Bi' kavram 3 film: Boks

​Bi' kavram 3 film: Boks
​Bi' kavram 3 film: Boks

Boks, iki kişinin boks hakemi gözetiminde karşılıklı yumruklaştıkları ve birbirlerini nakavtla ya da puanla yenmeye çalıştıkları spor müsabakası. Belden aşağıya ve enseye vurmak, sporcunun kendi etrafında 180 derece dönmesi, avuç içi (boks eldivenin beyaz boyalı bölgesi harici) vurmak, ses çıkarmak sporcuların uyarı almasına neden olur, üç uyarı bir ihtar (-1 puan) alınmasına sebep verir. Amatör boksörler 227 gram ağırlığında, profesyoneller ise ağırlığı 170-283 gram arasında değişen eldivenler kullanırlar.

Kızgın Boğa

Kızgın Boğa.
Kızgın Boğa.

“Kızgın Boğa” orijinal dilinde “Raging Bull”. 1980 yapımı filmin yönetmenliğini sinemanın en önemli isimlerinden Martin Scorsese üstleniyor. Boksör Jake LaMotta’nın hayatını anlatan “Raging Bull”, My Story’den uyarlanmış biyografik film. En İyi Film Akademi Ödülü dâhil sekiz dalda Oscar’a aday olup bunlardan ikisini kazanan “Kızgın Boğa” Empire dergisi tarafından tüm zamanların en iyi 11. filmi olarak gösterildi. “100 Movies” listesinde de 1997 yılında 24. sırada, 2007 yılında 4. sırada yer aldı. “Kızgın Boğa”, 1990 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından “Kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi’ne alındı.

Rocky I

Rocky I
Rocky I

“Rocky”, Sylvester Stallone tarafından senaryosu yazılan ve başrolde oynadığı, John G. Avildsen tarafından yönetilen 1976 Akademi Ödüllü bir filmi. Stallone, senaryosuyla birçok yapımevi ve prodüktöre başvurur. İçlerinden bazıları senaryoya ilgi duysa da Stallone’un başrolde kendisinin oynaması şartına sıcak bakmaz. En sonunda şans eseri bir yapımcı Stallone’u kabul eder. Ancak, yapımcı Stallone’u oynadığı “The Lord’s of Flatbush” adlı filmdeki rol arkadaşı Perry King zannedip Rocky rolünü kendisine verir. “Rocky” filmi, Rocky Marciano’nun boks maçlarından esinlenerek oluşturulmuştu. “Rocky”, dünya çapında yaklaşık 225 milyon dolar kazanarak 1976’da en çok hasılat yapan film oldu.

Ali

Ali.
Ali.

“Ali adlı ünlü boksör, on yıl boyunca tüm dünya tarafından tanınan efsane bir kişilik hâline gelir. Tüm dünya tarafından ilgiyle takip edilen efsane boksör Müslümanlığı seçerek bir kez daha tüm ilgiyi üzerine çeker.” “Ali”, Amerikalı boksör Muhammed Ali’nin hayatını anlattığı, Michael Mann’ın yönetmenliğini yaptığı 2001 yılı yapımı film. Askerlik zamanı geldiğinde Vietnam Savaşı’na gitmeyip “Benim onlarla bir sorunum yok.” diyen, bu yüzden de şampiyonluk unvanına el konulan ve bokstan uzaklaştırılan Ali’nin yaşamından kesitleri anlatılan film birçok dalda ödül kazanmış olup, MTV Film Ödülleri’nde Will Smith’e “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü kazandırmıştı.