Ramazan ayı için hazırlıklar başlasın

Haber Merkezi
HABER MASASI
Abone Ol

Ramazan ayında rahat edebilmek için şimdiden hazırlanın

6 Haziran Pazartesi gecesi ilk sahurla Ramazan ayı başlıyor. 29 gün sürecek 2016 Ramazan ayı imsakiyesine göre bu sene yaklaşık 17 saat oruç tutulacak. Sahur ve iftar esnasında tükettiğiniz besinlerin önemi yadsınamayacak kadar büyük; ancak bu döneme hazırlık aşaması da bir o kadar önemli. Normal bir günde iftar saatine kadar neredeyse 3 ana öğün yenildiğini düşünürsek, Ramazan ayı yaklaşırken bünyenizi de bu duruma alıştırmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Hızla çalışan metabolizmanız, uzun açlık ve susuzluk süreleri nedeniyle bir an da yavaşladığında vücudunuzun buna verdiği tepki de farklı olur. Bu yüzden, Ramazan öncesi bünyelerinizi bu sürece hazırlamak, büyük önem taşıyor. 1 aylık oruç döneminde nasıl hazırlık yapmanız gerektiğini sizin için araştırdık.
0. Peki ya, Ramazan reçetesi nasıl?
Peki ya, Ramazan reçetesi nasıl?
Normal beslenme düzeninin dışına çıkılan Ramazan ayında, öğün sayısı azalırken aç kalınan süre de uzuyor. Üstelik bu yıl yine yaz ayına denk gelen Ramazan'da yaklaşık 17 saat oruç tutulacak. Bu sürede halsiz ve dirençsiz hissetmek çok normal; ancak bu sürece bünyenizi alıştırırsanız daha hafif bir ay geçireceksinizdir. Sağlıklı, fazla kilo alıp vermeden geçirebileceğiniz bir Ramazan ayı için bazı püf noktaları var. İşte, Ramazan'a sayılı saatler kala, küçük ama önemi büyük hazırlıklar…
0. Porsiyonlarınızı küçültün.
Ramazana kavuşmaya az kalmış son günlerde tedbir almakta fayda var. Şimdiden gün boyu tüketilen besinleri az da olsa azaltmaya, porsiyonlarınızı küçültmeye başlayın. Böylelikle mide ve sindirim sisteminiz rahatlayacaktır. Aldığınız sıvı miktarını ana yemek öncesi çorba gibi sıvı besinler tüketerek arttırmaya başlayın; bu çeşitliliği artırarak porsiyonlarınızı küçültmenizi sağlar.
0. Bol su için.
Şimdiden doya doya su için; Ramazan'da su içemeyeceğinizden susuzluğa kendinizi alıştırmaya çalışmak yaptığınız en büyük hata olur. Vücudun her zaman suya ihtiyacı vardır; özellikle yaz aylarında ki Ramazan yaz aylarına denk geliyor. Günde en az 2 litre su tüketmelisiniz. Bu nedenle, şimdiye kadar yapmadıysanız da bundan sonra su içmeye dikkat edin ve su içmek için susamayı beklemeyin.
0. Kızartmalara dikkat!
Ramazan bayramına kilolu girmek istemiyorsanız, şimdiden bünyenizi alıştırın ve yağlı yemekleri unutun. Kızartmalar, aşırı yağlı yemekler ve hamur işlerinden uzak durun. Bu saydıklarımız size asla enerji vermeyen, doymanıza yardımcı olmayan, vücudunuza yararı olmayan besinlerdir. Midenizi şimdiden rahatlatarak sindirim sisteminizi ve bünyenizi 1 aylık döneme hazırlamak önemli.
0. Tuzu hayatınızdan çıkarın
3 beyaz sizin düşmanınız; siz de onlara düşman olsanız hiç fena olmaz. Çok tuzlui çok şekerli ve hamurlu yiyecekler Ramazan'da olduğu gibi, öncesinde de tercih edilmemelidir. Bu yüzden şimdiden veda etseniz iyi olacak. Ayrıca tükettiğiniz peynir ve zeytinin de tuz miktarına dikkat etmeniz gerekiyor.
0. Salata sindirimi en kolay yiyeceklerden…
Salata benim karnımı doyurmaz diyenlerdenseniz ve son zamanlarda yeşillik yemediyseniz, bu son birkaç günde sofranızdan eksik etmeyin deriz. Domates ve salatalık sindirimi en kolay yiyeceklerden; bol bol tüketin.
0. Esmer ekmek, yağsız peynir vazgeçilmeziniz olsun.
Ara öğünlerinizi şimdiden hafifletip acıktığınız zaman küçük porsiyonlarla esmer ekmek ve yağsız, az tuzlu peynir tüketin.
0. Meyveler hiç de masum değil.
Bağırsaklarınızı çalıştıran ve sindirimi rahatlatan meyce, sebze ve tam tahıllı yiyecekler gibi besinleri tüketin. Bu besinler, vitamin ve mineral içerikleri ile de sağlık açısından önemli rol oynuyor. Her şeyde olduğu gibi, içerdikleri şeker miktarını düşünerek meyve tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekir.
0. Önemli olan porsiyonun boyutu...
Ramazan'da herkesin severek yediği peynir eşliğindeki karpuz, ne kadar hafif gibi görünse de karpuzun içerdiği şeker miktarı yüzünden zararlı listesine girebiliyor. Bu yüzden abartmadan, tadında bırakıp yemek gerekli. Porsiyonu doğru ayarladığınız sürece,1 porsiyon karpuz yaklaşık 200 gram, bir sorun olmayacaktır. Tüm meyvelerde olduğu gibi karpuzda da miktarı arttırmamak, şeker alımını aşırıya kaçırmamak gerekiyor.
0. Mutlaka sahura kalkın.
Ramazan ayları gelmeden gece atıştırıp gündüz öğünlerini kısmaya başlayın deriz. Bu sizi hem Ramazan boyu sahura kalkmaya, hem gece atıştırdıklarınızla gün boyu tok kalmaya alıştıracaktır. Aynı zamanda da, oruç tutuğunuz süre boyunca, mutlaka sahura da kalkın. "Sahura kalkmadan oruç tutabilirim" düşüncesi son derece yanlış. Sahura kalkmadan tutulan oruç, metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Yanı sıra, gün boyu halsiz ve bitkin hissedilmesine neden olur. . Öte yandan özellikle mide problemi olanların, mutlaka sahura kalkmaları gerekir. Aksi halde midede asit salgılanarak mide yanması, ekşimesi, kazınması gibi problemler yaşanabiliyor. Bu nedenle Ramazan boyu, özellikle ilk sahurun mutlaka yapılması gerekiyor.
0. Sahur’da abartmayın.
Sahura kalkın dedik diye çok da abartmayın. Ramazan'ın ilk sahurunda en kaliteli protein olan yumurta, tam buğday ekmeği, peynir gibi tok tutan besinleri tüketin. Ayrıca; ceviz, badem gibi kaliteli yağ içeren ve tok tutan besinler de sahur sofralarınızda yer alması fena fikir değil. Ek olarak, 1 bardak süt ya da 1 kase yoğurt tok kalmanıza yardımcı olacaktır.
0. İftar’da hiç abartmayın.
Ramazan'a hazırlık evresinde fikirlerimizi kulak ardı etmediyseniz, devamında da bize uyun deriz. İftar saati gözünüzün döndüğünü, çok acıktığınızı biliyoruz; ancak hızlı ve çok yemek bu işin çaresi değil. Her şey sizin sağlığınız için.
0. Ramazan'da nasıl beslenmeli?
Ramazan'da tüketilen yiyeceklere dikkat edilmeli; şeker ve ekmekten uzak durun.
0. Ramazan ayı boyunca beslenme...
İftar ve sahur arasındaki kısa vakti iyi değerlendirebilmek için doğru beslenmek gerekir.