Dubai EXPO 2020’de BAE Pavyonu

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Santiago Calatrava, Dubai Expo 2020'de BAE'nin sembolü olacak şekilde bir şahinin kanatlarını andıran bir pavyon tasarladı. Calatrava tasarımda, ülkenin ulusal kuşu olan şahinin zarafetinden ve gücünden ilham aldığını dile getiriyor. BAE'nin tarihi, kültürü, yüksek teknoloji ile birleştirilerek ülkenin geçmişi ile geleceği arasında köprü oluşturuyor.

Pavyon; gölgeli geçitler ve kanatlarla tanımlanan boşluklarla tasarlanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri Ulusal Medya Konseyi, Dubai Expo 2020'de kendilerini temsil edecek pavyon için uluslararası çapta bir yarışma başlatıyor. Yarışma sonucunda Santiago Calatrava'nın uçuş halindeki bir şahinden ilham alan pavyon tasarımı seçiliyor. Yaklaşık 500 dönümlük sergi alanının merkezindeki pavyonun Expo'nun en büyük simgelerinden biri olması öngörülüyor.

İç mekan, büyük bir merkezi oditoryum etrafında tasarlanıyor.

BAE'nin ulusal kuşu olan şahini andıran mimarisi ile pavyon her yönden BAE’yi temsil ediyor. Her bir kanadın üzerinde güneş panelleri bulunuyor ve panelleri korumak için açılıp kapatılabilen bir kapakçık bulunuyor. Karbon fiberden üretilen kapakçıklar, üç dakika içerisinde tüm çatıyı kapatarak yağmur ve kum fırtınalarından panelleri koruyor.

Ekim 2021’den Mart 2022’ye kadar sürecek olan Dubai World Expo 2020, 180 ülkeden katılımcıları bir araya getiriyor.

Pavyon tasarımı hareketliliği, senkronize akışı, teknolojik inovasyonu bir bütün haline getiriyor. Expo 2020'nin ana teması olan “Zihinleri Birleştirmek, Geleceği Tasarlamak” göz önüne alınarak mimari mekanlar ve yapısal sistemler arasındaki bütünlük amaçlanıyor.

Çatıdaki kanatçıklar açıldığında pavyonun etkisi artıyor.

Pavyonun merkezinde, 200 kişilik bir oditoryum işlevi gören küre şeklinde bir boşluk konumlanıyor. Oditoryumun çevresinde çok katlı kamusal alanlar bulunuyor. Expo 2020 logosu şeklindeki çatı penceresi ise tüm iç mekanı aydınlatıyor. Pavyonun geri kalanında, BAE’nin tarihini ve geleceğine konu alan sergi alanları yer alıyor.

Çatıyı oluşturan kanatların izleri iç mekan tavanında okunuyor.

Pavyon, sürdürülebilir yeşil bina sertifikası olan LEED Platin’e sahip olarak Expo 2020'nin sürdürülebilirlik temasına uygun şekilde tasarlanıyor. BAE için kültürel öneme sahip olduğu düşünülen 80 ağaç ve 5.600'den fazla bitki, pavyonun etrafına dikiliyor. Calatrava'nın sürdürülebilir tasarıma olan bağlılığı, çatı yapısına entegre edilen fotovoltaik panellerle vurgulanıyor.

Dubai Expo 2020 logosu şeklindeki çatı penceresi, oditoryumun merkezi etkisini güçlendiriyor.

Açık planlı katlarda sergiler bulunuyor.

Oditoryum ve açık katlar birbirlerine atriyumdan geçen dev merdivenler ve köprülerle bağlanıyor.

Proje

UAE Pavilion at Expo 2020

Mimar

Santiago Calatrava

Konum

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri

Yıl

2021

Fotoğraf

Palladium Photodesign / Oliver Schuh + Barbara Burg