Freelance çalışmanın ipuçları
İnsanların büyük bir çoğunluğunun yaşamı çalışarak geçiyor. Kimi masa başı iş yaparken kimi her gün müşteri ziyaretlerine gidiyor. Bazısı kahvaltı için uğrayacak müşterileri için pastanesini sabahın ilk ışıklarıyla açarken bazısı da gece nöbetini devralıyor. Her biri birbirinden farklı iş hayatları insanları bazen yorabiliyor. Günün büyük bir çoğunluğunu işte geçirmek, hep belli saatlerde kilitli kalmak, belki de hafta sonu bile çalışmak… Bir de çalıştığı yetmediği için ek iş arayanlar var. Tüm bunlara çözüm olabilecek bir çıkış yolu var: Freelance çalışma… Bu iş modeli, size daha esnek bir çalışma imkanı sunarken para kazanmanızı sağlıyor. Ancak her şeyde olduğu gibi freelance çalışmanın da kendi içinde avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Haydi, gelin freelance çalışma modelini hep beraber değerlendirelim. Belki sizin için yeni bir başlangıç olur, kim bilir!
Freelance çalışma nedir?
Bir iş yerine bağlı kalmadan çalışmaya freelance çalışma deniyor. Bu çalışma modelinde zorunlu olan bir çalışma mekanı ya da saati yok. Freelancer denilen bu çalışma stilini seçen çalışanlar, öncelikle kendi seçtikleri müşterileriyle ya da kurumlarla iletişime geçiyor. Anlaşma sağlandıktan sonra ise herhangi bir ofis ya da zamana bağlı kalmadan çalışmaya başlıyor. Eve, kafede, ortak çalışma alanlarında kısaca her yerde işlerini kolaylıkla yapabiliyor.
Avantaj ve dezavantajlar
Freelance çalışma birçok konuda normal çalışma modeline göre daha özgür. Öncelikle çalışma saatlerini kendiniz belirliyorsunuz. Çalışma saati gibi çalışma alanı da size kalmış. İstediğiniz gibi düzenleyebilir, istediğiniz mekanı seçebilirsiniz. Evde pijamalarınızla rahat rahat çalışırken ertesi gün bir kafede kahvenizi yudumlayarak işlerinizi halledebilirsiniz. Bir diğer güzel yanı ise alacağınız işe siz karar verebilirsiniz. Yani istemediğiniz bir iş olduğunda yapmak zorunda değilsiniz. Bu da her zaman yapacağınız işin keyifli olmasını sağlayacak. Eve ya da ofise gitmek için yolda zaman kaybetmek de yok. Özellikle mega kentlerde yaşıyorsanız bu nereden baksanız tek bir sefer için en az bir saat kazanmak demek.
Tabi freelance çalışma bu kadar harika görünürken bazı kötü yanlarını da söylemeden olmaz. Öncelikle belli bir saatinin olmaması size plan yapma konusunda dezavantaj sağlayabilir. Çünkü gün içerisinde istediğiniz farklı aktiviteleri yaparken kendinizi bir den iş yetiştirmek için çabalıyor olarak bulabilirsiniz. Ayrıca, dikkati çabuk dağılan biriyseniz çalışma ortamınız da sizi etkileyebilir ve veriminizi düşürebilir. En önemlisi de hizmet verdiğiniz kurum veya kişilerden ödemenizi geç almanız. Bu hem sizi sıkıştırabilir hem de bütçe planlaması yapmanızı engelleyebilir. Öte yandan, çalıştığınız kurum ya da kişiler sizi sigortalı yapmazsa freelance çalışırken sigortanızı kendiniz ödemeniz gerebilir.
Tüm dezavantajlara rağmen freelance çalışma için gönüllüyseniz buyurun size önemli birkaç ipucu…
İş planı hayat kurtarır
Freelance çalışırken ofise gelip belirli saatlerde çalışmak zorunda değilsiniz. Ancak belli bir planınız olmazsa işler yürümez. O nedenle en azından bir gün önceden ertesi günün çalışma düzeni, çalışılacak işler, çalışma saatleri gibi özel ve detaylı bir plan yaparsanız bu sizi hem daha çok motive edecek hem de işlerinizin aksamadan belli bir düzende devam etmesini sağlayacak. İş planı özellikle elinizde fazla iş varken sizi karmaşadan ve felaketlerden kurtaran bir süper kahraman olacak.
Çalışma alanında düzen şart!
Çalışma alanının sabit olmadığı freelance çalışma sizin için kısacık bir sürede avantajdan dezavantaja dönüşebilir. O nedenle işinize gösterdiğiniz ciddiyeti çalışma alanınıza da göstermeniz gerekli. Özellikle dikkat dağınıklığı yaşayan biriyseniz. Öncelikle çalıştığınız masanın düzenli olması için size uygun bir düzenleyici alabilirsiniz. Masanızı güneş alan bir yerde konumlandırmak size enerji verecektir. Çalışma masanızın ve sandalyenizin ergonomik olması da oldukça önemli. Zira çalışırken kendinizi rahat hissetmeniz veriminizin artmasına destek olur. Eğer ev dışında çalışıyorsanız sizi en çok etkileyecek şey ses. Bunun için öncelikle kütüphane, ortak çalışma alanları gibi sessiz, sakin yerleri tercih etmenizde fayda var. Ancak kafe gibi gürültü bir yerdeyseniz kendinize bir çalışma playlist’i hazırlayabilir, çalışırken müzik dinleyerek çözüm bulabilirsiniz.
İnternette kendiniz tanıtın
Çalışma düzenini oturttuktan sonra sıra geldi müşteri bulmaya. Günümüzde konferanslar, iş görüşmeleri, toplantılar gibi birçok şeyin artık internet üzerinden yapıldığını varsayarsak kendinize internet üzerinde kaliteli bir profil oluşturmanız sizi bir adım ileri taşır. Bunun için öncelikle portfolyo sunabileceğiniz bir mesleğiniz varsa yaptığınız tüm işleri kapsayacak bir online bir portfolyo dosyası oluşturabilirsiniz. Bu sayede hem müşterilerinizi karar verme konusunda daha ikna edici olabilirsiniz hem de rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.
Bundan ayrı olarak özellikle profesyonellerin kullandığı bazı internet platformlarında profil oluşturmanız size büyük avantaj sağlar. Hem kendinizi tanıtabileceğiniz hem de işlerinizi anlatabileceğiniz bu platformlar sayesinde kendinizi iş tekliflerine açık hale getirebilirsiniz. Ayrıca oluşturduğunuz portfolyonun bu platformlarda yer alması da size önemli kazanımlar sağlayabilir. Eğer işiniz uygunsa kendinize özel web sitesi de oluşturabilirsiniz. Web sitesi oluşturmanız, işinizin ciddiyetini ve kalitesini müşterilerinize gösterecektir. Bir diğer alternatif ise freelance çalışan arayanların yer aldığı sitelere üye olabilirsiniz. Bu sayede birbirinden farklı firma ya da kişiyi görebilir, istediğiniz işle ilgili irtibata geçebilirsiniz.
İletişim ağınızı canlı tutun
İşinizi en iyi şekilde yapsanız da kimse sizi tanımıyorsa ne yazık ki çalışamazsınız. Bu nedenle freelance çalışma konusunda size yararı dokunması için hizmet verdiğiniz sektördeki kişileri tanımalı, gerekirse onlarla tanışmalısınız. İletişim ağınızı genişletmek için sektörünüzdeki etkinliklere katılmanız size farklı fırsat kapıları aralayacaktır. Ayrıca, sektörünüzden tanıdığınız kişi ya da kurumlara freelance çalıştığınızı bildirip portfolyonuzu göndermeniz de size iş imkanı oluşturabilir.