alınarak Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanlığı’na atanmasının ardından Mart 2019'da boşalan Yargı Erki Başkanlığı'na getirildi.

İran'da 18 Haziran 2021'de gerçekleştirilen seçimde Reisi, oyların yüzde 62'sini alarak açık ara farkla kazanıp ülkenin 8. Cumhurbaşkanı oldu.

Eski bir baş yargıç olan Reisi, İran'ın 85 yaşındaki dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney'in potansiyel halefi olarak görülüyordu.

  • Reisi'nin cumhurbaşkanlığı döneminde özellikle komşularla ilişkilere öncelik veren dış politika izlendi. Bu dönemde Suudi Arabistan ile ilişkiler 7 yıl aradan sonra yeniden kuruldu.

Mart 2023'te bölgesel rakipler İran ve Suudi Arabistan, diplomatik ilişkileri yeniden tesis eden sürpriz bir anlaşma imzaladı.

Reisi'nin dinî kurumlarda güçlü referansları vardı; son dönem Humeynî'nin yanı sıra kendisini çeşitli üst düzey pozisyonlara atayan Hamaney ile de sağlam ilişkileri vardı. Ayrıca, hükümetin tüm organlarıyla, orduyla, yasamayla ve güçlü teokratik yönetici sınıfla iyi ilişkiler sürdürmeyi başardı.

ABD'nin yaptırım listesindeydi

Reisi, siyasî tutukluların idam edilmesinde ve 2009'daki sosyal çalkantıların bastırılmasında oynadığı iddia edilen rol nedeniyle Kasım 2019'da ABD tarafından yaptırım listesine alındı.

  • İbrahim Reisi, Hamaney sonrasında ülke liderliği makamına oturması muhtemel adayların arasında bulunuyordu.

Diğer üst düzey İranlı yetkililer gibi onun da en sert söylemi İsrail ve ABD'ye ve onların Batılı müttefiklerine yönelikti.

Cumhurbaşkanı, ayrıca, Mehsa Emini'nin Eylül 2022'de kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla tutuklanmasının ardından gözaltındayken öldürülmesinin ardından kitlesel protestolara yönelik şiddetli baskıyı da yönetti.

Şehinşah’ın düşüşü
Mecra

22 yaşındaki Mehsa Emini'nin 2022'nin sonlarındaki ölümü, İran'da aylarca süren protestolara yol açtı. Şiddetli bir baskıyla karşılaşılan protestolarda 500'den fazla kişi öldü ve 22 binden fazla kişi ise gözaltına alındı.

Geçtiğimiz ay, İsrail'in Şam'daki İran büyükelçiliğinde üst düzey İran Devrim Muhafızları subaylarının düzenlediği saldırıda öldürülmesinin ardından Reisi İsrail'den intikam alma sözü vermiş ve İran, kimilerinin danışıklı dövüş olarak nitelendireceği, İsrail'e benzeri görülmemiş bir saldırı başlattı.

Dünkü baraj açılışının ardından yaptığı konuşmada Reisi, İran'ın 1979 İslam devriminden bu yana dış politikasının en önemli parçası olan Filistinlilere verdiği desteği vurguladı.

Reisi, "Filistin'in Müslüman dünyasının birinci meselesi olduğuna inanıyoruz ve İran ve Azerbaycan halklarının her zaman Filistin ve Gazze halkını desteklediğine ve Siyonist rejimden nefret ettiğine inanıyoruz" dedi.

Reisi’nin ölümü, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının alevlendirdiği ve daha geniş bir çatışmaya dönüşme tehdidi oluşturan bölgesel gerilimlerin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir-Abdullahiyan kimdir?

Muhafazakâr kimliğiyle tanınan Hüseyin Emir-Abdullahiyan, 1964 yılında İran'ın Simnan eyaletine bağlı Damgan kentinde doğdu.

1991 yılında Tahran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olan ve Farsça, Arapça ile İngilizce bilen Abdullahiyan, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde bir süre Bahreyn Büyükelçisi olarak görev yaptı.

Daha sonra, Ahmedinejad ve Hasan Ruhani dönemlerinde Arap ve Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı yapan Abdullahiyan, 3 yıl yardımcılığını da yaptığı eski Dışişleri Bakanı Cevad Zarif sonrası Ağustos 2021'de Dışişleri Bakanı oldu.

Hüseyin Emir-Abdullahiyan, Ağustos 2021'den bu yana İran'ın Dışişleri Bakanı'ydı.

Abdullahiyan, Dışişleri Bakanlığı görevinden önce, son olarak Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Özel Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

  • Emir-Abdullahiyan'ın Dışişleri Bakanlığı döneminde, İran, Tahran ile Riyad arasında yaşanan gerginliğin ardından 7 yıl sonra Suudi Arabistan ile Mart 2023'te diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ve büyükelçiliklerin karşılıklı olarak açılması konusunda anlaşma sağlandı.

Geçici başkan, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı olacak

İran Anayasası'nın 131'inci maddesi, cumhurbaşkanının ölümü ve cumhurbaşkanının seçilememesi hallerinde, ülke liderinin (Ali Hamaney) atamasıyla, birinci cumhurbaşkanı yardımcısının, cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarını devralmasını öngörüyor.

68 yaşındaki Birinci Başkan Yardımcısı Muhammed Muhbir, İran'ın geçici cumhurbaşkanı olacak.

Meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurul, yani yasama, yürütme ve yargı başkanları, yeni bir cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içerisinde seçilmesi için süreci düzenlemekle yükümlü.

Reisi 2021’de Cumhurbaşkanı seçildiğinden beri Cumhurbaşkanı Yardımcısı görevini üstlenen Muhammed Muhbir, Reisi gibi, İran’ın dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney’e yakın bir isim.

Muhammed Muhbir, 1955 yılında İran'ın Huzistan eyaletinin Dezful kentinde dünyaya geldi. Elektrik mühendisliği mezunu olan Muhbir, ekonomi planlama ve yönetim ile uluslararası hukuk alanında doktora yaptı.

Avrupa Birliği 2010 yılında Muhbir’i "nükleer veya balistik füze faaliyetlerine" karıştığı iddiasıyla yaptırım uyguladığı kişi ve kuruluşlar listesine dahil etti. İki yıl sonra ise listeden çıkartı.

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcılığı görevine 2021 yılında getirilen Muhbir, İran Düzenin Çıkarını Belirleme Konseyi Üyeliği, Sina Bank Genel Müdürlüğü, İmam Humeynî'nin Emirlerini Uygulama Kurumu (Setad) Başkanlığı, Mustazaflar Vakfı İktisadi Teşekkülü Gümrük ve Nakliye Direktörlüğü ve Huzistan Vali Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu.

ABD Hazine Bakanlığı, Ocak 2021'de yaptığı açıklamada, İran lideri Ali Hamaney'e bağlı şekilde faaliyet gösteren ve Muhbir'in başkanı olduğu İmam Humeynî'nin Emirlerini Uygulama Merkezinin "siyasî muhalifler, dinî azınlıklar ve sürgündekiler dahil olmak üzere rejim muhaliflerine ait topraklara ve mülklere el koyduğunu" iddia ederek, Merkezin ve yöneticilerinin yaptırım listesine alındığını duyurmuştu.

Hamaney'in ideolojik müttefiki olan Reisi, 2021'de 1. Cumhurbaşkanı Yardımcısı görevine getirildi, hâlen de bu görevi üstleniyor. Ekonominin, İran'ın tartışmalı nükleer programına ilişkin ABD yaptırımları nedeniyle darbe aldığı bir dönemde, ılımlı Hasan Ruhani'nin yerini almıştı.