Dünyanın en küçük 7 ülkesi

Dünyanın en küçük 7 ülkesi.
Dünyanın en küçük 7 ülkesi.

Dünyamız bağımlı, bağımsız 208 ayrı ülke olarak bölünmüş durum. Her bir ülkenin kendine özgü özellikleri var. Kimi dünyanın en büyük ülkesiyken kimi en pahalısı. Bazısı coğrafi olarak yaşanması zorken bazısı da herkesin yaşamak için hayalini kurduğu yer. Yazımıza konu olan ülkeler ise dünyanın en küçükleri… Bağımsız olan ancak çok küçük bir alana ve nüfusa sahip olan bu mikrodevletler hem yüzölçümleri hem de nüfuslarıyla şaşırtıyor. Birçoğu yaşadığınız mahalleden küçük olan bu devletler boyutlarının aksine yüksek gelirlere ve önemli özelliklere sahip. Bir gününüzü ayırsanız çok rahatlıkla gezebileceğiniz dünyanın en küçük 7 ülkesine dair sizi şaşırtacak bilgiler yazımızda…

Vatikan

Vatikan.
Vatikan.

Vatikan, her ne kadar İtalya’nın bir parçası olarak bilinse de aslında dünyanın en küçük şehir devleti. Bu ülke, Roma’da Roma Katolik Kilisesi’nin merkezi ve Papa’nın evi olarak hizmet veriyor. İtalya’nın başkentinin içerisinde etrafı duvarlarla çevrili bir koruma bölgesi. Ülkede yerleşik nüfus 1.000 kişi civarı. Mutlak monarşiyle yönetilen Vatikan’da Papa’nın sözleri yasa hükmünde. Ülkenin 100 kişilik sembolik bir ordusu bulunuyor. Ülkenin bütçesini kilise vergisi, aidatlar, bağışlar, şirket gelirleri, banka faizleri gibi farklı gelirler oluşturuyor. Oldukça ünlü olan Vatikan yılda binlerce turist ağırlıyor.

Monako

Monako.
Monako.

Monako ya da resmi adıyla Monako Prensliği, dünyanın en küçük ikinci ülkesi. 1297 yılında kurulan devlet, Fransa ile Akdeniz arasında yer alıyor. Ülke o kadar küçük ki pek çok kıyı bölgesi sonradan denize beton doldurularak oluşturulmuş. Nüfusu 35.500 civarında. Ülkenin başkenti dünyanın en zenginlerinin tatil yeri olarak bilinen Monte Carlo. Monako, dünyanın en düşük yoksulluk oranına ve kişi başına düşen en yüksek milyoner ve milyarder sayısına sahip. Ülke ekonomisinin en büyük dayanağı ise turizm. Ülke çok küçük olsa da her yıl binlerce kişi tatil için Monako’yu seçiyor.

Nauru

Nauru.
Nauru.

Şimdiki durağımız Güney Pasifik Okyanusu’nda yer alan küçük bir ada ülkesi. Eskiden Pleasant Adası olarak bilinen Nauru, 21 metrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en küçük ada ülkesi unvanını almış. Yaklaşık 11.00 0 kişilik bir nüfusu var. Vatikan’dan sonra en az nüfusa sahip ülke. Tarihi neredeyse 3.000 yıl önceye dayanan bu küçük adada eskiden 12 kabile yaşıyormuş. Bu nedenle bayraklarında 12 ucu olan bir yıldız bulunuyor. Ülkenin başkenti Yaren olarak biliniyor ama bunun hukuki bir dayanağı yok. Ülkenin ekonomisi ise deniz kuşlarının dışkılarından oluşan bir maden olan guano rezervlerine dayanıyor.

Tuvalu

Tuvalu.
Tuvalu.

Tuvalu, Büyük Okyanus’ta yer alan 9 adet mercan adasından oluşan dünyanın dördüncü en küçük ülkesi. Hawaii Adası ile Avustralya arasında yer alan ülke, 26 kilometrelik bir yüzölçümü sahip. Tuvalu’nun başkenti ise ülkenin en büyük şehri olan Funafuti. Yaklaşık 12.000 kişilik nüfusun büyük bir çoğunluğu burada yaşıyor. Burası ayrıca, Birleşmiş Milletler'e üye olan en az nüfuslu ülke. Bu küçük ada ülkesi Küresel Isınma nedeniyle büyük tehlike altında. Kürese Isınma nedeniyle sıcaklıklar 1 derece daha artarsa Tuvalu2nun sular altına gömülmesi öngörülüyor. Bu nedenle Tuvalu halkı Avustralya ve Yeni Zelanda'ya göç etmeye başlamış durumda.

San Marino

San Marino.
San Marino.

İtalya ile çevrelenen bir diğer küçük devlet San Marino… Dünyanın en küçük beşinci ülkesi olan San Marino, Apenin Dağları’nın bir tepesinde yer alıyor. Bu nedenle ülkenin hiçbir denize kıyısı bulunmuyor. Dünyanın en eski devletlerinden biri olan San Marino’nun yüzölçümü 61,2 metrekare. Ülke nüfusu ise yaklaşık 33.000 kişi. Ülke ekonomisinin en önemli kaynağı turizm. San Marino’yu her yıl yaklaşık 3 milyon kişi ziyaret ediyor. Bir diğer en önemli gelir kaynağı ise bankacılık. Demokratik cumhuriyetle yönetilen ülkenin 225 kişilik bir ordusu da bulunuyor.

Lihtenştayn

Lihtenştayn.
Lihtenştayn.

Lihtenştayn, dünyanın altıncı, Avrupa’nın dördüncü en küçük ülkesi. İsviçre ve Avusturya arasında yer alan ülke, 160 metrekarelik bir yüzölçümüne sahip ve başkenti Vaduz beldesi. 1806’da bağımsız olan Lihtenştayn, meşrutiyet ile yönetilen bir prenslik. Ülkede yaşayanların sayısı yaklaşık 36.000. Ülkede 15 işletme bulunuyor. Araştırma ağırlıklı alanlarda uzman olan bu firmalar, küresel pazarda lider konumunda. Ayrıca ülkedeki bankalar da oldukça önemli konumda. Bu nedenle ülkenin ekonomisi oldukça iyi. Öyle ki Lihtenştayn, kişi başına düşen milli gelir bazında dünyanın en zengin 2. ülkesi

Marshall Adaları

Marshall Adaları.
Marshall Adaları.

Listemizin son sırasında Marshall Adaları yer alıyor. Hawaii ve Papua Yeni Gine arasında bulunan ülke, 5 ada ve 1152 adet adacıktan oluşuyor. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Majuro. Adalıların yaklaşık yüzde 50’den fazla burada yaşıyor. İlk yerleşimin MÖ 2000 yıllarına dayandığı bu küçük ada ülkesinde şimdilerde yaklaşık 59.000 kişi yaşıyor. Daha önce Amerika’nın egemenliğinde olan ülke 1986 yılında bağımsızlığını kanmış. Ancak bunun öncesinde Amerika, yönetimi sırasında ada yakınlarında pek çok ez nükleer bomba denemeleri yapmış. Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan bombalardan yaklaşık 1.000 kat daha zararlı olan bu bombalar Marshall Adaları’nın ‘dünyanın açık ara farkla en kirletilmiş yeri olarak’ olarak anılmasına neden olmuş.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım