Avrupa'nın kendi halindeki orta yeri: Slovakya

Slovakya.
Slovakya.

Avrupa’nın neredeyse orta yerinde, fazlaca dikkat çekmeyen, kendi hâlinde ve kendini üretime odaklanmış bir ülke: Slovakya. Öte yandan; doğaseverleri kendine birden gibi çekiveren yemyeşil milli parkları, Unesco Dünya Kültür Mirası listesine alınmış tarihi kaleleri, farklı mimari özellikleri ile dikkat çeken tatlı kasabaları ile yükselen bir turizm destinasyonu Slovakya!

Kuzeyinde Çek Cumhuriyeti ve Polonya, batısında Avusturya ve Çek Cumhuriyeti, güneyinde Macaristan ile doğusunda ise Ukrayna sınır komşusu olan Slovakya; Slav kökenli bir topluluk. Ancak tarih boyunca bölgeye Keltler, Slavlar, Macarlar ve Germenler hâkim olduğu için epey karışık bir etnik yapıya sahip.

Slovakya’da genel olarak karasal iklim hâkim. Slovakya’nın yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı. Temmuz ve Ağustos ayları Slovakya’nın en sıcak ayları olsa da gezmek için en güzel aylar ağaçların çiçek açtığı, havanın da daha ılıman olduğu Mayıs ayı. Slovakya ormanlarının renkten renge büründüğü dönem ise sonbahar. O eşsiz renk cümbüşünü görmek için Eylül-Ekim aylarını tercih edebilirsiniz.

Slovakya'da gezilecek 6 yer

1- Bojnice Kalesi

Bojnice Kalesi, Slovakya’da gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunması gereken yerlerin başında geliyor. Bratislava’dan araçla iki saatlik bir uzaklıkta bulunan kale, 13. yüzyılın başlarında imar edilmiş Slovakya’nın en güzel kalelerinden. Bojnice kentinde yer alan hayvanat bahçesi ise çocuklu aileler için de güzel bir gezi rotası oluşturuyor.

Bojnice Kalesi.
Bojnice Kalesi.

2- Spis Kalesi

12. yüzyılda yaptırılmış olan Spis Kalesi, Avrupa’daki en büyük kalelerden biri. 1993’te Unesco Dünya Kültür Mirası listesine giren kale Roma mimarisi ile de ilgi çekiyor. Bulunduğu yerleşim alanındaki en yüksek nokta olması sebebiyle harika bir manzaraya sahip olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Spis Kalesi.
Spis Kalesi.

3- Ochtinska Aragonit Mağarası

Ochtinska Aragonit mağarası dünyada sadece bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda benzeri olan bir doğa harikası. Ayrıca, Unesco Doğa Mirası listesinde yer alan mağara sadece 300 metre uzunlukta olmasına rağmen aragonit cevheri açısından zenginliği ile benzersiz bir doğal oluşum. Bratislava’nın doğusunda Kösice kentine yakın yerde bulunan mağara, Bratislava’ya yaklaşık 340 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Ochtinska Aragonit Mağarası.
Ochtinska Aragonit Mağarası.

4- Slovak Cennet Milli Parkı

Slovak Cennet Milli Parkı; yaylalar, ormanlar, çayırlar, şelaleler ve mağaraları ile doğa sevenler için muhteşem bir oyun alanı. Park; kanyonları ve 300 kilometreyi aşan yürüyüş parkurları ile macera sevenlerin favori yeri. Parkın en sevilen bölümü Hrabusice; Podlesok ve Cingov köylerinin yer aldığı kuzey kısmında bulunuyor. Parkta yürüyüş yapmak istiyorsanız yükseklik korkunuzu evde bırakmalısınız çünkü kanyonları aşmak için asma ve ahşap merdivenli patikalardan geçmeniz gerekiyor.

Slovak Cennet Milli Parkı.
Slovak Cennet Milli Parkı.

5- Başkent Bratislava

Slovakya’ya giriş kapısı, eski Macar başkenti Bratislava; Slovakya gezinizin en kritik noktası olmalı. Eski şehir merkezinin trafiğe kapalı ara sokaklarında dolaşmak, merkezden küçük bir tepe üstüne kurulmuş olan Bratislava Kalesi’ne yürümek, kaleyi gezmek, başkentte yapabileceğiniz en güzel aktiviteler. Geleneksel Slovak yemekleri yapan pek çok restorandan birinde yemek molası vermeyi de unutmayın.

Başkent Bratislava.
Başkent Bratislava.

6- Tatra Milli Parkı

Muhteşem Karpatlarda yer alan Tatra Milli Parkı, Polonya ile Slovakya arasında yer alıyor. Park, iki ülke tarafında da UNESCO Biyosfer Rezervi listesinde bulunuyor. 2500 metre ve üzerinde pek çok zirvenin bulunduğu milli parkta yürüyüş yolları, vadiler, vahşi yaşam doğaseverleri misafir ediyor. Strbske Gölü, Skalnate Gölü, Lomnicky zirvesi, Hrebienok, Tatranska Lomnica kasabası, Stary Smokovec kasabası, Belianska mağarası Tatra Milli Parkı’nda mutlaka görmeniz gereken yerler arasında.

Tatra Milli Parkı.
Tatra Milli Parkı.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım