Türkiye’nin en güzel 5 nehri
Nehirler, dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça önemli su kaynakları. Hem enerji hem tarım hem de doğal açıdan birçok faydası olan bu doğa harika akarsular, manzaralarıyla da dikkat çekiyor. Ülkemiz de diğer tüm güzelliklerde olduğu gibi nehirler konusunda şanslı bir coğrafyada bulunuyor. Ülkemizde doğup denize kavuşan da var, sınırları aşıp uzak diyarlara giden de. Her biri birbirinden değerli bu nehirlerin kimi çorak toprakları bereketli hale getiriyor, kimi enerji konusunda bulundukları bölgeye katkı sağlıyor. Faydalarının yanı sıra kartpostallık görüntüleri de insanı büyülüyor. Türkiye’nin en güzel 5 nehri yazımız sizi ülkemizin can damarlarıyla buluşturuyor.
Dicle Nehri
Mezopotamya’nın en önemli su kaynaklarından biri Dicle Nehri. Kaynağı Elazığ’ın Sivrice ilçesinde olan Dicle Nehri, Basra Körfezi’ne dökülüyor. 1.900 kilometre uzunluğu ile Türkiye’nin ikinci en uzun nehri olan Dicle, tarihte olduğu gibi günümüzde de oldukça önemli. Üzerinde Kralkızı, Batman ve Dicle gibi hidroelektrik santralleri yer alıyor. Yaz ve sonbahar aylarında suyu azalan nehir, kış ve ilkbaharda çağlayarak akıyor. Bu kadim nehir, tarih boyunca birçok insana ev sahipliği yapmış. Dicle kıyısında eskiden kurulmuş Amed, Hasankeyf, Ninova, Nemrut, Asur şehirlerinin eski kalıntıları nehri daha da önemli kılmakta. Tarih ve doğallıkla bezenmiş Dicle’nin en güzel manzarasını, 10 bin yıl öncesinde kurulmuş Hasankeyf kıyısından izleyebilirsiniz. Mardin sınırlarından geçen Dicle Nehri’ni ziyaret edebilir, ardından Mardin’in önemli yerlerine kısa bir tura çıkabilirsiniz.
Kızılırmak Nehri
İç Anadolu’dan Karadeniz’e eşsiz bir yolculuk… Kızılırmak Nehri, Türkiye’nin en güzel nehirlerinden biri. Nehir, Sivas İmranlı’daki Kızıldağ eteklerinden doğuyor ve Samsun'un Bafra ilçesinde Karadeniz'e dökülüyor. 1.355 kilometre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun üçüncü nehri. Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde doğup kendi sınırları içinde denize dökülen en uzun akarsuyu da Kızılırmak… Aralarında Kayseri, Nevşehir, Kırıkkale, Ankara, Sinop illerimizin bulunduğu 10 şehirden geçen nehir, bu illerdeki tarım arazilerine can oluyor. Ayrıca, denize döküldüğü alanın da içinde bulunduğu 56.000 hektarlık deltasıyla, Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri. Enerji üretimi konusunda da ülkemize oldukça katkı sağlayan Kızılırmak’ın üzerinde kurulu 12 baraj ve elektrik santrali bulunuyor. Kapadokya’ya yakın olan Nevşehir’in Avanos ilçesinde nehrin en güzel manzaralarını yakalayabilirsiniz. Eğer bir Kapadokya gezisi planlıyorsanız, bu doğal güzelliği de görmeden dönmeyin.
Seyhan Nehri
Çukurova’nın can damarlarından biri olan Seyhan nehri, güzelliğiyle kendine hayran bırakan akarsulardan biri. Seyhan ‘da Türkiye’de doğup, denize dökülen nehirler arasında. Aslında Kayseri’de doğsa da Adana ile akıllara gelen nehir, Akdeniz’e dökülüyor. Uzunluğu 560 kilometre olan Seyhan, Adana’nın en önemli ilçelerinden Seyhan ile Yüreğir’in sınırını çiziyor. Üzerinde 3 adet hidroelektrik santrali bulunan Seyhan Nehri, bölge için oldukça önemli. Çünkü Çukurova’daki pamuk tarlalarının sulanması için Seyhan Nehri’nden su alınıyor. Buradaki bereketli topraklara hayat olan nehir, şehrin adeta can damarı olarak akıyor. Nehir önemli olduğu kadar şehre doğal güzellik de katıyor. Bir gün yolunuz Adana’ya düşerse, Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş olan tarihi Taşköprü ve Sabancı Camii’ni ziyaret edip, nehrin en güzel manzarasını seyretmeyi unutmayın!
Meriç Nehri
Ülkemizin en güzel nehirlerinden biri de Meriç… Balkanların en büyük nehirlerinden biri olan Meriç, Yunanistan ile Türkiye sınırının bir kısmını oluşturuyor. Nehir, Bulgaristan’daki Rila Dağı’nın kuzey eteği yakınlarından çıkarak Edirne üzerinden Ege Denizi’ne dökülüyor. 480 kilometre uzunluğa sahip nehrin Türkiye sınırlarında bulunan kısmı 172/211 kilometre. Türkiye’nin onuncu büyük nehri olan Meriç, hırçınlığıyla biliniyor. Debisi kimi zaman oldukça yükselerek yakınında bulunan yerleşim yerlerine zarar veriyor. Ancak Meriç güzelliğiyle her zaman dillere destan olmuş bir nehir. Öyle ki adına efsaneler bile var. Efsaneye göre bir lir sanatçısı ile nehir perisi birbirine aşık olmuş. Ancak kötü talih onları bulmuş ve peri bir yılan sokması sonucu ölmüş, sanatçı ise aşkından perperişan olmuş. Efsanelere konu olan bu kadim nehir tam bir doğa harikası. Manzaralarıyla kendine hayran bırakan Meriç’i, en güzel haliyle Meciidiye Köprüsü’nden görebilirsiniz.
Fırat Nehri
Son durağımız ise Türkiye’nin hatta Güney Doğu Asya’nın en uzun nehri olan Fırat… Ağrı’nın Diyadin ilçesinden doğan Fırat Nehri, Dicle Nehri ile birleşerek Basra Körfezi’ne dökülüyor. Toplam uzunluğu 2.800 kilometre olan Fırat’ın, Türkiye sınırları içinde kalan bölümünün uzunluğu 1263 kilometre. Nehrin önemli birçok kolu var: Murat Nehri, Karasu Nehri, Tohma Çayı bunlardan bazıları. Nehir ülkemizde 9 ilden geçiyor. Doğu Anadolu bölgesini bir sarmaşık gibi dolaşan nehir, harika manzaralar oluşturuyor. Ülkemiz için oldukça önemli bir su kaynağı olan Fırat, bünyesinde Türkiye’nin en büyük barajlarını barındırıyor. Önemli projelerle Fırat’ın suyu taşınarak binlerce yıldır kurak olan topraklara da can oluyor. Nehrin harika manzaralarını Adıyaman’daki Nemrut, Erzincan Kemaliye ve Şanlıurfa Birecik’te yakalayabilirsiniz. Fırat Nehri’ni hakkıyla keşfetmek için kısa bir Doğu Anadolu turuna çıkabilirsiniz.