İran, başkentini Basra Körfezi'ne yakınlaştırıyor

HABER MASASI
Abone Ol

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan; hükümetin, ülkenin siyasî ve ekonomik merkezlerini Basra Körfezi kıyılarına taşımaktan başka bir seçeneği olmadığını söyledi.

Temmuz ayında göreve gelen İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkenin siyasî ve ekonomik merkezinin güneye, büyük ticaret yollarına daha yakın olan Basra Körfezi kıyısına taşınması gerektiğini söyledi.

  • İran'ın Fars haber ajansına konuşan Pezeşkiyan, "Ülkenin başkenti Tahran, başkent merkezini taşımak dışında çözümümüz olmayan sorunlarla karşı karşıyadır." dedi.

İran’ın modernleşme serüvenine bakış
Mecra

Başkent Tahran; uzun süredir hava kirliliği, yoğun trafik, su kıtlığı ve toprak çökmesi gibi ciddi sorunlarla boğuşuyor. Dünya genelindeki hava kirliliği sıralamasında ilk 3 şehir arasında yer aldığı belirtilen Tahran'da bu nedenle okullar sık sık tatil ediliyor.

İran Cumhurbaşkanı, ülkenin kuzeyinde yer alan Tahran şehrinin başkent olarak kalmasının başta ekonomik olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı imkânsız hale geldiğini söyledi.

"Mevcut eğilimi sürdürerek ülkeyi geliştirmek imkânsızdır. Tahran'a güneyden ve denizden kaynak getirmeye, bunları ürüne dönüştürmeye ve ihracat için güneye geri göndermeye devam etmek istiyorsak, rekabet gücümüzü giderek daha fazla azaltacaktır," diye ekledi.

Pezeşkiyan, yeni başkent merkezinin seçilmesinin ardından tüm devlet kurumlarının oraya taşınacağını, ardından Tahranlılara da yeni başkente taşınma imkânı verileceğini söyledi.

Başkent Tahran

1786'dan beri İran'ın başkenti olan Tahran, ülkenin kuzeyinde, Hazar Denizi'ne 100 km uzaklıkta yer almaktadır.

  • Yaklaşık 9,4 milyon insana ev sahipliği yapan Tahran, İran ve Batı Asya'nın en büyük şehri ve Kahire'den sonra Ortadoğu'nun ikinci büyük metropol yerleşim yeridir.

İran'da başkent mi değişiyor?
Mecra

Henüz belirli bir şehir adı söylenmese de, başkentin ülkenin güneyine, Basra Körfezi kıyısına daha yakın bir yere taşınması planlanıyor.

İranlı yetkililerin başkenti Tahran'dan taşımayı önermesi ilk kez olmuyor. Benzer öneriler, 2005 ile 2013 yılları arasında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde de yapılmıştı. O dönemde parlamento, yerine geçecek bir şehir bulmak için özel bir konsey kurulması yönünde oy kullanmıştı. Ancak başkentin taşınması konusunda nihai bir karar hiçbir zaman alınamadı.