Tarih mekanlarına özel seyahat planı: Chronas'la zaman yolculuğu

Chronas'la zaman yolculuğu.
Chronas'la zaman yolculuğu.

Roma, Avrupa’ya hükmederken Asya’da Kubilay Han kendini Çin imparatoru ilan ettiğinde Arabistan’da neler oluyordu?

Bu tarz tarihi soruların cevabını bulmak için çoğu zaman onlarca kaynağı karşılaştırmamız gerekebiliyor. Bu yüzden özellikle tarih meraklılarının işini çok kolaylaştıracak, bir kere girince bağımlısı olup saatlerce kapatamayacakları bir site tavsiyesiyle karşınızdayız: “chronas.org

Chronas, ilk olarak 2014’te, web geliştiricisi Diyetmar Aumann’ın “Google Haritalar benzeri bir uygulamaya bir zaman kaydırıcısı eklemek ve böylece zamanda geriye yolculuk yapmayı mümkün kılma” fikrinden doğdu.

Böylece siteyi ziyaret eden insanlar, adım adım krallıkların kurulmasını, büyümesini ve yıkılmasını takip edip, istediğinde hiç siteden ayrılmadan Wikipedia kaynaklı yer işaretlerine tıklayarak istedikleri konu hakkında detaylı bilgi alabileceklerdi. Fakat asıl amaç, dünya tarihindeki tüm olayların birbirine nasıl bağlı olduğunu çağımızın anlatım dili olan “görselleştirme” aracılığıyla sunabilmekti. Dolayısıyla Chronas’ın görsel tarih veri tabanı için tam anlamıyla bir dijital tarih atlası diyebiliriz.

Chronas nasıl kullanılır?

Chronas’ın Türkçe dil desteği yok. Ancak gelişen yapay zekâ araçlarının çeviride ne kadar etkili olduğunu göz önünde bulundurursak dil bilmemek artık kimse için bir engel değil. Üstelik sitenin arayüzünün oldukça basit olması kullanımı daha da kolaylaştırıyor. Bu sebeple çocukların kullanımına da uygun diyebiliriz.

Açık kaynak kodlu bir web sitesi olan Chronas’ı kullanabilmek içinse tarayıcınızın adres çubuğuna “chronas.org” yazmak dışında bir şey yapmanıza gerek yok. Açılan sitenin alt tarafındaki zaman çizelgesini kullanarak istediğiniz zamanı seçtiğiniz anda dünyanın bu zamandaki siyasi haritası önünüze çıkıyor zaten. Daha sonra istediğiniz devlete veya bölgeye tıklayarak oranın o dönemki demografik yapısını, yaşanılan savaşları hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca sol taraftaki butonlarda bulunan rastgele makale seçeneğine tıklayarak herhangi bir bölge ile ilgili makale okuyabilirsiniz. Yine keşfetmek sekmesine tıkladığınızda dünyanın dört bir yanındaki tarihi eserlerin görsellerini görebilir haklarında bilgi sahibi olabilirsiniz.