"Organikse babamı bile yerim" demeyin; önce etiketine bakın!

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Doğal beslenmek uğruna organik olmayan "organik ürünlere" dikkat edin!

Bu furyanın ne zaman ve nerede başladığı tam olarak bilinmese de, tek bildiğimiz "organik" kavramından yeterince sıkılmış olduğumuz. Mahalle manavı Osman amcaların dahi "Bu domates organik" stratejisiyle satış yapmaya başladığını gördüğümde, işin bu denli ciddiye bindiğini anlamıştım. Sosyeteden mahalle pazarlarına kadar inen bu akım, artık fazlasıyla can sıkıcı bir hal aldı. Mahalle fırınlarında organik ekmek, pazarlarda organik sebze ve hatta mağazalarda organik kumaştan kıyafetler satılıyor. İşin garibi insanlar organik olmayan şeyleri satın almaya korkar durumdayken, "organik" kavramını dahi tanımlayamıyor. Hayatlarında ilk defa gördükleri birinin bile, "Bu ürün organik" demesi satın almaya yetiyor. Peki, nedir bu kimsenin sorgulamadan satın aldığı organik ürünler?
0. Organik gıda nedir?
En basit anlatımıyla tarım ürününün işlenmesinde ve yetiştirilmesinde hiçbir kimyasal madde kullanılmayışıdır. Bunun yanı sıra, genetiği değiştirilmemiş ürünler de bu isimle anılır. Tarım ürününü yetiştirmek için hiçbir tarım ilacı ve yapay ürün kullanılmaz. Eğer üretimde yapay herhangi bir yardımcı madde kullanılırsa bu ürünler organik ürün olmaktan çıkar.
0. Organik ürün sertifikası
Ürünün gerçekten organik olup olmadığı konusunda endişeleriniz varsa, işiniz oldukça kolay. Organik ürünlerin üzerinde, o ürünün çiftlik ya da tarladan geldiğini belirten sertifikalar bulunur. Bir takım denetimlerden geçen ürün, "organiktir" sertifikası alır. Bunun yanı sıra, Tarım Bakanlığı sertifikası da olması gerekiyor.
0. %100 organik ne demek?
Ürün etiketi üzerinde "%100 organik" etiketi varsa, o ürün tamamıyla organik malzemelerden yapılmıştır. Yalnızca "organik" etiketi varsa, %95 oranında organiktir. Bu da %5 doğal olmayan ürün içerdiği anlamına geliyor.
0. "Organik" sandığınız her ürün organik değil!
Kısaca sizin organik sanıp satın aldığınız her ürün, organik değil. Bu yüzden, satın alırken üzerindeki etiketleri dikkatle kontrol edin.
0. Çift sarılı yumurta yanılgısı
Toplum tarafından organik ve özel olduğu düşünülerek daha fazla para verilip satın alınan çift sarılı yumurtayı, sanılanın aksine yumurtlamaya yeni başladığı için strese giren her tavuk yapar. Anlayacağınız çift sarılı yumurtanın diğer yumurtalardan tek farkı, fiyatının fazla olmasıdır.
0. Organik yumurta nasıl olur?
Bir yumurtanın organik olabilmesi için tavukların serbestçe dolaşmasının yanı sıra, organik yem ile beslenmesi, tavukta ve yumurtada kalıcı kimyasalların olmaması, bunların yetkili kurumlarca denetlenip belgelenmesi gerekiyor.
0. Günlük üretim 75 milyon
Araştırmalara göre; Türkiye'de önceleri günde 85 milyon adet yumurta üretilirdi. Şimdilerde günlük üretim 75 milyona düştü. Günlük toplam organik yumurta üretimi 1 milyon adet. Her 100 yumurtanın yaklaşık 1.5'i organik.
0. Mutlu tavuklardan organik yumurta
Organik yumurta verecek tavuklar, bir gelin kadar nazlı oluyor. İstediğinde dışarıda gezinme, istediğinde kümeste kalma özgürlüğüne sahip olmalılar. Kümeste geniş geniş yaşayıp yumurta bırakmak isterler.
0. "Organik" karikatür
Özellikle şehirde yaşayan insanların organik olduğunu düşündüklerinden, neredeyse köydeki toprakları yiyecek kadar gözleri dönmüş durumda.
0. Organik diye neredeyse çürük yiyeceğiz
Böylesi daha makbul diye diye, organik adı altında neredeyse çürük sebze yiyeceğiz.
0. Organik ürün furyası kurbanı olmayın!
Organik diye neredeyse taş yiyeceklerin arasına katılmayın; elbette sağlıklı, dengeli ve doğal besinlerle beslenin. Ancak; güvenmediğiniz, bilmediğiniz şeyleri yalnızca organik diye satın alma fikrinden hızla uzaklaşın.