Rafting tutkunları için 10 harika nehir
Adrenalin tutkunları için vazgeçilmez olan rafting hemsuyla yapılan bir mücadele hem de doğa tutkunları içinbambaşka bir alternatif. Raft adı verilen botlar ve kürekleryardımıyla akış hızı yüksek nehirlerde yapılan ve nehir sporuolarak da adlandırılan bu aktivite için elverişli olan Türkiye’nin10 nehrini sizler için derledik.
1- Fırtına Deresi (Rize)
Kaçkar Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesiyle oluşmuş, 57 km uzunluğunda, yem yeşil çay bahçelerine komşu, bin 177 km² yüzölçümüyle Doğu Karadeniz’deki en büyük akarsu havzalarından birine sahip olan Fırtına Deresi, 23 km’lik parkuruyla doğaseverler için cazip bir seçenek. Rafting için en verimli zamanlarının mayıs ve haziran ayları olduğu Fırtına Deresi, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından korunması gereken yerler kategorisine alınmış. Ortalama bir saatte tamamlanan Fırtına Deresi rafting parkuru, Rize – Ardeşen kara yolundan 22. km’de Çamlıhemşin ilçesinin yaklaşık 1 km güneyinden başlıyor ve yaklaşık 23 km sürüyor. Bu 23 km boyunca dere yatakları çok taşlık olduğu için parkur, suyun debisine göre zorluk derecelerine ayrılmış. Yıl boyunca rafting için uygun olan derede aşırı yağmurların olduğu dönemlere dikkat edilmesi gerekiyor.
2- Çoruh Nehri (Artvin)
Kaynağını Mescid Dağı’ndan alan Gürcistan üzerinden Karadeniz’e dökülen 376 km uzunluğundaki Çoruh Nehri aynı zamanda rafting yapmaya uygun dünyadaki en iyi ilk 10 nehirden biri. Nehrin Kaçkar Dağları’ndan inen kısmı ise 169 km uzunluğunda. Zorluk derecelerine göre dört parkura ayrılmış olan nehir, 1993’de Dünya Rafting Şampiyonası’na ev sahipliği yapmıştı. Buranın raftingciler için en verimli zamanları ise mayıs ve haziran ayları. Ayrıca pek çok balık türünün yaşadığı Çoruh Nehri’nde kano ile gezmek için elverişli alanlar da mevcut.
3- Zamantı Irmağı (Kayseri)
Seyhan Nehri ve havzasını besleyen iki büyük koldan biri olan bin 500 metre yükseklikteki Uzunyayla’da yer alan ve Şerefiye köyünden doğan Zamantı Irmağı, Akinek Dağı yamaçlarında Göksu Irmağı ile birleşerek Seyhan Nehri’ni oluşturuyor. Uzunluğu, debisi, yeraltı geçişleri ve kanyonlarının yanı sıra bahar aylarında yabancı turist akınına uğrayan Zamantı, profesyonel ve amatör raftingcilerin kullanabileceği parkurlara sahip. Yeşilköy’den başlayan 21 kilometrelik rafting parkuru zorluk derecelerine göre sekize ayrılıyor. En zor parkur olarak bilinen Değirmenocağı ve Yerköprü mevkileri daha çok profesyoneller tarafından tercih ediliyor. Rafting için en elverişli döneminin, karların eridiği vakitler yani mayıs ve haziran ayları olan parkur, yaklaşık 2 saate tamamlanıyor ve Kapuzbaşı Şelaleri’nde son buluyor.
4- Munzur Çayı (Tunceli)
Rafting tutkunlarının iyi tanıdığı ancak tatilcilerin çok fazla bilmediği Munzur Çayı rafting parkuru 20 kilometre uzunluğunda. En ideal zamanları karların erimeye başladığı mayıs ve temmuz ayları olan Munzur daha çok profesyonellere hitap ediyor. Bölgeyi iyi tanıyan bir rehber eşliğinde ve yüksek güvenlik önlemleri ile hareket edilmesi gerekiyor.
Ayrıca çayın bulunduğu Tunceli-Ovacık arasında, 42 bin hektarlık bir alan olan Munzur Vadisi de doğasever için dikkat çekici.
Türkiye’nin en büyük milli parklarından biri olan “Munzur Vadisi Milli Parkı” ise Tunceli kent merkezine 8 km uzaklıkta. Burada akarsu kaynakları ve gözeler olmak üzere zengin doğal veriler, endemik bitki türleri ve yöreye özgü hayvan türleri bulunuyor. Munzur Dağları’nın üzerinde 2000-3000 metrelik zirvelerde yer alan krater gölleri, kanyonlar ve vadi boyunca dökülen şelaleler de görülmeye değer.
5- Köprüçay (Antalya)
Toros Dağlarından doğup muazzam kanyonların arasından akan Köprüçay Nehri, Serik ilçesinin güneyinden Akdeniz'e dökülüyor.
Köprüçay Rafting Merkezi Antalya’nın Manavgat İlçesi Taşağıl Beldesi’nde Selge Antik Kenti’nin 11 kilometre aşağısında bulunuyor.
Amatörlerin genellikle Oluk Köprü’den, profesyonellerin ise başlangıç noktası yakınındaki çağlayandan aktiviteye başladıkları Köprüçay ‘da yaklaşık 12 kilometrelik iki parkur bulunuyor. Ayrıca 36 bin hektarlık bir alana sahip Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda dolaşabilir; nehir kenarındaki kaleleri, su kemerlerini, Roma devrine ait köprüleri ve tarihi yolları görebilirsiniz. Kızılcam, karaçam, sedir, köknar, yabani zeytinlikler ile alageyik, yaban keçisi, ayı, kurt, tilki, tavşan gibi çeşitli bitki ve hayvan türleriyle karşılaşabilir, doğayla iç içe unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.
6- Dalaman Çayı (Muğla)
Batı Toroslar’ın Göktepe ve Yaylacık dağlarından inen kolların birleşmesiyle büyüyen, dar ve derin bir vadi içinde akarak, Ortaca’nın 8 km güneyinden denize dökülen toplam uzunluğu 229 kilometre olan Dalaman Çayı oldukça rağbet gören bir rafting alanı. 12 kilometre uzunluğundaki zorluk derecelerine göre iki ayrı etaba ayrılan Dalaman Çayı’nda çocuklar ve amatörler üst etaptan başlarken, sporcular başladıkları ikinci parkuru iki buçuk ya da üç saatte tamamlayabiliyor. Yıl boyu rafting yapılabilen Dalaman çayının en verimli dönemi eylül ve ekim ayları. Ayrıca her sene 20 binden fazla turisti ağırlayan bu turizm merkezinde tarihi ve turistik yerleri de ziyaret edebilirsiniz.
7- Bekili Deresi (Denizli)
Rahmetli Recep Yazıcıoğlu’nun keşfettiği Bekili Deresi fazla ziyaretçisi olmamasıyla sessizlik sevenler için ayrı bir yerde duruyor. Amatör raftingcilere uygun olmayan ancak Çal Regülatörü’nden başlayıp Hançalar Köprüsü’ne kadar uzanan 11 kilometrelik ikinci parkur, amatörler ve turistler için daha uygun hale getirilmiş durumda. Toplamda 9,5 km olan parkurda her ay rafting yapılabiliyor. Aklınızda olsun, iki saat süren bu rafting parkurunda su debisi saniyede 25 metreküpten fazla olduğu zaman rafting yapmak tehlikeli hale gelebiliyor.
8- Melen Çayı (Düzce)
Havzasının %80’i Düzce il sınırlarında olan ve buradan doğup Karadeniz’e dökülen Melen Çayı, İstanbul ve Ankara’ya iki buçuk saat uzaklıkta olması nedeniyle hafta sonları daha çok tercih edilen bir yer. Havza genişliği iki bin 317 km² olan Melen Çayı aynı zamanda ile İstanbul’un su ihtiyacına katkı sağlıyor. En iyi sezonunu bahar aylarında yaşayan ve 16 km uzunluğundaki parkur Dokuzdeğirmen Köyü’nden başlayarak, Beyler Köyü mevkiinde son buluyor. Zorluk derecesine göre üç parkura ayrılan Melen’de etkinlikler mevsime göre bir saat ile iki buçuk saat arası sürüyor.
9- Barhal Çayı (Artvin)
Artvin sınırları içinde yer alan Altıparmak (Barhal) Çayı, Kaçkar Dağları’nın güney yamaçlarından doğup yaklaşık 40 km mesafe kat ettikten sonra Yusufeli’nin 2 km güneyinde Çoruh Nehri’ne karışıyor. Yaz boyu karların erimesiyle yüksek debiye sahip, 18 kilometre uzunluğundaki Barhal Çayı parkuru zorluk derecelerine göre dörde ayrılıyor ve ortalama iki saatte tamamlanıyor. Rafting için en verimli zamanı karların erimeye başladığı mayıs, haziran ve temmuz ayları olan Barhal, bu aylarda oldukça rağbet görüyor. Ayrıca trekking alanlarının da bulunduğu Barhal, kano ve nehir kayağı olanakları da sunuyor.
10- İkizdere Nehri (Rize)
Dünyanın en önemli 200 vadisinden birisi olan İkizdere Vadisi’nde bulunan İkizdere Nehri, toplam 25 kilometrelik bir parkura sahip. Zorluk derecelerine göre üç parkura ayrılan İkizdere’nin rafting için en verimli zamanları mayıs ve haziran ayları. Ortalama bir buçuk saatte tamamlanan parkur yeni başlayanlar için de oldukça ideal. Çevresinde Anzer, Cimil, Ovit ve Kabahor gibi muhteşem yaylaların da bulunduğu İkizdere gezmek için de rafting için de cazip.