'İngiltere'nin anlaşma olmadan AB'den ayrılması' hangi sonuçlara neden olur?
● İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson'ın 'koşullar ne olursa olsun' İngiltere'yi Ekim ayı sonunda AB'den çıkaracağı şeklindeki açıklamasının yankıları sürüyor.
● İngiltere'nin, Avrupa Birliği ile Parlamento'nun da onaylayacağı bir anlaşma sağlayamaması halinde anlaşma olmaksızın 31 Ekim 2019'da birlikten ayrılması gerekiyor.
● İngiltere'nin anlaşma olmadan AB'den ayrılması; Gümrük Birliği'nden, Avrupa Adalet Divanı'ndan ve ortak polis teşkilatı Europol gibi birlik kurumlarından da ayrılması anlamına geliyor.
● İngiltere'nin anlaşma olmadan AB'den ayrılması, ülkeler arası seyahati daha karmaşık hale getirebilir. Ancak İngiltere'de yaşayan AB vatandaşları bu durumda bile yerleşik statü için başvuru yapabilir.
Londra eski Belediye Başkanı ve bir dönem Dışişleri Bakanı olarak da görev yapan Boris Johnson, İngiltere'nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış planının İngiltere Avam kamarası'nda üç kez reddedilmesi nedeniyle Mayıs ayında istifa kararını açıklayan Theresa May'in yerine geldi.
Koyu Brexit destekçisi olan Johnson seçim kampanyası boyunca İngiltere’yi AB’den 31 Ekim 2019 tarihi itibariyle tamamen çıkarmış olma vaadinde bulunmuştu.
İngiltere'nin, AB ile Parlamento'nun da onaylayacağı bir anlaşmaya varamaması halinde, herhangi bir geçiş sürecini düzenleyen geçici bir anlaşma olmaksızın 31 Ekim'de birlikten ayrılması gerekiyor.
Johnson, Brexit'i her koşulda 31 Ekim'de tamamlamakta kararlı, "Gerekirse AB'den anlaşma olmadan ayrılırız" diyor.
31 Ekim'e kadarki süreçte neler yaşanacak?
Theresa May'in başbakanlık döneminde AB ile vardığı anlaşma metni Avam Kamarası'nda üç kez reddedildi. Bu metin, İngiltere'ye AB'den ayrılma sürecinde 21 aylık bir geçiş dönemi öngörüyordu.
Bu anlaşma, taraflar arasında ticari anlaşmalar sonuçlandırılıncaya dek İngiltere'ye mevcut statükoyu koruma ve bir nebze nefes alma olanağı sağlayacaktı. İngiliz hükümetinin AB'den anlaşma olmadan ayrılmayı önlemesi için Parlamento'da bir ayrılma planını yasalaştırması, Brexit'i ertelemesi veya bu süreci iptal etmesi gerekecek.
Milletvekilleri May'in anlaşmasını reddettikten sonra Brexit 31 Ekim'e kadar uzatılmıştı.
- Bu tarihe kadar ise takvim şöyle işleyecek:
- Dün yaz tatiline giren İngiltere Parlamentosu 3 Eylül'de yeniden toplanacak.
- 13 Eylül'den 8 Ekim'e kadar İngiltere'de partilerin yıllık olağan konferansları tamamlanacak
- 17 Ekim'de Brexit öncesi son AB Zirvesi yapılacak.
- Yeni Avrupa Komisyonu 1 Kasım'da göreve başlayacak.
İngiltere anlaşma olmadan AB'den ayrılırsa neler olur?
İngiltere'nin anlaşma olmadan AB'den ayrılması aynı zamanda Avrupa Adalet Divanı'ndan ve ortak polis teşkilatı Europol gibi birlik kurumlarından da ayrılmasını gerektiriyor.
Aynı şekilde ilaçlardan tescilli markalara kadar birçok konuyu düzenleyen onlarca AB kurumuna üyelik de son bulacak.İngiltere'nin AB bütçesine yıllık 9 milyar sterlinlik (11,2 milyar dolar) katkı payını ise ödemesi gerekmeyecek.
İrlanda sınırı sorununa ne olacak?
İngiltere'nin anlaşma olmadan AB'den ayrılması durumunda İrlanda sınırı konusunda ne olacağını kimse bilmiyor.
Theresa May'in AB ile vardığı anlaşmada yer alan ve İrlanda ile fiziki sınırı önlemeyi amaçlayan "sigorta" olarak görülen "backstop" geçerli olmayacak.
Anlaşmasız Brexit'i destekleyenler, teknolojik çözümler sayesinde, kendisini hissettirmeyen bir sınırın korunabileceğine inanıyor.
Ancak AB yasaları, gıda ve kimyasal ürünler gibi kimi mallar açısından sınır gümrüğünde fiziki kontroller yapılmasını gerektirecek.
Fakat ne İngiltere ne de İrlanda hükümetleri fiziki sınır kontrolleri oluşturmak istediklerine dair herhangi bir açıklama yaptı.
'Backstop': En önemli anlaşmazlık noktası
"Backstop" esasında bir acil durum mekanizması. Brexit sonrası AB ile İngiltere arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Birleşik Krallık'ın parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır olmamasının garanti altına alınmasını amaçlıyor.
- İngiltere ile AB arasında daha önce varılan anlaşmada, taraflardan herhangi birinin bu sürece tek taraflı olarak son verememesini öngörülüyordu.
- İngiltere Avam Kamarası'nda anlaşmaya karşı çıkanlar da bunun, Birleşik Krallık'ın tamamında gümrüklerin kontrol edilememesi anlamına geleceğini vurguluyordu.
Hayırlı Cuma Anlaşması nedir?
İrlanda adasındaki çatışmalara son veren 1998 tarihli Hayırlı Cuma Anlaşması, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda'nın ortak bir ekonomik pazarda yer almasını; sınırın iki tarafında serbest yaşamı, dolaşımı ve çalışmayı sağladı. Zira Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti AB üyesiydi.
Ancak Brexit ile beraber bu durum noktalanacağından; hem İngiltere hükümetini hem AB'yi hem İrlanda Cumhuriyeti'ni hem de Kuzey İrlanda'daki tüm tarafları tatmin edecek bir formülün bulunması gerekiyor.
Anlaşmasız çıkış halinde WTO kuralları devreye girecek
AB’den anlaşmasız ayrılması halinde İngiltere'nin, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) şartlarına göre ticaret yapması gerekecek.
AB ile İngiltere arasındaki ticari ilişkilere oranla daha yavaş işleyen WTO sistemi, İngiltere'nin gümrük, idare, vergi, şirket ve finans hukuku uygulamalarında kapsamlı reformları gerektirebilir.
WTO’nun İngiltere’nin AB ile gelecekteki ilişkisi için bir güvenlik ağı olarak faaliyet gösterebilmesi, diğer WTO üyeleri ile de başarılı müzakerelerin geliştirilmesine bağlı...
İngiltere, WTO üyesi olduğu için örgüte başvuruda bulunmak zorunda değil; ancak İngiltere’nin, AB’den ayrılmasından sonra WTO'nun mal ve hizmetlere piyasa erişim taahhütlerini içeren "en çok gözetilen ülke" şartlarına göre ticaret yapması gerekiyor. Bu da; İngiltere’nin sadece AB’ye yönelik gümrük vergilerini düşürerek kolaylık sağlaması durumunda söz konusu kolaylıkları tüm WTO üyesi ülkelere de uygulaması gerektiği anlamına geliyor.
WTO kuralları çerçevesinde AB’nin birçok tarım dışı ürüne yönelik uyguladığı gümrük vergisi, yaklaşık yüzde 2,6 seviyesinde bulunuyor. Bazı sektörlerde ise bu oran oldukça yükselebiliyor.
WTO kurallarına göre ticaret yapılması halinde otomotiv ve otomotiv yedek parçaları, sınır geçişinde yüzde 10 gümrük vergisine tabi tutulabilecek. Süt ve süt ürünlerindeki vergi oranı ise yüzde 35,4’e kadar yükselebiliyor.
Boris Johnson'ın Brexit tutumu
Boris Johnson, "ne olursa olsun" İngiltere'yi 31 Ekim'de AB'den çıkarma sözü verdi. Muhafazakar Parti liderliği için kampanya yürüttüğü dönemde katıldığı bir radyo programında, "Ne olursa olsun 31 Ekim'de çıkmaya hazırlanıyoruz" demişti.
Johnson, May'in AB ile müzakere ettiği çıkış anlaşmasında ufak tefek değişikliklerle yetinmeyeceğini, bu anlaşmayı bir kenara atıp 31 Ekim'e kadar tümüyle yeni bir anlaşma yapmaya çalışacağını ifade etti.