Kuzey Kore’nin ilginç yasakları
Dünya üzerinde 208 ülke bulunuyor. Her birinde farklı bir kültür ve farklı kurallar yer alıyor. Ancak bu ülkeler arasında öyle bir ülke var ki dünyadan izole olmuş durumda. İşin ilginç yanı ise bu izolasyon politikası devlet tarafından yapılıyor. Herkesin bildiği gibi o ülke Kuzey Kore… Ülkede uluslararası telefon görüşmelerinden saç kesimine, televizyon kanallarından internet kullanımına kadar birçok konuda yasak bulunuyor. İşte Kuzey Kore’nin ilginç yasaklarından bazıları…
Eski liderlere saygı zorunlu
Yasaklar ülkesi Kuzey Kore’de en önemli kurallardan biri hayatını kaybetmiş liderlere saygı göstermek. Böyle bakınca normal gibi gelebilir. Ancak, saygı kavramı biraz abartılmış. Kim Jong-Un'un büyükbabası olan Kim Il-Sung’un ölüm tarihi olan 8 Temmuz, Kuzey Kore'de ulusal yas günü. Bu günde insanların gözle görülür bir şekilde üzgün ve yas içinde olmaları gerekiyor. Yasalar, 8 Temmuz günü yüksek sesle konuşmayı ve gülmeyi yasaklamış durumda. Ayrıca sakız çiğnemek ve taşkınlık belirtisi gösteren hareketlerde bulunulmasına da izin verilmiyor.
Oy kullanmama lüksü yok
Kuzey Kore'de sandık başına gitmeme gibi bir seçeneğiniz yok. Yasalara göre, 17 yaşını dolduran herkesin bütün seçimlerde oy kullanması zorunlu. Oy kullanmaktan kaçmak ise imkansız. Çünkü hükümet tarafından seçmen listeleri tek tek kontrol ediliyor. Eğer isminiz listede yoksa sebebi araştırılıyor. Ayrıca ülkede Kim Jong-Un'un başkan olduğu Kore İşçi Partisi dışında bir parti kurulması yasak. Parti kurmaya çalışanların cezası büyük: İdam.
Televizyon devlet kontrolünde
Şöyle oturayım da bir televizyon keyfi yapayım, kafama göre dizi izleyeyim dediniz. İşte o Kuzey Kore’de pek mümkün değil. Çünkü tüm programlar, devlet kontrolündeki dört resmi kanalda yayımlanıyor. Bu kanallar da ana medya kanalı, iki eğitim kanalı ve bir spor kanalından ibaret. Ülkede uluslararası televizyon istasyonu da yok.
Başkente taşınma izne tabi
Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yaşam kırsala göre daha kolay ve modern. Ancak, öyle her isteyen başkente taşınamıyor. Yasalara göre, hükümetin izni olmadan Pyongyang'a taşınmanız yasak. Başkent ise daha çok iktidara yakın kimselerin ve belirli sosyal statüye sahip kişilerin yaşadığı bir yer. Başkentte öyle elinizi kolunuzu sallayarak da gezemezsiniz. Kentte izinsiz hareket edilmesinin önüne geçmek için barikatlar bulunuyor.
Uluslararası görüşmeler yasak
Kuzey Kore’de neyse ki telefon kullanılmasına izin veriliyor. Ama yalnızca yurt içi görüşme yapabilirsiniz. Öyle Fransa’daki dayımı arayayım, İspanya ile bir görüşme gerçekleştireyim yok. Çünkü cep telefonu kullanımına izin verilse de, uluslararası aramalara yasak getirilmiş durumda. Diyelim ki, bir uluslararası görüşme yaparken yakalandınız, işte o arama sebebiyle canınızdan olabilirsiniz.
İnternet kullanımı kısıtlı
Biri internet kullanımı mı dedi? Tabi ki o da yasak. Çünkü internet Kim Jong-Un'un rejimini tehlikeye sokabilecek en büyük tehditlerden biri. Öyle ki hükümet, dış dünyadan gelecek bilgilerin halka ulaşmasını istemiyor. Bu nedenle internet erişimi kısıtlı. Bu erişime sahip olanlar da zaten ya devlet personeli ya da özel izin almış olan kişiler.
Kuzey Kore’den kaçılmaz!
Ben artık bu ülkede yaşayamıyorum, başka bir ülkeye taşınayım ya da iyi bir iş fırsatı var değerlendireyim diyemiyorsunuz. Çünkü Kuzey Kore’den çıkış yok. Ülkeden kaçmaya çalışmak oldukça büyük bir suç olarak kabul ediliyor. Yakalanmanız halinde idam ediliyor ya da toplama kamplarına gönderiliyorsunuz. Cezadan yalnızca siz de etkilenmiyorsunuz. İşlediğiniz suçtan ötürü aile bireyleriniz ve yakın akrabalarınız da ciddi cezalarla karşı karşıya kalıyor.
Öyle rahat araç kullanamazsınız
Ülkede her şeye müdahale edildiği gibi araç kullanımına da karışılıyor. Araba kullanımı ve araç sahibi olmak hükümet kontrolünde. Hükümet izin verince araba sahibi olabilirim diye düşünmeyin sakın. Zira sadece erkek hükümet yetkilileri araç sahibi olabiliyor. Öte yandan araç sahipleri, araçlarını devlete ait olacak şekilde kaydettirmek zorunda... Yoksa yasal olarak kullanım hakkı elde edilemiyor.
Din seçimi özgür değil
Kuzey Kore topraklarında izin verilen herhangi bir din bulunmuyor. Vatandaşların kutsal olarak addedebileceği tek varlık devlet başkanı olabilir. Kuzey Kore'de devlet tarafından yapımına izin verilmiş birkaç kilise bulunuyor ancak bunlar da dini amaçlar için kullanılmıyor. Farklı bir dine ait ibadethane ise yok. Bu kiliselerin amacı da Kuzey Kore'nin sözde özgür bir ülke olduğunu göstermek. Ayrıca vatandaşların evlerinde kutsal kitap bulundurmaları da yasak.
Moda tercihe bırakılmıyor
Ülkede her şeyde olduğu gibi modada da birçok kısıtlama bulunuyor. Dar kesim pantolon ve deri ceket giymek yasak. Şöyle bir değişiklik yapayım da saçımı kestireyim derseniz de devlet tarafından belirlenen onaylanmış saç stillerinden başka bir kesim yaptıramazsınız. Evli kadınların kısa saç kullanması zorunlu, bekarlar ise uzun saç kullanabiliyor.