Boris Johnson istedi, Kraliçe onayladı: Parlamento askıya alınıyor
İngiltere Hükümeti, Kraliçe 2. Elizabeth'ten, Eylül ayında tatilden dönerek çalışmaya başlaması planlanan Parlamento'yu askıya almasını talep etti. Kraliçe talebi onayladı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 9 Eylül'de yapılacak oturumların ardından İngiltere Parlamentosu'nun askıya alınması için adımlar atılacağını duyurmuş, parlamentoda yeni dönemin ise 14 Ekim'de başlayacağını ifade etmişti.
Bu teklifini Kraliçe 2. Elizabeth'e sunan İngiltere Hükümeti istediğini aldı. Kraliçe söz konusu talebi onayladı.
Nitekim İngiltere'de Parlamento 9 ile 12 Eylül arasında bir tarihte askıya alınacak ve 14 Ekim'de tekrar çalışmaya başlayacak.
1,2 milyondan fazla İngiliz parlamentonun askıya alınmasını engellemek için imza topladı
Hükümetin parlamentoyu askıya alacak olmasına tepki göstermek amacıyla hazırlanan dilekçe 1,2 milyondan fazla İngiliz tarafından imzalandı.
Söz konusu kampanya Boris Johnson'ın, parlamentoyu askıya alma talebini açıklamasından bir gün önce Surrey'de Reigate'den AB yanlısı bir kampanyacı olan Mark Johnston tarafından başlatıldı .
Ayrıca Boris Johnson'ın parlamentoyu askıya alma kararı ülke çapında 'darbeyi durdur' sloganıyla protesto gösterilerine neden oldu.
İngiltere muhalefeti bu karara ne tepki verdi?
Muhalefet bu hamlenin, 31 Ekim'de gerçekleşecek olan Brexit öncesinde parlamentonun elini zayıflatmak için yapıldığını düşünüyor. Zira parlamentonun 14 Ekim'de açılması Brexit konusundaki tartışmalar ve oylamalar için milletvekillerine fazla zaman kalmaması anlamına geliyor.
Bazı muhalefet temsilcileri Johnson'ın hamlesini 'parlamentoya yapılan darbe' olarak değerlendirirken, bunun hükümete karşı bir güven oylamasını tetikleyebileceği belirtiliyor
İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn bu gelişmenin üzerine Kraliçe Elizabeth'ten görüşme talep etti. Corbyn, bunun demokrasiye yönelik bir tehdit olduğunu söyledi. Corbyn, şunları kaydetti:
- "Johnson hükümetinin pervasızlığı karşısında dehşete kapıldım. Eğer Johnson planlarına güveniyorsa bunu genel seçim veya referanduma giderek halka sormalı"
İktidardaki Muhafazakar Parti'de AB'den anlaşma yapmadan ayrılmaya karşı çıkan etkili siyasetçilerden Dominic Grieve "rezalet" dediği bu planın Başbakan Boris Johnson'a karşı bir güven oylaması tetikleyerek hükümeti düşüreceğini söyledi.
İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tom Watson, bunun İngiltere demokrasisine skandal bir hakaret olduğunu belirtti.
İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon ise gelecek hafta milletvekillerinin bir araya gelerek bu planı durdurmaya çalışması gerektiğini söyledi ve ekledi:
"Aksi takdirde bugün tarihe İngiltere demokrasisi için karanlık bir gün olarak geçecek."
İskoç Ulusal Partisi Milletvekili Joanna Cherry ise Johnson'ın parlamentoyu askıya alma girişimine karşı İskoç mahkemelerine başvuracaklarını söyledi.
Cherry, "Bunun için gerekirse gece yarısı bir yargıcı yatağından kaldırıp mahkemeye getiririz" dedi. İskoçya'daki İşçi Partisi vekilleri de konuyu mahkemeye taşımayı planlıyor.
Galler Özerk Yönetimi Başbakanı Mark Drakeford da bu haberin ardından ikinci bir Brexit referandumu çağrısını yineledi.
Drakeford, "Johnson referandum kampanyası boyunca iktidarı Parlamento'ya geri vermekten bahsediyordu, şimdi ise Kraliçe'nin demokrasi kapılarını kapatmasını istiyor. Şimdi, bu konuyu tekrardan halka götürmenin zamanı" dedi.
Yeşil Parti Eş Başkanı Jonathan Bartley "Bu anayasal değerlerin ihlali. Halkın sokağa çıkması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Johnson alınan karar yönelik eleştirilere ne yanıt verdi?
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Parlamento'yu askıya alarak vekillerin tartışma imkanını azaltacağı yönündeki suçlamaları reddetti ve vekillerin önünde kapsamlı tartışmalar yürütmek için yeterli zaman bulunacağını söyledi.
Republic: Başbakan Kraliçe'yi ateşe attı
İngiltere'de kraliyetin sonlandırılmasını talep eden cumhuriyet yanlısı Republic grubu, Başbakan Boris Johnson'ın Kraliçe Elizabeth'i "ateşe attığını" söyledi.
Grubun sözcüsü Graham Smith, Kraliçe'nin talebi kabul etmesinin de reddetmesinin de eleştirileceğini söyledi.
Smith, Kraliçe'nin talebi kabul etmesinin kraliyet kurumlarının ne kadar güçsüz olduğunu gösterdiğini, yazılı yasalara göre Kraliçe'nin talebi reddetme hakkı bulunmasına rağmen teamüller nedeniyle böyle bir adım atamadığını ekledi.
Parlamento'nun askıya alınacağının açıklanmasının ardından bir tweet paylaşan ABD Başkanı Donald Trump, Boris Johnson'ın tam da İngiltere'nin aradığı bir başbakan olduğunu ve "müthiş bir başbakan" olduğunu herkese kanıtlayacağını söyledi.