Chico & The Gypsies:müzik, sınırlarıortadan kaldırır
“Müzik söz konusu olduğunda ortada sınır falankalmaz. Müzik, insanlar arasında bir köprü, bir bağ”diyen Gipsy Kings’in kurucularından Chico’nun müzikdünyasına armağan ettiği ve liderliğini üstlendiğiChico & The Gypsies, 2 Aralık akşamı Cemal ReşitRey Konser Salonu’nda dinleyicileriyle buluşacak.Bu konser öncesi grubun kurucusu Chico ile müziğebakışını ve diğer meseleleri konuştuk.
2021 yılında Arap şarkıcı Hasna ile Unidos albümünü çıkardınız. Birlikte bir proje yapmaya nasıl karar verdiniz?
Hasna ile 1993 yılında tanışma şansım oldu ve o zamandan beri bir aradayız. Orta Doğu'da çok popüler olan ve bir düzine albümü olan harika bir şarkıcı kendisi. Grubum Chico & the Gypsies ile Monaco'da, Fransa'da, İtalya'da, Mısır'da, Almanya'da birçok kez müzik yapmanın mutluluğunu yaşadım. Hatta özel etkinlikler için Türkiye'ye de geldik.
Peki, Unidos albümüne nasıl bir anlam yüklüyorsunuz?
Unidos albümü benim için Batı ve Doğu’nun ve daha spesifik olarak da çingene ve Doğu müziğinin bir birlikteliği anlamına geliyor. Albümde 11 orijinal parça olmak üzere 14 parça kaydettik ve gördüm ki şarkı söylemenin yanı sıra yorumları ruha dokunan çok güzel sözler de yazmış Hasna. Onunla konserler vermek benim için büyük bir onur…
Daha önce Türk sanatçı Fuat Güner ile de bir performans sergilediniz. Birlikte şarkı söylemek istediğiniz başka Türk şarkıcılar var mı?
Türkiye'de olağanüstü yetenekli sanatçılar var. Fuat Güner gibi Türk sanatçılar tarafından bestelenen melodileri çok seviyorum. Büyük bir sanatçı olan Orhan Gencebay ile düet yapmak beni çok mutlu eder.
Şu ana kadar sahnede söylemekten hiç bıkmadığınız şarkılar hangileri?
Sahnede söylemeyi sevdiğim şarkılar arasında Bamboléo, Djobi djoba gibi klasikler ve Gipsy Kings ile birlikte yazdığım ve bestelediğim birçok şarkı var. Ayrıca grubum Chico'nun repertuarındaki şarkıları da çok seviyorum.
Müzik sektörü dahil birçok alan virüsten etkilendi, planlarınız nelerdi ve bu planlar nasıl değişti? Bu virüs size ne öğretti?
Tüm dünya gibi farklı sektörlerde ve özellikle de sanat alanında bizleri sahneden alıkoyduğu için olumsuz etkilendik. Ama pozitif kalabilmek için Hasna ile stüdyoya geri döndük ve Bu albüm sadece tutkuyu değil, geleceğe olan inancı da korumamız gerektiğini anlatıyor
Kariyerinizin ilk yıllarından bu yana müzik sektöründe neler değişti? Yeni dijital platformlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Her şeyden önce dünyanın her yerinde müziğimizden ilham almış ve onu olağanüstü bir şekilde çalan müzisyenlerle tanışmanın verdiği haz yıllardır aynı şekilde artarak devam ediyor. Bugün müzikal ve editoryal alanda dijital platformların bize üretim, dağıtım ve iletişimde çağa uyum sağlamayı öğrettiği çok açık. Biz de ilerliyor ve yeniliklere uyum sağlıyoruz.
Çeşitli ülkeleri geziyor, konserler veriyorsunuz. Sizi en çok büyüleyen ülke ve müzik hangisi?
40 yıldır uluslararası bir kariyere sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Müziğimizde dil, yaş veya kuşak engeli yok bu da hissedilen duyguların evrensel olduğunu gösteriyor. Yıllar önce Gipsy Kings - Bamboléo albümü ile yaptığımız Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Ortadoğu ve özellikle Türkiye turnelerimiz çok özeldi.