Dünyayı anlayan bir Kızıldereli: Marlon Brando
Piyano ile her şeyi çalan bir annenin oğluydu fakat kendisinden en güzel melodi esirgendi. Sevginin ne olduğunu bilmeden büyüdü. Annesi alkolikti, babası ise ara sıra eve gelirdi. Geldiği zamanlarda ise ona hediye yerine şiddet getiriyordu, bir çocuğun hayal kırıklığını tanıdığı ilk yerdeydi. Marlon, babasından defalarca dayak yedi. Annesi ise evi terk etti. Babası onu askeri okula gönderdi, amacı onu disipline sokmaktı. Fakat asker olmak istemiyordu ve okurken çok acı çekti. Dayanamadı ve okulu bıraktı. Ölene dek babasını affetmedi, nereye gitse onu kovalayan çocukluğu yüzünden kendini hep değersiz hissetti.
New York, tiyatro ve değişen hayat
New York'a geldiğinde sokaklarda yaşadı. Aklında oyunculuk yoktu. Sadece ekmeğini kazanacağı bir iş arıyordu. Stella Adler ile tanışması hayatını değiştirdi. Stella, metod oyunculuğun ustalarındandı ve bir okulda eğitim veriyordu. Marlon onun öğrencisi oldu, Stella ona her konuda destek verdi. 20 yaşındayken Broadway'de ilk oyununu sergiledi. Bu ilk oyunuydu. Sonrasında ise dikkatleri Arzu Tramvayı oyunuyla çekti. Bununla beraber Holywood'un kapıları ona açıldı. İlk filmi The Men'de felçli bir adamı canlandırarak sinemaya adım attı. İkinci filmi Arzu Tramvayı'nın sinema versiyonu oldu. Burada canlandırdığı Stanley Kowalski rolü ile gönülleri fethetti. Holywood'un gösterişli oyuncularının arasında kendine has görünüşüyle ve giydiği jean ile ayrı bir yere sahipti. Ben gerçeğim diye bağırıyordu adeta. Öyle gerçekti ki asla Holywood'u umursamadı. Bu yüzden de bazı filmlerinde hak ettiği halde ödül alamadı.
Rıhtımlar üzerinde
Elia Kazan'ın yönettiği filmde kendisini hep yaşatacak bir performans sergiledi. Bana kalırsa Terry Malloy performansı sinema tarihinin en iyi performanslarından biri. Marlon gibi bir karakterdi Terry. Fakir, mazlum, güçlülere karşı başkaldıran... Bu filmle herkes onu benimsedi.
İlk Oscar'ını kazandı.
Dünyanın karşısında bir Kızılderili
Marlon Brando'nun en güçlü duygusuydu adalet. Siyahileri kimse desteklemezken o destekledi. Hatta bu yüzden insanların sözlü linçine bile uğradı. Aldırmadı. Kızılderililerin hakkını aradı. Amerikan sinema endüstrisinin o büyük yalanlarına inanmıyordu. Kimsenin kimseye üstünlüğü olmadığına inandı hep. Film çekimi için gittiği Tahiti'deki insanların doğallığından çok etkilendi. Çünkü orada kimse onun ünlü olmasını umursamıyordu. Belki de aradığı eşitlik duygusunu orada buldu. Oradan kendisine bir yer aldı. Hayatı boyunca huzuru bulamayan Brando, huzura en çok Tahiti'de yaklaştığını hissetti.
Düşüş
60'lardan itibaren Brando düşüşe geçti. Sadece geçinmek için rol kabul ettiği dönem başladı. Bununla beraber sahip olduğu izleyici kitlesini kaybetmeye başladı. Artık vasat filmlerde oynuyordu. On senelik verimli bir dönemin ardından ani bir çöküşün başlaması Brando'yu allak bullak etti. Başarısız oldukça siniri arttı. Öfkeli ve umursamaz tavrından dolayı sinemacılar ona çalışması çok zor bir adam gözüyle bakmaya başladılar.
Yeniden yükseliş
On beş senelik kötü bir dönemden sonra Coppola'nın Baba filmi için ona başrol teklif etmesiyle işler değişti. Yapımcılar onunla çalışmak istememişti fakat Coppola ısrarla deneme çekimi yapılmasında ısrarcı oldu. Brando'nun ise bu durum ağırına gitse de deneme çekimini kabul eti. Çekim o kadar iyi geçti ki artık rol Brando'nundu. Efsane karakter Vito Corleone ile sönük geçen yılların acısını çıkartıyordu adeta.
Ödül törenlerine çekilmiş en güzel rest
Baba filmiyle ödül alır. Fakat ödülü almaya gitmez. Kendisinin yerine Kızılderili bir kadını gönderir. Ödül verileceği sırada kadın ödülü almaz ve Brando'nun ödülü kabul etmediğini söyler. Sebebi ise, Amerika'nın yerlilerinin film sektöründe gördüğü muameledir. Baba yine babalığını yapmıştır. Holywood'un anlattığı Kızılderililer, yabani, vahşi, kötü iken gerçeğin öyle olmadığını bilen Brando restini çeker ve bir kez daha efsaneleşir.
Ertesi yıl Paris'te Son Tango filminde başrol alır.Yönetmen Bertolucci ondan kendisi olmasını ister. Öyle ki filmde karakterin çocukluğunu anlattığı yerler, Brando'nun kendi çocukluğudur.