Mutlaka izlenmesi gereken spor dizileri

Hem sporu hem de sinemayı sevenler için geldik!
Hem sporu hem de sinemayı sevenler için geldik!

Hem sporu hem de sinemayı sevenler için geldik! Umut veren, motivasyonlarımızı güçlendiren, başarısızlıkların da başarılı hayatların da anlatıldığı; mutlaka izlenmesi gereken spor dizilerini sizin için derledik.

1. The Ebglish Game

Yapım Yılı: 2020 / Bölüm Sayısı: 6 / Netflix

The English Game, futbolun doğduğu topraklar olarak bilinen İngiltere’de, 19. yüzyılda futbolun merkezde olduğu bir kavgayı, halk ile aristokrat sınıfı arasındaki o büyük “kavgayı” konu alıyor.

İşçi sınıfı ve burjuvanın futbol üzerinden durumunu, yani 19. yüzyıl İngiltere’sinin perspektifini ortaya koyan The English Game, burjuvanın yani “beyefendiler” tekelinde olan, kurallarını onların koyduğu, her şeylerine karar verdikleri futbolun nasıl halka doğru ilerlediğini anlatıyor.

The English Game, Julian Fellowes tarafından Netflix için çekilen, İngiltere'deki modern futbolun kökenlerinin anlatıldığı tarihî dönem draması türünde bir İngiliz mini televizyon dizisidir.
The English Game, Julian Fellowes tarafından Netflix için çekilen, İngiltere'deki modern futbolun kökenlerinin anlatıldığı tarihî dönem draması türünde bir İngiliz mini televizyon dizisidir.

Aslında dizinin öncesini şu cümlelerle anlatmak mümkün: Old Etonians’ın oyuncuları olan Arthur Kinnaird ve arkadaşları, aynı zamanda FA’in de kurucu ve yöneticileridir; futbolun kurallarını koyan onlardır. Yani top onlara aittir. Dükkân onlarındır. Bu yüzden FA Kupası’nı ilk 13 yılında hep aristokratların takımı kazanır… Ama her şey, değişmekle ve yıkılmakla kadirdir. Ve ilk defa bir işçi takımı FA Kupası’nda çeyrek finale çıkar.

Lancashire takımlarından Darwen’dır bu takım. Futbol tarihinin en büyük kırılmalarından birinin başrol oyuncusu olan bu takımın pamuk fabrikası sahibi başkanı James Walsh, İskoç takımı Patrick FC’den iki oyuncuyu transfer eder: Fergus Suter ve Jimmy Love.

Altı bölümlük dizi 20 Mart 2020'de yayınlandı.
Altı bölümlük dizi 20 Mart 2020'de yayınlandı.

Ama durum şu ki: O dönemde para karşılığı oynanan bir oyun değil futbol. Çünkü aristokratların buna ihtiyacı yok. Bu iki transfer; fabrikada işçi olarak işe başlarlar bu yüzden…

Her şeyin bu iki transferle başladığı dizi: İşçi sınıfı takımın yıldızı Fergus ile Federasyon Başkanı yıldız oyuncu Arthur Kinnaird arasındaki rekabeti, futbolun dönüşümünü, futbolun neden bir halk oyunu olarak hayatını sürdürmesi gerektiğini, bugün gözlerimizi alamadan izlediğimiz o büyük ve ne yazık ki “iktisadi” oyunun ilk halini ve evrimini anlamak için 6 bölümlük iyi bir kaynak…

Evet. Spoiler vermedik…

2. Lights Out

Yapım Yılı: 2011 / Bölüm Sayısı: 13 / FX

FX yapımı Lights Out dizisinin Holt McCallany, Stacy Keach, Ryann Shane gibi ünlü oyuncular yer alıyor ve dizinin temel sorusu şu: Geri dönüş mümkün müdür? İnsan, tercihlerinin kurbanı mıdır?

Kariyerinde zirvede olduğu bir dönemde trajik bir şekilde kaybettiği müsabaka sonrası (demans teşhisi konulan), eski ağır sıklet boks şampiyonu Patrick ‘Lights’ Leary’nin emeklilik kararı almasından beş yıl sonrasında, hikâyesini anlatmaya başlayan dizi, geçim sıkıntısı çekmeye başlayan Patrick’in yanlış kararlarını, yalanlar söylemeye başladığı anları ve ringlere geri dönme çabasını merkeze alıyor. Boks dünyasını da eleştirel bir şekilde ele alan Lights Out, spor dünyasının arka planını merak edenler için oldukça cezbedici bir dizi…

Lights Out, Amerika Birleşik Devletleri'nde FX yapımı bir boks dizisidir.
Lights Out, Amerika Birleşik Devletleri'nde FX yapımı bir boks dizisidir.

Patrick kaosa, yer altı dünyasına mı dümeni kıracak yoksa ringlere geri dönmeyi başaracak mı? Başarsa da eski günlerine dönebilecek mi?

3. Ted Lasso

Yapım Yılı: 2020 / Bölüm Sayısı: 22 / Apple TV+

Bildiğiniz üzere Amerika’da “futbol”, evet Amerikan Futbolu değil; şu İngilizlerin biz bulduk dediği oyundan söz ediyoruz; yavaş yavaş gelişmeye ve sektörleşmeye başladı. 2013 yılında NBC Sports, Amerika’da EPL (İngiltere Premier Ligi) yayın haklarını satın aldı ve kanal, maç yayınlarının daha fazla kitleye ulaşması için yıllardır uygulanan yöntemlerin dışına çıkarak, belki de Amerikalıların en iyi bildikleri şey olan sinema ve eğlence sektöründen yardım aldı. Başrollerinde Jason Sudeikis ve Brendan Hunt’ın bulunduğu ve Ted Lasso dizisindeki rollerini ilk kez sergiledikleri “An American Coach in London” isimli bir mini film yayınladı.

Ekim 2019’da Apple TV+ Jason Sudeikis’in daha önce NBCSports için canlandırdığı Ted Lasso karakteri için bir dizi duyurdu.

14 Ağustos 2020 tarihinde ilk üç bölümü ile yayın hayatına başlayan dizi, ilk gününden itibaren birçok olumlu geri dönüş alarak Apple TV+’den ikinci sezon onayı alan dizi, ikinci sezonun yayınlanmasının hemen ardından da üçüncü sezon onayını aldı.

Eeee artık diziye geçsek….

Bir Amerikan Futbolu koçunun hiç beklenmedik bir şekilde İngiltere Premier Ligi takımlarından AFC Richmond’ın (kurgu bir takım) başına teknik direktör olarak getirilmesiyle başlayan dizi, iki spor dalı arasındaki farklılıkları ve kültürel çeşitliliği takımın teknik direktörünün keşfetmesiyle seyircilere eğlenceli bir şekilde yaşatıyor. Komedi unsurlarını merkezde tutan dizi, futbol gündemi içindeki göndermelerinin yanında, futbol seyircisi olmayanları da oldukça etkileyebilir.

4. The White Shadow

Yapım Yılı: 1978 / Bölüm Sayısı: 54 / CBS

Türkiye'ye basketbolu sevdiren dizi olarak hatırlanan Beyaz Gölge’nin adını mutlaka duymuşsunuzdur; ailenizden, büyüklerinizden…

Sakatlık nedeniyle NBA kariyerini genç yaşta bırakmak zorunda kalan eski basketbolcu Ken Reeves'ın, çoğunlukla İspanyol gençlerin okuduğu bir lisede basketbol koçu olarak işe başlamasının ardından gelişen olayları anlatan dizi, takım olmanın ve gençliğin ne demek olduğunu kendi döneminde, 78-81 yılları arasında yayınlandığı 3 sezonda muhteşem bir şekilde anlatarak tarihin en akılda kalıcı spor dizileri arasına adını yazdırmıştı.

Dizide başrolde Ken Howard, Ken Reeves isminde beyaz bir profesyonel basketbol oyuncusunu canlandırıyor.
Dizide başrolde Ken Howard, Ken Reeves isminde beyaz bir profesyonel basketbol oyuncusunu canlandırıyor.

5. Sunderland ‘Til I Die

Yapım Yılı: 2020 / Bölüm Sayısı: 14 / Netflix

İngiltere futbolunun önemli takımlarından Sunderland'in Championship'e düştüğü 17/18 sezonunda, bir üst lig olan Premier Lig’e çıkışı için hazırlanması planlanan dizi, takımın bir alt lige düşmesi sonucunda bambaşka bir belgesel diziye dönüştü. İlk sezonunda bu düşüşü anlatan dizi, ikinci sezonunda takımın, tarafların bir alt ligdeki serüvenini konu ediniyor.

Kulübün yeni sahibi Stewart Donald ve yönetici Charlie Methven'in her yıl milyonlarca sterlin zarar eden kulübü nasıl düze çıkarmaya çalıştıkları, altyapıdan yetişip yıldız statüsüne yükselen Josh Maja'yı elde tutma çabaları, ara transfer döneminde yaşanan stres dolu günler, golcü transfer etmek zorunda olan kulübün bu zaafından yararlanan diğer kulüplerin sürekli fiyat artırması, tezahüratlara konu olan futbolcu Will Grigg'in transferi ve onun kendisi için ödenen yüksek transfer bedeli nedeniyle üzerindeki büyük baskı ve berbat bir sezon geçirmesi… Futbolun büyük yanlışları ve bağlılığını bu muhteşem belgesel dizi de bulabilirsiniz.