Türkiye’de yapılabilecek 5 su sporu
Spor insanları hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatlatan ve iyi hissettiren bir aktivite. İster kısa bir yürüyüş olsun ister saatler süren bir antrenman, yapılan her spor insana kendini zinde hissettiriyor. İnsanların tercihlerine göre spor dalları çeşitlilik gösteriyor. Son yıllarda ülkemizde popülerliği artan ise su sporları… Birbirinden farklı türdeki su sporları insanları farklı maceralara sürüklüyor. Kimi balıklar eşliğinde batık kentlerde gezintiye çıkarırken kimi akarsuyun üzerinde adrenalin seviyesini artırıyor. Cesaretin ve sınırların zorlandığı su sporları insanları daha bilinçli antrenman yapma konusunda da eğitiyor. Neyse ki Türkiye’de yaşayan insanlar olarak şanslıyız çünkü ülkemiz su sporları konusunda oldukça zengin alternatiflere sahip. Daha önce suyun tadını tam olarak çıkarmadıysanız listemizde yer alan Türkiye’de yapılabilecek 5 su sporu ile heyecanlı maceralara atılmanın tam sırası!
Rafting
Akarsular açısından oldukça zengin olan ülkemizde su sporları dendiğinde akıllara ile gelenlerden biri tabi ki rafting… Bu doğa sporu daha çok adrenalin seven insanlara hitap ediyor. Rafting için debisi ve akış hızı yüksek akarsular tercih ediliyor. Sporun temel amacı ise hızla ve delice akan akarsulara karşı devrilmemek ya da alabora olmamak… Rafting sporunda akarsular zorluk seviyesine göre 1 ile 6 arasında derecelendiriliyor. Spor iyi eğitimli ve sporun yapılacağı su yatağını iyi tanıyan bir rehber ya da eğitmen eşliğinde yapılıyor. En az 4 veya en fazla 12 kişi raft denen botlara biniyor. Bir takım oyunu olan bu sporda ekip botun iki yanında yerlerini alarak kürek çekiyor. Rehber ise botun ön kısmında yer alarak botun kayalıklara çarpmasını önlemek için ekibi yönlendiriyor. Rafting dönemi, erken ilkbaharda başlayıp ve sonbaharın ortasına kadar sürüyor. Manavgat, Melen ve Dalaman Çayları, Çoruh, Fırtına Deresi, Köprüçay, Dalaman, Munzur Çayı rafting yapılan yerler arasında. Siz de heyecan verici bir deneyim yaşamak isterseniz rafting turlarına katılabilirsiniz. Çılgın sularda alabora olmamak için tek yapmanız gereken kürek çekmek ve takımınıza güvenmek!
Dalış
Dünyanın en fazla talep gören ekstrem sporlarından biri dalış… Farklı derinliklerde, bambaşka dünyaların kapısını aralayan bu spor, üç yanı denizlerle çevreli ülkemizde sıklıkla tercih ediliyor. Sualtı hayatını keşfetmenizi sağlayan dalış, serbest ve tüplü olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştiriliyor. Serbest dalış, nefes tutularak farklı derinliklerde yapılıyor. Bu dalış türünde, nefes teknikleri, yön bulma ve akıntıya karşı koyma tekniklerinin öğrenilmesi gerekmekte. Paletli ve paletsiz olarak ayrılan serbest dalış bir ip yardımıyla gerçekleştiriliyor. Tüplü dalışta ise sporcuların su altında nefes almasını sağlayan ekipmanlar kullanılıyor. Özellikle tüplü dalış yapmak isteyenlerin mutlaka eğitim alması gerekiyor. Birkaç metre ile havuzda başlayan eğitimler daha sonra 18 metreye kadar çıkarılabiliyor. Güvenli bir dalış için aynı zamanda mutlaka profesyonel dalış malzemeleri kullanılmalı. Yılın her mevsiminde rahatlıkla yapılabilen bu spor için daha çok yaz ve bahar ayları tercih edilmekte. Edirne’den İzmir’e, Balıkesir’den Antalya’ya kadar ülkemizin birçok yerinde dalışlar gerçekleştiriliyor. Her biri birbirinden eşsiz güzelliğe sahip bu yerler alışık olmadığınız görüntüleri sizlere sunuyor. Siz de dalış yaparak ister deniz canlılarının yaşamına misafir olabilir isterseniz batık gemilerin veya antik kent kalıntılarını keşfedebilirsiniz.
Kiteboard
Suyun üzerinde sörf yaparken bir anda kendinizi havada bulduğunuzu düşünün. Sizi hem denizde hem de gökyüzünde hissettirecek sporun adı Kiteboard ya da Kitesurfing. Ülkemizde son yıllarda popülaritesi artan bu spor, adrenalin tutkunlarının vazgeçilmezi arasında. Dünyada kiteboard adıyla bilinen bu spor Türkçeye uçurtma sörfü olarak çevrilebilir. Sporun temel işleyişi; yamaç paraşütüyle aynı olan kite (uçurtma) ekipmanı ile rüzgarın gücünü kullanarak sörf tahtası üzerinde denge kurmaya çalışmak. Rüzgarın havalandırdığı dev bir uçurtma ile suyun üzerinde dilediğiniz gibi akrobatik hareketler yaptınız bu spor adeta kuşlar kadar özgür hissettiriyor. Amatörler için uygun ve hızlı öğrenilebilen bir spor olan kiteboard’ın gözetmen eşliğinde yapılması gerekmekte. Her ekstrem sporda olduğu gibi kiteboard da sakatlanma riski olan bir spor. Bu nedenle spor için gerekli olan temel eğitimin alınması gerek. Çoğunlukla su üzerinde yapılan bir spor olan kiteboard için 12-20 knot arası sabit esen bir rüzgar olmalı. Yaz ayları sıklıkla tercih edilse de rüzgar koşullarının uygun olduğu her dönem bu spor için uygun ve ülkemizde genellikle İstanbul ve Çeşme civarında gerçekleştiriliyor. Siz de hem gökyüzü hem de denizde aynı anda sörf yapmak isterseniz bu spor tam size göre!
Kano
İster tatlı sularda sakin bir gezinti isterseniz de akıntılı bir suda heyecan verici bir rota… Kano hem sakin hem de enerjisi yüksek olabilecek bir su sporu dalı. Kişinin tercihine göre planlanabilen bu sporda yer olarak bir kısıtlama yok. Deniz, nehir ve göl bulunan birçok şehirde kano yapılabilir. Kano, hafif portatif ve iki başı sivri uçlu olan bir tekne. Bu sporun amacı ise kas gücüyle kanoyu hareket ettirmek. Kanoyu hareket ettirmek için sporcunun kanonun içerisinde diz çökmüş ya da oturur pozisyonda olması gerek. Ardından kano ekipmanlarından olan tek kanatlı küreği kullanılarak kas gücüyle kanoyu suyun üzerinde kaydırması… bu sporun durgun su kanosu, akarsu kanosu ve deniz kanosu olarak farklı çeşitleri bulunuyor ve bütün kano çeşitleri kendi içinde tek kişilik ve çift kişilik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kano sporunda 3 veya 5 kişilik gruplar yarışıyor. Sporun esas amacı parkuru ilk sırada tamamlamak olup, suya düşmeden yarışı hızla bitirmek. Kano sporu fırtınalı havalar hariç, önlemleri alınarak her mevsim ve 18 farklı ilimizde yapılabiliyor. Siz de daha önce deneyimlemediyseniz, sakin bir gölde kano ile doğa gezisine çıkabilir ya da bir kano yarışında adrenalin seviyenizi yükseltebilirsiniz.
Yelken
Siz de deniz aşığıysanız ve özgürlük hissini sonuna kadar yaşamayı seviyorsanız yelkencilik sporu tam da size göre. Denizi ve adrenalini sevenlere hitap eden sporlardan birisi olan yelkencilik ülkemizde büyük ilgi gören su sporlarından biri. Uçsuz bucaksız deniz ile stresten arınırken keyifli zamanlar geçirmenizi sağlayan bu spor, rüzgârın etkisiyle bir yelken üzerinde hareket etme mantığına dayanıyor. Yelken sporuna başlamadan önce temel terimleri öğrenmek gerekli. Ardından, yelkeni kullanmadan öncelikle dümenin nasıl hareket ettirileceğini… Daha sonra rüzgâra karşı nasıl hareket edileceği konusunda tecrübe kazanılmalı. Yelkeni istenen noktaya ulaştırmayı başardığınızda ise yelkencilik konusunda temeli attınız demektir. Yelken sporunda, tekne ve parçaları, arma, ekipman-aksesuar, yelken ve insanın dengeli ve uyumlu olması şart. Ayrıca deniz trafiğiyle ilgili bilgi sahibi de olması gerekiyor. Diğer su sporlarına göre daha teferruatlı olan yelkencilik, bireysel olarak yapılabilir, istenmesi halinde daha profesyonel olarak bir spor biçimi haline de getirilebilir. Kiminin dünyayı gezmek için tercih ettiği kiminin ise adrenalin dolu bir spor olarak gerçekleştirdiği yelkencilik, suyla daha uzun ve tutkulu bir ilişkiniz varsa tam da size hitap ediyor.