Norveç’in kuzey ucu: Tromso
Norveç’in kuzey ucundaki bu şehir, kuzey ışıklarını görmek isteyenlerin en önemli duraklarından biri; üstelik kutup dairesi içerisinde yer alan üç büyük şehirden… Eylül ve Mart ayları arasında görülen kuzey ışıkları için ben de şubat ayında Tromso’daydım.
Nedir bu kuzey ışıkları ?
Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) kutup bölgesinde özellikle 60 ile 72’inki derece arasındaki kuzey ve güney enlemlerinde görülüyor. Yeryüzünün manyetik alanı ile güneşten gelen parçacıkların karşılaşması sonucu oluşuyor ki, ortaya çıktığında yeşil, mor, mavi ve kırmızıya bürünüyor gökyüzü… Sürekli hareket halinde olan bu ışımalar, uzun süre gökyüzünde kaldıklarında dans ediyormuş izlenimi veriyor. Ben, kuzey ışıklarını görebilmek ve çekebilmek için Finlandiya, Norveç ve İzlanda’da bulundum. Ama Tromso’da gördüklerim için gökyüzünün şöleniydi diyebilirim.
Tromso’ya sadece kuzey ışıkları için mi gelinir?
Tromso yolculuğumun en güzel tarafı, geceyi kuzey ışıkları için dışarıda geçirirken, gündüz de muhteşem fiyortlar ve harika bir şehir için yollarda olmaktı. Fiyortlar o kadar etkileyici ki, bir bakıyorsunuz deniz sağınızda kalmış bir bakıyorsunuz solunuzda. Aslında gezdiğiniz kasabaların büyük bir kısmı adalardan oluşuyor ve köprülerle bağlanıyor. Sağda solda renkli ahşap evler ve ahırlar, evlerin önünde tekne ve kar motorları, dışarıda evcil hayvanlar gibi duran atlar. Sürekli karşınıza çıkan heybetli dağlar ve onların suya düşen yansımaları… Tromso’ya gidecekseniz “Ers Fiyort” kesinlikle vakit ayırılıp plan yapılması gereken bir yer, unutmayın.
Tromso bilim müzesi
Üniversite içerisinde yer alan bu müze hem bölgedeki hayvan çeşitliliğini görmek, hem de bölge insanının geleneksel kültürünü tanımak için harika bir yer. Müzeyi ziyaret ettiğinizde kuzey ışıkları ile ilgili belgeseli seyretmek için mutlaka vakit ayırın. Belgeselde, geçmişten günümüze kuzey ışıkları ve ona dair inanışlar da yer alıyor. İsteyenler için müzede belgeselin kitabı da satılıyor. Ayrıca çocuklar için kuzey ışıklarını anlatan çok güzel kitaplar da var.
Kutup Müzesi’nde (Polar Museum) Neler Var?
“Kutuplarda hayat nasıl?” sorusunun cevabını Kutup Müzesi’nde bulmak mümkün. Kuzey Kutbu’nu keşfe çıkan kâşiflerin eşyaları, seyir defterleri, bilimsel notlar, gemi örnekleri hepsi bu müzede sergileniyor. Hatta Kuzey Kutbu’nda yaşayan hayvanları doldurarak sergilemişler.
Huskylerle Yolculuk ve Balina Turu
Tromso’da yapabileceklerinizden biri de Huskylerle kızak turu. Bu hizmeti veren birçok çiftlik var. Aldığım tur bir saatti ve çiftlik çalışanlarından biri kızakları sürdü, 6 köpek de çekti. Ben de yol boyunca etrafı seyredip, fotoğraf ve video çektim. Eğer çift olarak geldiyseniz biri kızakları sürüp, diğeri de kızakta yolculuk yapabiliyor. Soğuğun etkisiyle video çekmek her ne kadar zor olsa da, büyüleyici bir deneyim olduğunu söylemeliyim. Balina turu için de çok hevesli olmama rağmen, bizim orada bulunduğuz tarihte gemi kalkmıyordu. Hava şartları birçok şeyi etkiliyor tabii…
Gelelim Tromso merkeze
Gün batımında limanda bulunmaya özen gösterin. Bir tarafta Tromso köprüsü karşınızda kutu gibi renkli ahşap binalar, lacivert gökyüzü ve neredeyse gökyüzüyle aynı renk deniz… Ayrıca Tromso’da güzel binaların süslediği sokakları gezebilir, araç trafiğine kapalı Storgata caddesinde rahatça yürüyebilir, cadde üzerindeki ahşap Tromso Katedrali’ni ziyaret edebilirsiniz. Doğu yakasındaki teleferiği kullanıp şehri yüksekten görmek de mümkün… Bir de Arktik Kilise’yi gezmeyi unutmayın. Ama en önemlisi Tromso’ya gitmeden gün doğumu ve batımı saatlerini inceleyin ki, özellikle kışın, hiç aydınlanmayan bir günle karşılaşmayın…