Bayrama özel tatlı yeme kılavuzu: Ani kan şekeri yükselmesine dikkat

ADİLE TOPÇU
Abone Ol

30 gün boyunca tutulan oruçların ardından bayrama kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bayram denilince akla ilk gelen genellikle tatlılar olur. Özellikle bu tatlıların yanına börek türü yiyeceklerde eşlik ederse ani kan şekerimizin yükselmesine neden olabilir. Bu yüzden bazı püf noktalara dikkat etmemiz gerekiyor. Hem sağlığımızı korumak hem de güzel bir bayram geçirmek elimizde. İyi bayramlar

Kısa bir süreliğine misafir ettiğimiz Ramazan ayını uğurlamaya hazırlanıyoruz. Kalabalık iftar sofralarında oturduğumuz, teravih namazlarına gittiğimiz bu bereketli ayı geride bırakıp bayramı karşılamaya hazırlanıyoruz. Bayramın en güzel yanı da tatlıdır. Ancak herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için dikkatli olmak gerekiyor.

Baklavanın Türkiye serüveni nasıl başladı?
Hayat

Kahvaltıyı atlamayın

Bayram sabahına kahvaltı ile birlikte başlamak sizi tüm gün zinde tutacaktır. Ancak, kızartma veya hamur işini çok fazla tüketmeniz zinde tutması gereken kahvaltı sonrası rahatsızlık tüm gününüzü işkenceye çevirebilir. Bu tür yiyeceklerden uzak durarak sağlıklı bir şekilde güne başlamak gerekiyor.

Bayramda ağır yiyecekler içeren kahvaltıdan kaçının.

Sütlü tatlıları tercih edin

Doktor Halit Yerebakan Sabah gazetesine bayramdaki tatlılar konusunda dikkat etmemizi söyleyen bir yazı yazdı. Yerebakan, ''Karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek olan baklava, revani, kadayıf gibi tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Karbonhidratlar yani nişastalı tüm gıdalar hızlı tokluğa ve erken açlığa sebep olurlar. Bayramda dengeyi iyi korumak kaydı ile uzun dönem tokluk hissi oluşturan proteinden zengin beslenmek çok önemli. Süt ve süt ürünleri başta olmak üzere, et ve diğer proteinli gıdaları tüketin'' diyerek bayramın güzel ve sağlıklı geçmesine dair önerilerde bulundu.

Sütlü tatlılar hafif olmasıyla daha rahat tercih edilebilir.

Eğer bayrama tatlı olarak henüz ne yapacağınıza karar vermediyseniz, Lokma'nın linkini buraya bırakıyoruz. Binlerce çeşit tatlı için göz atabilirsiniz.

Dişlerinizi ve sağlığınızı koruyun

Ramazan Bayramı'nda sıklıkla tüketilen şekerleme, çikolata, tatlı ve asitli içecekler ise dişlerin çürümesine zemin hazırlayabilir. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, "Bayramda dişlerinizi fırçalamak yetmez; diş aralarında kalan tatlı artıkları veya lokum gibi dişlere yapışan şekerlemeler için kürdan değil, mutlaka diş ipi veya ara yüz fırçası kullanılması gerekiyor" diyerek uyardı.

Diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin.

Kökdemir ayrıca, ''Tatlı tüketiminin hemen arkasından bol ılık su için ya da şekersiz sakız çiğneyin. Bol su tüketimi ağız kokusunun giderilmesinde de fayda sağlar'' dedi.

Bayramda diş fırçalamayı ihmal etmeyin

Diş hekimi Pertev Kökdemir, ''Diş aralarına sıkışan gıda artıkları kürdan gibi sert maddeler kullanılarak uzaklaştırılmaya çalışılmamalı, diş etlerine zarar verilmemeli.

Bayramda yediğiniz tatlılardan sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayarak koruyun.

Lokum gibi yapışkan şekerlemeler tükettiğiniz zaman dişlerinizi fırçalamak yeterli olmaz, diş aralarında kalan bu şekerlemeler ancak diş ipi veya ara yüz fırçası kullanılarak uzaklaştırılabilir'' dedi.

Çocuklara dikkat

Ramazan bayramı, aslında en çok çocukların büyük heyecanla bekledikleri bir bayramdır. Yeni kıyafetler, bayram sabahı büyüklerin elini öptükten sonra heyecanla beklenen cep harçlıkları ve tabi ki kapı kapı gezerek şeker toplamak. Bu durum onlar için eğlenceli bir oyun aslında... Ama bir yandan da tehlike çanlarının çalıp da, sesinin duyulmadığı bir dönem!

Bayram çocukları.

  • - Çocukların beslenmesi yetişkin beslenmesinden daha hassas bir konudur.
  • - Özellikle büyüme ve gelişme döneminde, ağız ve diş sağlığı, beslenme alışkanlıklarından etkilenir. Aşırı şeker ve şekerli ürünler tüketilmesi, çocukların dişleri açısından sakıncalıdır. Bu durum mide ve bağırsak hassasiyetine de sebep olur.
  • - Sürekli şeker ve şekerli ürünlerin tüketilmesi, çocukların açlık duygusuna engel olarak, ana yemeklerin ve aralarda olması gereken sağlıklı atıştırmaların reddedilmesine yol açar.
  • - Çocukların sadece şeker ve çikolata yerine, sütlü tatlı ve meyve yemeleri sağlanabilirse, daha doğru bir yol çizmiş olur.
  • - Bunun için bayramdan önce çocuğunuzla oturup konuşun ve ona şekerli gıda tüketiminin fazlasının zararlı olabildiğini anlatın. Sınırlı miktarda çikolata ve şekere müsaade edebileceğinizi söyleyin. Tamamen yasaklamayın.