Türkiye’deki en eski 4 cami
Her türlü güzellikle donatılmış Türkiye, tam bir turizm cenneti. İster dağlarını, bayırlarını, ovalarını keşfedin isterseniz mavinin bin bir tonu denizlerinde serinleyin isterseniz de tarihin tozlu sayfalarını aralayacak kültürel bir tura çıkın. Bu gezilerinizin her birinden doyasıya keyif alacak ve farklı bir kazanım elde edeceksiniz. Ülkemizin sahip olduğu en önemli güzelliklerinden biri de camileri… Kiminin temeli çok eskiye dayanıyor kimi yeni yapılmış. Bazısının tasarımında Osmanlı’nın izleri görünürken kimi de modern zamanları yansıtıyor. Hem tarihi hem mimari hem de manevi olarak ziyaretçilerini doyuran camiler ülkemizin dört bir yanında bulundukları yere değer katıyor. Peki, coğrafyamızı anlamlandıran en eski camiler hangileri hiç düşündünüz mü? Gelin tarihte bir yolculuğa çıkarak Türkiye’deki en eski 4 camiye konuk olalım.
Silvan Ulu Camii
Türkiye’deki en eski camilerden Silvan Ulu Cami. Cami, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yer alıyor. Artuklu Emiri Necmeddin Alpı b. Timurtaş tarafından inşa ettirilen caminin yapım 1152-1157 yılları arasında tamamlanmış. Kesme taştan inşa edilen caminin kubbesinde bir kitabe bulunuyor. Caminin güney duvarında bulunan mihrap, 1227 yılı Eyyübi döneminde yapılmış. Caminin planı ise Doğu-batı doğrultusunda yatık dikdörtgen şeklinde yapılmış. Caminin batı kanadında olan kapısı sade bir görünüme sahipken doğusundaki kapısı oldukça süslü yapılmış. Bu iki tezatlık caminin mimarisini dengelemiş. Kapılar, 1913 yılında onarım görmüş olsa da ilk mimarisine sadık kalınmış. Abartılı bir görünüme sahip yarı dairesel tepe penceresi ve ajurlu taş bezemeleri ise caminin eşsiz bir görünüme sahip olmasını sağlamış. Eşsiz mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakan cami, mistik atmosferiyle de ziyaretçilerine huzur dolu anlar yaşatıyor.
Bursa Ulu Cami
Bursa’nın en önemli tarihi sembollerinden biri olan Bursa Ulu Cami, I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış. Bursa kent merkezi Atatürk Caddesinde yer alan cami, Osmanlı toplumuna bir kimlik verme hem de Osmanlı’nın varlığını dünyaya kabul ettirme adına yapılmış. Cami Timur’un Bursa işgali ve Fetret Devri’nde yakılmasıyla zarar görmüş. Asıl büyük hasarı ise 1855 yılındaki depremde almış. Neredeyse tamamı yıkılan camide onarım çalışmaları yapılmış. Yaklaşık 5.000 metrekare boyutlarında olan caminin planı dikdörtgen şekilde. 20 kubbesi bulunan caminin içerisinde bir şadırvan bulunuyor. Caminin içerisinde yer alan 192 adet hat levhası ve duvar yazıları görenleri kendine hayran bırakıyor. Osmanlı ahşap oymacılığı sanatıyla yapılan caminin minberi, sanat seri olarak kabul ediliyor. Bursa’ya yolunuz düşerse camiyi ziyaret etmeyi sakın unutmayın!
Eski Cami
Sıradaki cami, Edirne'de zamanımıza ulaşmış ilk orijinal abidevi yapı. 1414 yılında yapılan Eski Cami, Edirne’nin merkezinde yer alıyor. Caminin yan kapısı üzerindeki kitabeye göre mimarı Konyalı Hacı Alaaddin. Dokuz kubbeli caminin kuzey ve kuzeydoğu kısımlarında birer minaresi bulunuyor. Önemli tarihi olaylara sahne olan camide, Osmanlı padişahlarından II. Ahmed ve II. Mustafa’nın kılıç kuşanma törenleri yapılmış. Yangın ve deprem gibi olaylardan zarar gören cami birkaç kez onarıma girmiş. Camiden bulunan, Kabe'den getirildiği rivayet edilen Rükn-ü Yemani adı verilen Kâbe taşı, caminin en önemli ziyaret noktalarından biri. Minberin sağındaki yer alan II. Abdülhamid'in imzasının bulunduğu altın yaldızlı besmele de caminin en önemli yapıtlarından. Geniş yapısı, eşsiz mimarisi ve süslemeleriyle ziyaretçilerinin beğenisini alan cami, tarihi değerleriyle de görülmesi gereken yapılar arasında yer alıyor.
Aliağa Cami
Türkiye’deki en eski camilerin sonuncusu İzmir’deki Aliağa Cami… Konak ilçesinde bulunan cami, Gedizli Ali Ağa tarafından 1672 yılında inşa ettirilmiş. Cami genelinde ahşap kullanılmış. Bu yönüyle İzmir’deki tek ahşap cami olma özelliği bulunuyor. Minberi ise mermer ve oyma taştan yapılmış. Selviler ve eski mezarların ortasında bulunan caminin tablolara konu olacak güzellikte. Zamana karşı direnişini gösteren mimarisi görenleri kendine hayran bırakan cinsten. Bir konağı andıran caminin büyük pencereleri caminin içerisine ışığın dolmasını sağlıyor. Caminin tek şerefeli bir minaresi ve ana mekanın üstünü örten tek kubbesi bulunuyor. 350 yıllık bir tarihe sahip cami, ferah ve mistik bir atmosfere sahip. Zarar gören kısımlar için restorasyon çalışmaları geçiren cami, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı. İzmir gezi listenize eklemeniz gereken bir rota…