Refik Anadol’un yeni çalışması: Casa Batllo

ECE BEGÜM KOKUDAL
Abone Ol

Refik Anadol, Antonio Gaudi tarafından tasarlanan Casa Batllo için yeni bir proje planlıyor. Sanatçı, bir süredir Casa Batllo’nun arşivlerini tarayarak Gaudi hakkında araştırma yapıyor. Pandemi sürecinde Barcelona’ya giderek fiziksel olarak da arşivleri inceleyeceğini dile getiren Anadol, Casa Batllo ekibinin işbirliğiyle binayı yeni çalışmasının kanvası olarak kullanacağını açıkladı.

Casa Batllo ekibiyle Refik Anadol.

Antonio Gaudi’nin başyapıtlarından biri olarak kabul edilen Casa Batllo, 1904 yılında aynı yerde bulunan evin restore edilmeye başlanmasıyla şimdiki görünümüne kavuştu. Art Nouveau akımının özelliklerini taşıyan evin duvarlarından cephesine, kapı kollarından mobilyalarına kadar her parçası, mimar Antonio Gaudi tarafından tasarlandı.

Casa Batllo’nun ön cephesi.

Gaudi, binaya daha çok ışık sağlamak için avluyu genişletti ve yeni katlar ekledi. Zemin katı; oyma, düzensiz oval pencereler ve yontma taş işçiliği ile tekrar tasarladı.

Casa Batllo’nun kemerli çatısı bir ejderhanın sırtını andırıyor.

Mimar, binanın eğrisel cephesini en iyi şekilde yansıtmak için turuncu tonlarından maviye doğru hareket eden mozaiklerden renkli kompozisyonlar oluşturuyor. Yüzeylerin kıvrımları binanın her yerinde ortaya çıkıyor.

Casa Batllo’nun zemin kat pencereleri birçok materyalin üst üste gelmesinden oluşuyor.

Yenilenen binanın çatı katı, en sıra dışı alanlardan biri olarak kabul ediliyor. Duvarlarda beyazın kullanılması, tasarımın formunu ve Akdeniz etkisini yansıtıyor. Yapı bir hayvanın göğüs kafesini temsil eden altmış adet katener kemeri içeriyor. Kemerlerin "göğüs kafesi" şeklindeki formunun, çatıda temsil edilen ejderhanın omurgası için bir göğüs kafesi olduğuna inanılıyor. Barselona’nın merkezinde bulunan eve, yerel halk Casa dels ossos ismini takmış, yani kemikler evi. Ev, 2005’te Unesco Dünya Mirası listesine girdi.

Ücretli çevrimiçi sergi gezisi için tıklayın.

Refik Anadol Los Angeles, California'da yaşıyor ve çalışıyor.

Binayı yeni çalışmasının kanvası olarak kullanacak olan Refik Anadol’dan kısaca bahsetmek gerekirse kendisi, 1985 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Fotoğraf ve Video alanında lisansını tamamladıktan sonra aynı üniversitede Görsel İletişim Tasarımı alanında yüksek lisansını yaptı. İkinci yüksek lisansını ise Los Angeles, California Üniversitesi'nde Medya Sanatları alanında gerçekleştirdi.

Refik Anadol'un NGV Trienali için tasarladığı “Kuantum Hatıralar” sergisinden bir çalışma.

Sanatçı, parametrik verilerle heykelleştirme yaklaşımıyla mekâna özgü kamusal sanat kompozisyonları üretiyor. Görsel performans alanlarında, mimariyi kanvas, ışığı ve veriyi materyal olarak kullanarak dijital ve fiziksel dünya arasındaki alanı araştırıyor.

Makine Hatıraları: Uzay sergisinden bir parça.

Sanatçıyla ilgili detaylı inceleme yazısı için:

Yapay zekanın sınırlarını zorlayan isim: Refik Anadol
Arkitekt