10 çarpıcı doğa olayı
Dünya keşfi hiç bitmeyen olağanüstü bir gezegen. Her yerinde; denizde, karada ve havada meydana gelen ve harikulade görünen doğa olayları mevcut. Doğal olarak oluşan bu olaylar, çok nadiren görüldükleri için son derece sıra dışı olarak kabul ediliyor. Birçoğu öyle göz kamaştırıcı, şaşırtıcı ki görenleri hem şaşkına çeviriyor hem de büyülüyor. Gezegenimizde gerçekleşen 10 çarpıcı doğa olayı sizleri de hayrete düşürecek.
Yıldız Denizi
Dalgaların size yıldızları getirdiğini düşünün. Parlak, mavi, küçük yıldızlar… Bu yıldızlar, kendine özgü ince kumlu kumsalları ve tertemiz turkuaz denizi ile sessiz ve sakin tatillerin adresi Maldivler’de. Kumsalı ve deniz ışıklandıran bu doğa olayının sebebi ise dalgalarda bulunan ışıklı planktonlar. Tek hücreli canlı olan ışıklı planktonlar, kendi bünyelerinde elektrik üretebilecek kadar enteresan bir yapıya sahip. Ender olarak görünen bu planktonlar uzmanlar tarafından teknolojik canlı olarak adlandırılıyor. Sahilleri mavi renkle aydınlatan bu canlılar, adeta bir masal aleminde hissi yaşatıyor.
Catatumbo Yıldırımı
Catatumbo yıldırımı, Maracaibo Gölü’ne akan Catatumbo Nehri’nin ağzında bulunan bataklıklar üzerinde meydana gelen bir fenomen. Gölde her gece, yaklaşık 10 saat boyunca şimşek fırtınaları oluyor. Bu nedenle bölgede her yıl yaklaşık 1,2 milyon yıldırım deşarjı yaşanıyor. Nehir, dakikada 28 şimşek ile dünyanın en fazla şimşek çakan yeri olarak da biliniyor. Düşen yıldırımlar o kadar güçlü ki gemiler genellikle onu navigasyon için bir sinyal olarak kullanıyor. Şimşek çakmaları, sahadan 40 km uzaklıktan görülebiliyor. Birbiri ardına çakan şimşekler, fantastik film sahnelerini aratmıyor.
Gökkuşağı Bulutları
Gökkuşağı doğanın bilinen harika oluşumlarından biri. Peki ya hiç gökkuşağı bulutlarını duydunuz mu? Bilim insanları, gökkuşağı bulutlarının bulut yanardönerliği adı verilen bir nedenden oluştuğunu söylüyor. Bu doğa olayı genellikle altokümülüs, yumakbulut, merceksel bulut ve saçak bulutlarda görülüyor. Olay ise sıradan gökkuşaklarının oluşumuyla benzer. Bulutun içindeki ince su damlalarının ya da buz kristallerinn güneş ışığını dağıtması gökkuşağını oluşturuyor. Böylece gökyüzünü rengarenk bulutlar kaplıyor. Pamuk gibi renk renk bulutlar hayal dünyasından bir kesit sunuyor, görenlere enerji ve mutluluk aşılıyor.
Su Altı Buz Saçağı
Ölümün parmağı anlamına gelen bu ilginç doğa olayı çok soğuk bir tuzlu su akıntısının okyanusa ulaşması neticesinde oluşuyor. Aşırı soğuk, yoğun ve tuzlu su, okyanusun derinliklerine çökerken etrafında bulunan daha az tuzlu olan suyu donduruyor. Netice itibariyle aşırı tuzlu suyun etrafında buzdan boru şeklinde bir tuzlu su kanalı oluşuyor. Buz saçağı okyanus dibine ulaştıkça çevresindeki canları öldürüyor. Ölümün parmağı adını da buradan alıyor. Denizin dibinde oluşan bir kasırgayı andıran bu olay görenleri hayrete düşürüyor.
Kuzey Işıkları
Kırmızı, yeşil ve mavinin eşsiz tonlarının gökyüzündeki dansı büyüleyici bir görünüm sunuyor. Aurora borealis veya kutu ışıkları olarak adlandırılan bu harka doğa olayı, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardan meydana geliyor. Bu ışımalar, genellikle geceleri gözlemleniyor ve ağırlıklı olarak iyonosferde oluşuyor. Kuzey ışıkları genellikle Kanada, Alaska, Norveç, Grönland ve İzlanda gibi kuzey bölgelerinde görülüyor. En iyi manzaralar genellikle Aralık ve Mart aylarında oluşuyor. Işımaların gökyüzünde süzülmesi ve renklere boyaması adeta görsel bir şölen oluşturuyor.
Cano Cristales Nehri
Cennete doğru akan nehir, beş rengin nehri ve gökkuşağı nehri olarak adlandırılan bu nehir diğerlerinden oldukça farklı… Kolombiya’nın Meta bölgesinde yer Cano Cristales nehri, aslında her nehir gibi yeşil yosunlarla kaplı taşları ve masmavi sularıyla normal bir görünme sahip. Ancak yılın belirli dönemlerinde kısa bir süre içerisinde nehir kırmızı, sarı, mavi, yeşil ve siyah renkte akıyor. İlkbahar ve yaz aylarında rengârenk açan algler, nehri kartelanın tüm renklerine boyuyor. Renk cümbüşünün oluştuğu nehir adeta hayal aleminden bir kesit sunuyor.
Turkuaz Buz
Donmuş bir gölün içerisindeki elmaslar gibi… Burası Rusya’nın Sibirya bölgesindeki Baykal Gölü. Göl, Ocak ile Mayıs ayları arasında donuyor ama su o kadar berrak ki, şaşırtıcı bir şekilde yüzeyden 40 metre aşağısı görünüyor. Fotoğrafı çekilesi bu doğal fenomen her yılın mart ayında meydana geliyor. Rüzgar, sıcaklık farkları, buz ve buz kütlelerine düşen güneş, çatlaklar ve buz tepeciklerinin oluşmasına neden oluyor. Bu oluşumlar, tek parça bir buz kütlesinin üzerine gelen, yavaş ve eşit olmayan basınç sonucu veya eşit olmayan buz yapısı ve sıcaklık nedeniyle oluşuyor. Şeffaf ve parlak turkuaz rengindeki bu buz kütleleri gökyüzüne doğru yükselen cam kırıklarını andırıyor.
Horsetail Şelalesi
Su akan bir şelale kimseyi şaşırmaz. Peki ya lav akan bir şelale? ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Horsetail Şelalesi, dünyada ateşten bir şelale olsaydı nasıl görünürdü sorusunun cevabını veriyor. Sadece Şubat ayında gerçekleşen bu olay, günbatımının Horsetail Şelalesi'ne doğru bir açıda vurması ile ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda görkemli şelalenin saydam rengi sarıya, turuncudan kırmızıya dönüyor ve bu görüntüsü lav akan bir şelaleyi andırıyor. Yılın sadece 10 günü gerçekleşen bu fenomen herkesi kendine hayran bırakırken çok sayıda fotoğrafçı ve turistin bölgeye akın etmesine sebep oluyor.
Salar de Uyuni Gölü
Bolivya’nın güneybatısındaki Salar de Uyuni Gölü, dünyanın en büyük tuz göllerinden birisi. Adında göl kelimesi geçmesi sizi yanıltmasın, çoğu bölümü hiç su barındırmaz. Aslında dünyanın en büyük tuz düzlüğü. Aralık ve Nisan ayları arasında yağmur sebebiyle yakındaki göller taşıyor ve bembeyaz tuz düzlüğünün üzerinde en çok 1-2 santimlik su biriktiriyor. Bu ince su tabakası, alanı gökyüzünün çarpıcı bir yansımasına dönüştürüyor. Dünyanın aynası olarak adlandırılan bu tuz düzlüğü, gökyüzüyle aynı görüntüye sahip olarak adeta sonsuza dek uzanan bir güzellik oluşturuyor.
Buz Çiçekleri
Narin, kırılgan ve eşsiz görünümleriyle buz çiçekleri listemizin son olağanüstü doğa olayı. Havanın buz gibi, suyun ise çok daha soğuk olduğu koşullarda, ortalama -22 derecede oluşan arktik buz çiçekleri doğanın güzelliğini yansıtıyor. Gölette yüzen nazlı ve narin çiçeklerin oluşumu, su ve hava arasındaki sıcaklık farkından kaynaklanıyor. Yüzeyde oluşan kristal şekillerin soğuk hava ile soğuması müthiş çiçeklerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu paha biçilemez kristal buz çiçekleri, Rusya’nın kuzeyi, Arktik Okyanusu gibi soğuk havanın etkin olduğu yerlerde görülüyor.