Dünyanın en güzel 6 antik kenti
İnsanlar dünyada var olduklarından beri bir sürü miras bırakmıştır. O miraslardan biri de bir zamanlar onların yaşamlarını devam ettirdikleri antik kentler… Düşünsenize sizin şu an tarihi kent diye gezdiğiniz yer binlerce yıl öncesinde inşa edilmiş, oralarda birileri bulunmuş, hayatını orada geçirmiş. Şimdi o insanlardan eser yok ancak yaşadıkları yer hala ayakta… Onların yaşam şekillerini, kültürlerini, kim olduklarını binlerce yıl sonra bizlere anlatıyor. Kuruldukları uygarlıkların yaşam kalıntısı olan antik kentler, günümüzde hem tarihe ışık tutmak hem de geçmişteki bu yapıları görebilmek açısından oldukça önemli. Her biri birbirinden farklı bu harika kentler, insanı yaşadığı zamandan koparıp binlerce yıl öncesine götürüyor. Haydi, gelin biz de bu yazımızda dünyanın en güzel 6 antik kentine doğru mistik bir yolculuğa çıkalım.
Pompeii Antik Kenti, İtalya
Trajik bir son ile tarihten silinen Pompeii, dünyanın en güzel antik kentlerinden biri. İtalya'nın kısmi özerk bölgesi Campania'da, Napoli şehri yakınlarında bulunan bu antik Roma kentinin ilk yerleşimi MÖ 8. yüzyıla dayanıyor. En eski olarak MS 79 yılındaki Roma kalıntılarıyla bilinse de şehir, daha eski bir antik kent üzerine inşa edilmiş. Kentin yok oluşu ise bir yanardağa dayanıyor. Vezüv Yanardağı’nın 24 Ağustos 79 tarihindeki korkunç patlamasında şehir adeta yok olup, volkanik kül ve cürufun altına gömülmüş. Patlamanın ardından yaklaşık 1700 yıl boyunca kayıp durumda kalmış. Keşfi ise 1748 yılında şehre su kemeri inşa edilirken bir tesadüfle olmuş. O dönemden beri yapılan kazılarda şehre ait birçok bilgiye ve Roma İmparatorluğu’nun yaşamına ilişkin verilere ulaşılmış. Günümüzde bir kısmı hala toprak altında olan bu antik kent, eşsiz mimarisi ve tarihiyle görenleri büyülüyor.
Persepolis Antik Kenti, İran
Hala ilk günkü ihtişamıyla 2000 yıldan fazladır ayakta duran bir efsane şehir Persepolis… Bu mükemmel antik kent, İran'ın Fars Eyaleti'ndeki Şiraz şehrinde bulunuyor. Antik kent, MÖ 6. yüzyıl sonlarına doğru Pers Kralı I. Darius tarafından kurulmuş ve Pers Krallığı’na başkentlik yapmış. Zaman içerisinde geliştirilen ve anıtlarla doldurulan şehir eşsiz bir görünüm kazanmış. Muazzam kent içerisinde kral mezarları, tapınakları ve saraylar barındırıyor. Şehre kötü kader ise MÖ 331 yılında gelmiş. Büyük İskender Pers’leri savaşta yenerek tüm şehri yakmış. Bundan sonra ise şehir toprak yığınları altında kendi haline terk edilmiş. Yeniden keşfi ise çok uzun zaman sonra 1930’da başlatılan kazılarda yaşanmış. Yeniden ortaya çıkarılan bu muhteşem şehir, Perslerin günlük yaşamlarına dair ipuçları veriyor.
Teotihuacan Antik Kenti, Meksika
Gizemlerle dolu bir antik kent Teotihuacan… Günümüzde keşfedilmeden önce Kuzey Amerika'nın en ünlü şehri olarak kabul edilen bu antik kentin kimler tarafından kurulduğu henüz bilinmiyor. Meksika’da yer alan bu kadim kentin kuruluşuna dair farklı görüşler mevcut. Bir efsanesine göre bu kent insanların vücudunu yaratmak için ilahların bir araya geldikleri bir şehir. Bir diğer efsaneye göre de bir ilah olan tüylü yılanların insan kılığına girerek bu şehre geldiği ve onlara uygarlığı öğrettikten sonra göklere geri döndüğüne inanılıyor. Arkeolojik ilk kazıların 1905’te başladığı kentte hala önemli gizemler mevcut. Onlardan ilki, kentte yaşayanların henüz anlaşılamamış bir nedenle kenti aniden terk etmiş olmaları. İkincisi ise piramitlerin inşası. Buradaki piramitler de Gize’deki piramitler gibi, Orion Takımyıldızının ve gezegenlerin yerdeki yansıması olacak biçimde düzenlenmiş. Neden bu şekilde inşa edildiği ise hala bilinmiyor.
Petra Antik Kenti, Ürdün
Burası Ürdün’ün gizli hazinesi Petra Antik Kenti… Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasındaki toprakları üzerinde yer alan kentin tarihi MÖ 400 yılına dayanıyor. Bu eşsiz güzellikteki kent MS 106 yılına kadar Nabati Krallığı’na başkentlik yapmış. Ancak sonrasında Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilmiş ve şehir büyük hasar görmüş. 400’lü yıllarda yaşanan deprem ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle de gözden düşmüş ve unutulup gitmiş. Kentin yeniden keşfi ise 1812 yılında olmuş. Ancak, Petra'nın yapım amacı tarihçiler tarafından bulunamamış. Kentte; tapınaklar, amfi tiyatro, mezarlar ve rölyeflerden oluşan yapılar bulunmakta. Günümüzde Dünyanın Yedi Yeni Harikası’ndan biri olan bu kent çekici mimarisi ve büyüleyici atmosferiyle hala yıkılmadan ayakta duruyor.
Machu Picchu Antik Kenti, Peru
Dünyanın en güzel antik kentlerinden biri hiç şüphesiz And Dağları’nı süsleyen Machu Picchu… Peru’daki 2.430 m yükseklikte bulunan Urubamba Vadisi üzerinde kurulmuş olan şehir, bugüne kadar korunarak gelmiş en iyi antik kent. Şehir, İnkalı hükümdar Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirilmiş ancak inşadan kısa süre sonra çiçek hastalığı yayıldığı için terk edilmek zorunda kalmış. Şehrin kuruluş amacı ise hala netlik kazanabilmiş değil. Şehirde bulunan insan iskeletleri nedeniyle İnkaların yetiştirme ve disiplin yeri olarak sanılsa da bu teori bugün geçerli değil. Günümüzde şehrin 700’den fazla İnka asil ve din adamına ev sahipliği yaptığı düşünülüyor. 3000 merdivenle birbirine bağlanan bu eşsiz şehir 1912 yılında keşfedilmiş. Günümüzde önemli bir turizm noktası olan kent, görenleri kendine hayran bırakıyor.
Efes Antik Kenti, Türkiye
Tarihi yapıları konusunda oldukça zengin olan ülkemiz, antik kentler konusunda da önemli miraslara sahip. Bunlardan biri de dünyaya mal olmuş Efes Antik Kenti… Bir antik Luvi şehri olan Efes, İzmir’in Selçuk ilçesinin üç kilometre güneybatısında yer alıyor. Kuruluşu MÖ 6000 yıllarına, Cilalı Taş Devri'ne dayanıyor. Attik ve İyonyalı Yunan kolonileri tarafından inşa edilen şehir, tarih boyunca çok kez yer değiştirdiği için 8 kilometrelik büyük bir alanı kaplamakta. Birbirinden farklı onlarca mimari yapının bulunduğu kentin en ünlü sembolü ise Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Artemis Tapınağı. Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar, İsa Bey Camii bölgede görülmesi gereken diğer önemli yerlerden. Türkiye’de yaşıyorsanız ve hala Efes Antik Kenti’ni görmediyseniz, bir sonraki tatil rotanız kesinlikle büyüleneceğiniz bu mistik kent olsun!