Arter’den 3 Farklı Atölye Deneyimi
Arter Öğrenme Programı kapsamında düzenlenen Yetişkin Atölyeleri Ekim aynında da devam ediyor. Katılımcıların kendi ifade dillerini sanat yoluyla keşfetmelerini, form ve içerik arasındaki ilişkileri araştırmalarını amaçlayan Ada Gezisi, İp Atölyesi ve Kimlik Bulmaca çalışmalarıyla farklı atölye deneyimleri sunuyor.
Atölye ve sanat bir arada
Doğa ve ada kavramlarından yola çıkan Ada Gezisi etkinliği Genco Devrim Barikan’ın yürütücülüğünde gerçekleşecek. Eleştirel bir rehberli turla yorumlamayı amaçlayan atölye 1 Ekim’de Arter binasında başlayacak. Etkinliğin ikinci kısmı ise Büyükada’da gerçekleşecek, adanın coğrafi ve turistik olduğu kadar siyasi, kültürel, sanatsal ve mitolojik birtakım unsurlarını, çeşitli tarihsel ve güncel tartışmalar çerçevesinde ele alacak. Başlangıç saati 11:00 olan atölyeye katılım için herhangi bir bilgi birikimi veya deneyim gerekmiyor.
Arter Atölye’de gerçekleştirilecek bir diğer etkinlik ise sanatçı Başak Bugay’ın yürütücülüğünde 8 Ekim’de İp Atölyesi etkinliği gerçekleşecek. sanatçının Koyun Koyuna başlıklı grup sergisinde yer alan Pantolon adlı yapıtından yola çıkıyor. Bugay’ın terakota, kumaş ve elyaf kullanarak ürettiği eserinde karşımıza çıkan figür, uykunun en kırılgan ânında bütünlüğünü, güvenliğini ve mahremiyetini koruyarak ayakta kalma çabasını mümkün kılan bir araç olarak ipi ön plana çıkarıyor. Nesnelerin soyut temsilleri üzerine düşünmeye ve yaratıcı bir sürece ortak olmaya davet eden “İp Atölyesi”nde, katılımcılar önce Koyun Koyuna sergisini gezerek Pantolon başlıklı eseri inceleyecek. Ardından “sanatsal yaratıcılığın kökeni nedir”,“hangi gereksinimleri kapsar”, “nesneler nasıl kavramlara dönüşür” ve “soyut düşünceyle pratik arasındaki ilişki nasıl kurulur” gibi sorulara cevap arayacak katılımcılar, atölye süresince bedenlerini, bulundukları mekândaki nesneleri ve yanlarında getirdikleri bir özel eşyayı üretimlerine dahil edebilecek.
22 Ekim’de gerçekleşecek Kimlik Bulmaca atölyesi Gökhan Deniz’in yürütücülüğünde Arter’in Atölye alanında yorumlanacak. “Kime karşı susmak zorundayız?” ve “Kendimize karşı ne kadar süre sessiz kalabiliriz?” gibi soruları gündeme getiren bu bulmacada kişilerin kimliği, resmi vatandaşlık sorularıyla değil; yaşantıları ve deneyimleriyle şekilleniyor.