Kariye Camii ibadete açıldı 🕌

21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle cami statüsüne çevrilen İstanbul'daki Kariye Camii, ibadete açıldı.

Kariye (Khora) olarak tanıdığımız bu yer aslında Doğu Roma İmparatorluğu'nda İsa'ya ithaf edilmiş bir kilise. Bu kilise surlar dışında kaldığı için ona Antik Yunanca “şehir dışı' veya “kırsal alan' anlamına gelen “Khora' adı uygun görülmüş.

Yapının inşa tarihi kesin olarak bilinmiyor olsa da 4.yüzyılın başlarında röliklerin (kutsal kişilerin kemik parçaları) buraya gömülmesiyle Khora Manastırı'nın bulunduğu yerin önem kazanmaya başladığını biliyoruz. Kesin olarak ispatlanamayan bir iddiaya göre manastır, Theodoros tarafından yaptırılmaya başlanmış fakat depremin etkisiyle yıkıldığı için bu yere imparator tarafından daha büyük bir manastır yaptırılmış. Yapılan araştırmalar sonucunda kilisenin 5 ayrı yapım süreci olduğu tahmin ediliyor.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethi sırasında hiçbir zarar görmeyen yapı, Sultan II.Bayezid devrine kadar kilise olarak kullanılmaya devam etmiş. Sadrazam Hadım Ali Paşa bu yapıyı 1511 yılında camiye çevirerek yanına bir de medrese ekletmiş. “Kenise (Kilise) Camii' olarak anılan yapıdaki mozaik ve freskler ise korunmuş. Halk arasında ismi Kariye Camii olarak yaygınlık kazanan yapı, 1945 tarihinde müzeye dönüştürülmüş.

17.yüzyılda Evliya Çelebi, Kariye Camii'nden “evvelce bir sanatlı kilise' diye bahsetmiş.

Kilisenin günümüze ulaşmış hali Osmanlı döneminde ve 20. yüzyılin ikinci yarısında geçirdiği onarımların sonucu. Kariye Camii ya da Bizans dönemindeki adıyla Khora Manastırı eşsiz güzelliği ve içinde sakladığı tarihiyle birlikte İstanbul'un Fatih ilçesinde her şeyden uzakta ve her şeye yakın bir şekilde ziyaretçilerini bekliyor.