Yapay zeka destekli Osmanlıca çeviri platformu: Transleyt

​Yapay zeka destekli Osmanlıca çeviri platformu: ​Transleyt​
​Yapay zeka destekli Osmanlıca çeviri platformu: ​Transleyt​

Yapay zekâ teknolojisinde gerçekleşen baş döndürücü ilerleme, tercüme çalışmalarını kökten etkiliyor. Hâliyle yapay zekâ temelli çeviri programları da her geçen gün daha fazla iş yükümüzü çekiyor ve bu söz konusu programlar gündelik hayatımıza dâhil olmaya devam ediyor. Şunu gururla söyleyebiliriz ki, artık DeepL gibi başarılı çeviri platformlarına alternatif olacak yerli bir çeviri platformumuz da var: Transleyt. Geçen ay erişime açılan, Osmanlıca dâhil olmak üzere 30 farklı dil arasında tercüme yapabilen yapay zekâ tabanlı Transleyt; AICOR çatısı altında geliştirilen bir platform. Transleyt, 35 bin Osmanlıca eseri ve yaklaşık 5 milyon sayfadan oluşan kaynakları kullanılarak eğitilen bir yapay zekâ.

Transleyt
Transleyt

Hepimizin malumu olduğu üzere, biz bu platformları kullandıkça bu uygulamalar da gelişmeye devam edecek. Transleyt, şimdiye kadar yapılan testlerde; basılı metinlerde yüzde 98,2 ve düzgün el yazması metinlerde ise yüzde 92 doğruluk oranına ulaşabildi. Bu rakamlar platformun ne derece başarılı olduğunu ve gelecekteki potansiyelini gösteriyor. Transleyt aynı zamanda, günler ve hatta haftalar alan transkripsiyon işlemlerinin sadece birkaç saniye içerisinde yapılabilecek seviyeye ulaşmak üzere.

Çeviride ince ayar

Transleyt diğer çeviri platformları gibi değil. Osmanlıca metinleri hem belirli dönemlere özgü dillere ve hem de modern Türkçeye doğrudan çevirebilen Transleyt; bu özelliğiyle diğer platformlardan net biçimde ayrışıyor. Mesela 14. yüzyıla ait bir metni, 18. veya 21. yüzyıl üslubuna dönüştürme olanağı sağlayabiliyor. Ek olarak, çevirinin tonunun da belirlenebildiği platformda metinler, “akademik”, “gündelik” veya “mizahi” bir şekilde dönüştürülebiliyor.

Transleyt. Geçen ay erişime açılan, Osmanlıca dâhil olmak üzere 30 farklı dil arasında tercüme yapabilen yapay zekâ tabanlı Transleyt; AICOR çatısı altında geliştirilen
Transleyt. Geçen ay erişime açılan, Osmanlıca dâhil olmak üzere 30 farklı dil arasında tercüme yapabilen yapay zekâ tabanlı Transleyt; AICOR çatısı altında geliştirilen

Transleyt nasıl kullanılır?

Kullanması oldukça kolay olan ve “transleyt.com” adresinden ulaşabildiğiniz platforma resim, metin veya belgelerinizi yükleyerek isterseniz seçtiğiniz diller arasında çeviri, isterseniz de transkripsiyon ve metin sadeleştirme yapabilirsiniz. Unutmadan, Transleyt’in neredeyse tüm özellikleri ücretsiz olarak kullanıma sunulmuş durumda. Ayrıca platforma çok yakında sesten çeviri ve redaksiyon özellikleri de eklenmesi planlanıyor.