Başkentler serisi: Tarih kokan şehir Moskova

Aziz Vasili Katedrali.
Aziz Vasili Katedrali.

Rusya gerek tarihi gerek gelişimi gerekse kültür olarak dünyanın her döneminde adından söz ettiren ülkelerden biri. Hal böyle olunca ülkenin başkenti de kendi şanına yakışır oluyor. Dünyadaki en güzel şehirlerden biri olan Moskova, gezilecek büyüleyici yerleri, eşsiz lezzetleri, sosyal yapısı ile turistlerin gözde rotalarının başında geliyor. Siz de yakın zamanda yurt dışı tatili düşünüyor ama nereye gideceğinize karar veremiyorsanız, tarih kokan şehir Moskova yazımız size yardımcı olacak.

Genel bilgilerle Moskova

Tarihi 1300’lü yıllara dayanan Moskova bir beylik olarak kurulmuş. Yaklaşık 200 yıl beylik olarak kalan kent 1480 yılında Rusya’nın başkenti olmuş. Geniş bir ovada yer alan kent, dünyanın en pahalı şehirlerinden biri. Kentte tiyatro, sahne sanatları, bale ve film gibi etkinlikler oldukça yaygın. Moskova Sirki ve Moskova Devlet Sirki şehri sirk konusunda üst sıralara taşıyan etkinliklerden. Ayrıca Moskova dünyadaki en önemli metro kentlerinden biri. Uluslararası sergilerde büyük ödüle layık görülen Moskova metroları, tarihsel ve eşsiz bir mimariye sahip. Sert bir karasal iklime sahip olan Moskova’da hava sıcaklığı kış aylarında ortalama sıfırın altında 10 derece iken yaz aylarında 18 dereceye çıkıyor. Bu nedenle şehre turistik bir gezi için en uygun aylar Nisan ve Mayıs. Zira bu dönemler sıcaklık ve fiyat için en iyi performansın alındığı zamanlar. Yazın sıcağında gitmek isterseniz de kesenin ağzını daha da açmanız gerekecek.

Moskova, Kızıl Meydan.
Moskova, Kızıl Meydan.

Moskova’da konaklama

Moskova büyük ve oldukça kalabalık bir şehir. Yani öyle yürüyerek her yeri gezeyim diyebileceğiniz bir yer değil. Bu nedenle şehir içinde seyahat etmek için ulaşım araçlarını kullanmanız gerekli. En kullanışlı araç ise hiç şüphesiz metro. Adeta bir müzeyi andıran metro istasyonları gezinize renk katarken seyahatinizde size büyük kolaylık sağlayacak. Otel fiyatları diğer şehirlere göre daha yüksek olsa da şehirde bütçenize uygun geniş konaklama seçenekleri bulunuyor. Şehrin büyüklüğü nedeniyle şehir merkezi, Old Town bölgesi ve çevresinde konaklamanız şehri yürüyerek gezmeniz için bir avantaj. Khamovniki bölgesi de şehir merkeziyle iç içe bir bölge. Şehrin kültür merkezi olan bu bölge; müzeleri, katedralleri ve görülmesi gereken daha birçok değeri ile konaklama için oldukça iyi bir seçenek. Tagansky bölgesinde konaklama için daha uygun alternatifler bulunuyor. Zira burası şehir merkezine biraz uzak. Şehir merkezine 10-20 dakikalık yürüyüş ya da metro ile ulaşılabiliyor.

Moskova’da gezilecek yerler

Eski bir medeniyet olan Rusya’nın başkenti Moskova, günümüze kadar birçok tarihi olaya ev sahipliği yapmış. Bu olaylar sayesinde kent bugünkü ihtişamlı eserlerine sahip olmuş. Şehrin en önemli siluetlerinden biri Kızıl Meydan. Şehri kalbi olarak bilinen meydan, tüm turistlerin gezi planındaki ilk rota haline gelmiş. Tarih boyunca meydan çok sayıda gösteri, geçiş ya idama şahit olmuş. Burası eskiden pazar alanı ve birçok şehrin bağlantı ve geçiş noktası olarak kullanılıyormuş. Pek çok tarihi nedenden dolayı burası 1990 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne eklenmiş.

Kremlin Sarayı şehrin görülmesi gereken yerlerinden biri. Kremlin; hisar, kale ve şato anlamına geliyor. Bu isim pek çok Rus kentinde bulunan yapıların bütününü temsil ediyor ve bunlardan en ünlüsü Kremlin Sarayı. Bu saray devrimden önce pek çok Rus çarına ev sahipliği yapmış. Sarayın içerisinde 1600 yılında yapılan Ivan Çan Kulesi bulunuyor. Saray Perşembe günleri hariç diğer günler saat 10-17 arasında görülmeye açık. Ancak ne yazık ki sarayın her bölümünün ziyaret edilmesini izin yok.

Bir diğer gezilecek yer ise Arbat Caddesi… Burası Moskova’nın batısındaki ünlü caddeler çifti. Cadde, 1930’larda Stalin’in merkeze yakın olan eski binaları yaktırmasıyla ortaya çıkmış. Arbatların ilki Yeni Arbat olarak biliniyor. Burası Sovyetler Birliği zamanında yapılmış ve oldukça işlek bir cadde. Eski Arbat olarak bilinen ikinci cadde ise 1 kilometre uzunluğunda, Rusya’nın İstiklal’i konumunda. Bu caddeler rengarenk dükkanları, sokak sanatçıları ve çeşitli aktiviteleri ile Moskova’daki kültürel yaşamın nabzı.

Lenin Mozolesi.
Lenin Mozolesi.

Moskova’ya gitmişken Aziz Vasili Katedralini görmeden olmaz. Katedral 16. yüzyılda Korkunç Ivan tarafından Tatarlardan Kazak şehrinin alınması adına yapılmış. Katedralin tabanı sekizgen şeklinde ve tabanın üzerinde her biri farklı bir zafere adanmış 8 kubbe bulunuyor. Bu katedral renkleri, mimarisi, desenleri ve dikkat çeken ihtişamlı görünümü ile Rusya’nın sembolü haline gelmiş.

Lenin Mozolesi şehrin en göz alıcı yapılarından biri. 1930 yılında yapılan mozole, piramit şeklinde inşa edilmiş ve içerisinde öldükten sonra mumyalanan Lenin’i barındırıyor. Yapının granitlerinin kırmızı oluşu sosyalizmi, siyah labrador yası ve küp şekilleri ölümsüzlüğü temsil esiyor. Bu eşsiz yapı Pazartesi ve Cuma günleri dışında saat 10-13 arasında ziyaret edilebiliyor.

Zakuski.
Zakuski.

Moskova mutfağı sizi büyüleyecek

Moskova mutfağı pek çok kültürün etkisinde kalmış, genellikle deniz ürünleriyle bilinen bir mutfak. Yemeklerin sunumları ise hala Çarlık dönemindeki gibi gösterişli yapılmakta. Rus mutfağının en bilinen yiyeceği ise havyar. Mersinbalığından yapılan bu yiyecek her öğünde tüketiliyor. Rusların ordövr tabağı olan Zakuski de oldukça meşhur bir lezzet. İçinde füme somon, söğüş et, haşlanmış deniz ürünleri gibi birçok meze bulunuyor. Bu ürünler zengin bir tepsi içerisinde masanın ortasında servis ediliyor. Her ülkede olduğu gibi Rusya’da da sokak lezzetleri mevcut. Bunların en başında ise karidesçiler geliyor. Bizdeki kestaneci, mısırcı gibi her köşede bulunan karidesçiler kentin önemli lezzetlerinden biri.

Alışverişin her çeşidi var

Moskova alışveriş konusunda önemli bir üne sahip bir şehir. Alışveriş merkezinden caddesine, çarşısından ikince el ürün satan yerlerine kadar burada her bütçeye uygun hediyelik eşya bulunabilecek birçok yer mevcut. En meşhur yerlerden biri Kızıl Meydan’da yer GUM alışveriş merkezi. 1200 adet mağazayı barındıran alışveriş merkezi tarihi yapısı sayesinde de turistleri kendine çekiyor. Arbat Caddesi şehrin en ünlü hediyelik eşya bulunabilecek yerlerinden biri. Burada hem yürüyüş yapıp hem de alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz. İzmaylovo Çarşısı ise daha uygun bütçeliler için kurtarıcı bir yer. Her türlü hediyelik eşyayı bulabileceğini çarşıda ikinci el ürünler de bulunuyor. Çarşıda pazarlık etmek ise bir gelenek. Kommissiyonnıy Magazin isimli yer ise oldukça ilginç. Zira yalnızca pahalı ve ünlü markaların ikinci el ürünleri satılıyor. Tretyakovsky Proyezd Sokağı ise yalnızca Rusya değil dünyadaki en pahalı alışveriş merkezlerinden biri. Burada lüks mağazalar ve ürünler yer alıyor. Aklınıza gelebilecek tüm pahalı markalar burada mevcut.