Sadece bize özel şekerimiz: Akide
Osmanlı’dan günümüze, 7’den 70’e herkesi mutlu eden “Akide şekeri” isminin taşıdığı mana gibi yılları ve de insanları birbirlerine “sözle”, “tatlılıkla” bağlıyor…
Akide şekerinin kelime kökü akit yani sözleşme anlamına gelir. Şaşaalı Osmanlı döneminde akide şekeri yeniçerilere ulufe töreninde dağıtılırdı. Askerlerin padişaha iltifatlarını ve bağlılığını gösteren sözleşme akide şekeri üzerinden belirtilirdi…
Sarayda Yeniçerilere ulufeleri dağıtılırken aynı zamanda ziyafet de verilirdi. Bu şatafatlı şenlik esnasında sade ama ilgi çekici bir merasimle akide şekerleri getirilirdi. Şekerlerin divana gelmesi askerlerin huzurlu ve hallerinden memnun olduklarının göstergesi sayılırdı. Tabaklar içerisinde sunulan şekerler herkese huzuru ve refahı haber ederdi. Akide şekeri seremonisi ile her şeyin “tatlıya” bağlandığı yedi cihana ilan edilirdi.
İstanbulluların huzurunu sağlayan koşulların sürdüğünün sembolü olarak gördükleri akide şekerinin, görkemli hanedanın esas tatlı diyarı olan İzmir’den geleninin daha lezzetli olduğuna inanılırmış. Osmanlı’ya ait olan Akide şekerinin ardında yatan sır; 18. yüzyılın sonlarında İstanbullu şeker ustalarının ellerinde bulanık görünümlerinden kurtulmuşlar, yeni bir boyut kazanmışlar ve cam kavanozların içinde parlak görünümleriyle arz-ı endam etmişler.
Akide şekerinin eşsiz lezzeti tarihi 16. yüzyıla kadar uzanıyor. Yapımı ise şeker ve meyvenin saatlerce bakır kaplar içerisinde yavaş şekilde kaynatılarak karıştırılmasına dayanıyor. Bu aromalı lezzet, sonrasında mermer tezgâhlar üzerine dökülüyor ve becerikli ellerle hızlıca yoğruluyor. Karıştırılıp yoğrulmuş olan akide daha sonra özel şeker makasları kullanılarak kesilerek son halini alıyor.
Akidenin sarayda başlayan serüveni, mevlit şekeri ile birlikte dağıtılmasıyla da bir halk geleneği haline dönüşmüş; akide şekeri ve mevlit şekeri ayrılmaz ikili olmuşlar... Şeker dünyasının güzel mi güzeli akide şekeri sizleri nostaljik bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Bayramların vazgeçilmezi, tadıyla haz veren, içinde barındırdığı masumiyetiyle özlenen ve hiç bitmesin denilen şekerler birkaç dakikalığına da olsa sizi çocukluğunuza geri götürüyor…
İtalya'da Michelin yıldızlı restoranlarda tatlı şefi olarak çalışan, dünyaca ünlü pasta şeflerinin pastanelerinde görev alan İpek Bozkurt Tenti doğup büyüdüğü İstanbul’a geri dönerek edindiği deneyim ile hissetiğini birleştirip markası Big Dessert’ü hayata geçirdi.