Yener Çevik: Yeni neslin ozanlarıyız

Yener Çevik, rap müzisyenidir.
Yener Çevik, rap müzisyenidir.

Yaptığı müzikle geniş bir hayran kitlesitarafından takip edilen Yener Çevik, 1979İzmir doğumlu. Aslen Erzurumlu olan müzisyen,10 yaşında RAP müzikle tanışmış.Çevik, Türkiye'de RAP müziğin ilklerinden olmanınyanı sıra, arabesk müzikle o çok sevdiği RAP müziğibirleştirerek de kendi tarzını oluşturmuş özgün birsanatçı. Sanatçıyla müzik yaşamının başlamasını, çıkardığıalbümleri ve son single çalışması olan "Vatanİçin" hakkında keyifli bir sohbet yaptık.

Apayrı coğrafyalarda aynı dertleri taşıyan insanlar varmış

TRT 1’de bir dizi vardı, "Fat Boys" diye üç tane adam oynuyordu. Yaş günüm yaklaşıyordu, abime dedim ki, bana bu adamların kasetini alsana. Abim de tamam, dedi. Gidiyor, "Fat Boys"un kasedini bulamıyor. İçinde üç tane siyahi sanatçı olan başka kaset alıyor. Getirdi bana onların kasedini. Öyle tabii dinlemeye başladık. Yaş 10 o sıralar insanın aklı ermiyor. Sadece hoşuma gidiyor diye dinliyordum. Sonra ortaokuldayken yine abim bana Malcolm X’in kitabını getirdi. Dedi ki, bak madem bu müziği dinliyorsun; bunun kitabı bu.

20 Eylül 1979 tarihinde İzmir'in kenar mahallelerinden birinde dünyaya gelen Yener Çevik aslen Erzurum'un Oltu ilçesindendir.
20 Eylül 1979 tarihinde İzmir'in kenar mahallelerinden birinde dünyaya gelen Yener Çevik aslen Erzurum'un Oltu ilçesindendir.
Abimin getirdiği kitabı okudum, kitabı okuyunca daha da bir aydınlandım.

Dedim ki, apayrı coğrafyalarda, aynı dertleri yaşayan insanlar varmış. Demek ki ben doğru müziği dinliyormuşum, deyip devam ettim dinlemeye. Sene ’93, ’94ler rahmetli Boe B ve "Islamic Force" Hiphop’un temelidir.Rahmetli Boe B’nin albümü ulaştı elime; Islamic Force’un Mesaj albümü. Gurbetçi kardeşlerimizden elimize geldi kaset. Onun şarkılarını kâğıda yazmaya başladım. Yani bu işin Türkçesi buymuş diye görünce çok heyecanlandım. Türkçe’si varmış bu işin, diye… İşte, onun şarkılarının sözlerini deftere yazmaya; onla beraber okumaya başladım. Oralardan, sene 1995 ilk parçamı yaptım; liseli gençlere, uyuşturucuya karşı… Sonra bugünlere geldi.

Yener Çevik’in tarzı nedir? Biraz arabesk, biraz RAP diyebilir miyiz? Nereden geliyor Yener Çevik müziği?

Ben kenar mahalleliyim. Biz, mahallede haliyle Michael Jackson, Madonna’yla büyümedik. Çalan müzikler belliydi; Orhan Gencebay, Müslüm Gürses, İbrahim Tatlıses, Ferdi Tayfur, Cengiz Kurtoğlu, Ümit Besen, Hakkı Bulut… Bu isimlerle büyüyünce -zaten hâlâ seviyorum arabesk dinlemeyi- dinlemeyi sevdiğim müziği yapmak istediğim müzikle birleştirince RAP’in arabesk hâli ortaya çıktı. Benim tarzım bu aslında, RAP’in arabesk hâli. Arabeski kimse yok sayamaz, çünkü Müslüm Gürses mahallelerin direniş marşıdır.

 İlk yıllarda Orhan Gencebay ve Run DMC müziğiyle tanıştı.
İlk yıllarda Orhan Gencebay ve Run DMC müziğiyle tanıştı.

İki şarkıyla katıldığınız bir toplama albüm var: "Yeraltı Operasyonu"

Evet, Türkiye’de de çıkmış ilk Türkçe RAP toplama albümüdür.

Peki, o günden bugüne RAP anlayışınızda, müzik anlayışınızda neler değişti?

Çok şey değişti. İmkânlar bir kere değişiyor. O sıra ben işportacıydım. İstanbul’da simit, İzmir’de gevrek diyorlar. Ben, o zamanlar gevrek satıyordum. Gevrek satarak bir haftada biriktirdiğim parayla bir saat anca stüdyoya gidebiliyordum. O şarkılar öyle çıktı. Yaşadıklarım değişiyor, biz ânda kalan insanlarız. Yaşadığımız ânı kaleme alıyoruz. Tabii şimdi 15 yaşında gördüğün şeyle 30 yaşında gördüğün şey arasında dünya kadar fark var. Bir de tabii yazım teknikleri, söyleme teknikleri de değişiyor. Bunları da araştırıp takip ediyoruz. Değişim bunlara müteakip devam ediyor ve edecek de…

RAP’çiler günümüzün ozanları mıdır?

2000'li yılların başında J&B Müzik Festivali ve H 2000 gibi müzik organizasyonlarında sahne alarak, kendini geliştirir
2000'li yılların başında J&B Müzik Festivali ve H 2000 gibi müzik organizasyonlarında sahne alarak, kendini geliştirir

Bence evet. Yeni neslin ozanlarıyız biz. Aşıklar neyse, Yunus Emreler neyse o bayrağı taşıyan insanlarız. Aslında yaptığımız bu. Yeni çıkacak albümün adı da “Ritmik Anadolu Şiiri” olacak.Çünkü RAP’i Amerikan yaftası altından kurtarmak için, öyle de bir çabam var. Onlar RAP diyor. Bizimkisi de Ritmik Anadolu Şiiri. Bizim topraklarımızda zaten var. Sadece enstrümanlar değişti. Dadaloğlu’nun bir şiirini de alsanız; Dede Korkut’un herhangi bir öğüdünü de alsanız aynı ritim ve vurguyla onu hissettirebilirsiniz insanlara.

Yıl 2016, "Sokak Dili ve Edebiyatı" albümünüz çıktı. Abi neden albümün ismini "Sokak Dili ve Edebiyat" koydunuz ve bu albümle hedeflediğiniz neydi?

"Sokak Dili ve Edebiyatı" aslında herkesin konuştuğu ama adını söylemeye korktuğu bir cümle. Hayat dizi filmler gibi değil. İnsanların gerçek yüzleri var ve bir de elitist bir tabakanın görmek istemediği bir dünya var. Ben, "Sokak Dili ve Edebiyatı"nda bu elitistlerin görmek istemedikleri dünyayı kulaklarının içine kadar soktum.

Türkçe Rap'in ilk toplama albümü olan Yeraltı Operasyonu adlı toplama albümün 1. ve 2.'sinde yer aldı.
Türkçe Rap'in ilk toplama albümü olan Yeraltı Operasyonu adlı toplama albümün 1. ve 2.'sinde yer aldı.

Geçtiğimiz ay "Vatan İçin" şarkınız Kaan Burak Şen’in yaptığı güzel de bir kliple yayınlandı. Size bu şarkıyı yazmaya iten ne oldu?

Tek cümle ile ben bunu şöyle toparlayayım; yeni bir şarkım çıkacak, "Nasihat" orada ben bu cümleyi söyledim. "Kalplerimiz kırıktı zaten, Temmuz 15. Bir de üstümüze yağdı mermiler!"