Rehber: MacOS Sierra'yı hızlandırmanın 10 yolu!
Her ne kadar genel olarak çok sağlıklı çalışsa da macOS sistemler de yavaşlayıp hantallaşabiliyor. İşte bu tür durumlarda ise devreye çeşitli ipuçları giriyor. Bu rehberimizdeki 10 yöntem sayesinde macOS Sierra'yı çok daha hızlı hale getirebilirsiniz.
Gerek Windows gerekse macOS işletim sistemleri zamana ve kullanıma bağlı olarak zamanla hantallaşabiliyor. Özellikle uzun bir süreç düşünüldüğünde kurulan uygulamalar, kullanılan servisler ve çeşitli virüsler bilgisayarın performansını genel olarak olumsuzyönde etkiliyor.
Bu rehberde her ne kadar macOS 10.13 High Sierra'yı hızlandırmak için çeşitli ipuçları sunulsa da aslında bu sistem önceki sürümler için de geçerli. Adımları takip ederek işletim sistemini hızlandırmak ve çok daha performanslı hale getirebilmek mümkün.
Listeleme:
- 1- Güncelleme yapın
2- Mac'i yeniden başlatın
3- Önbelleği temizleyin
4- Başlangıç uygulamalarını seçin
5- Önemsiz uygulamaları kaldırın
6- RAM'i yükseltin
7- SSD kullanın
8- Hasarlı dosyaları onarın
9- Depolamayı optimize edin
10- macOS 10.13'ü yeniden yükleyin
Apple, sisteminizin sorunsuz çalışması için her güncellemeyi yüklemenizi öneriyor. Yani hem masaüstü hem de mobil işletim sistemlerinde güncellemeleri hızlıca yapmak büyük önem taşıyor.
Verimliliği artıran ve performansı üst noktalara çıkan en yeni sürüm, aynı zamanda güncel özelliklerden de yararlanmayı sağlıyor.
Güncelleme, Bu Mac Hakkında bölümü üzerinden 'Yazılım Güncellemesi' kısmına tıklayıp sürümü kontrol edilebiliyor.
Performansın düşmesinin birçok farklı sebebi var. Ancak bunlardan biri arka planda çalışan mobil uygulamalar olarak değerlendirilebilir.
Mac OS'u hızlandırmak için en pratik yöntemlerden biri bilgisayarı yeniden başlatmak. Apple simgesi üzerinden Kapat'a tıklandığında sistem basitçe kapatılabiliyor.
macOS 10.13 işletim sistemi, programları çalıştırarak gerekli olan verileri saklamak için geçici önbellek kullanır. Bu veriler de zaman içinde sistemi önemli oranda yavaşlatır. Haliyle bu çerez verilerin ve önbelleklerin silinmesi gerekiyor.
Finder / Git / Klasöre Git / '~ / library / caches /' seçeneği üzerinden onaylayarak 'Düzenle' üzerinden 'Tümünü Seç' ve ardından 'Çöpe Taşı' seçeneklerini uygulamak gerekiyor. Hepsi bu kadar.
Ardından Çöp Kutusu'nda çok fazla dosya birikebilir. Bunu da Finder / Library / Caches üzerinden dosyaları silerek çözebilir, Mac'i hızlı hale getirebilirsiniz.
macOS'larda başlangıç uygulamaları kolayca seçilebiliyor. Böylece gereksiz yere otomatik olarak başlayıp sistemin performansını düşüren uygulamalar saf dışı bırakılabiliyor.
Apple / Sistem Tercihleri / Kullanıcılar ve Gruplar üzerinden sol taraftaki bölme yardımıyla başlangıç uygulamalarına erişip sayıyı azaltmak ya da artırmak mümkün.
Kullanılmayan ya da önemsiz olan uygulamaları sistemden kaldırmak büyük bir performansartışı sağlıyor. Etkinlik Monitörü üzerinden listeyi görüntüleyip bu alana kolayca müdahale edilebiliyor.
Üstelik Shift tuşu sayesinde çoklu seçim yapılabiliyor. İlgili uygulamalar ve servisler böylece kolayca saf dışı bırakılabiliyor.
RAM, performansı etkileyen en önemli unsurlardan biri. Dolayısıyla yüksek performanslı bir RAM ile gözle görülür bir artış sağlanabiliyor.
Bilgisayarı hızlandırmanın en başarılı yöntemlerinden biri de HDD yerine SSD kullanmak. Yüksek kapasite alanına sahip SSD'ler her ne kadar pahalı olsa da ikinci bir depolama birimini kullanıp SSD'ye sistemi kurmak önemli performans artışı sağlıyor.
Apple / Bu Mac Hakkında seçeneği üzerinden RAM'e dair detaylar görüntülenebiliyor. Yüksek hızlı bir SSD'den yana tercih yapıldığında sistemin açılış kapanış süresinden tutun dosya kopyalama vs gibi işlemlere kadar birçok farklı standart süreç çok hızlı ilerliyor.
Hasarlı dosyaları onarmak da performansı artırmanın önemli bir adımı. Bunun için öncelikle verileri kaydedip yedeklemekte yarar var. Ardından Mac'i 'Command + R' tuşuyla açın ve ardından Disk Utility bölümüne erişin. Akabinde Macintosh HD bölümü üzerinden hata tespit edilip edilmediğini kontrol edin. Bu arada, sistemde varsayılan olarak gelen Disk Yardımcı Programı sizin için hasarlı dosyaları otomatik olarak düzeltir.
Dosyalar kullanıldığında macOS 10.13 çok verimli olsa da zaman geçtikçe üçüncü taraf uygulamalar sistem hızını düşürebiliyor. Dosya kullanımını düzene sokmanın yollarının başında Apple /Bu Mac Hakkında bölümüne ulaşmak gerekiyor. Ardından Depolama sekmesine tıklayıp Yönet ibaresini kullanmak gerekiyor.
Ardından Depolamayı Optimize Et seçeneğini kullanarak Mac'inizde sakladığınız iTunes veya film dosyalarını görüntüleyebilir buradan gerekli işlemleri yapıp dosyalamayı daha düzenli hale getirebilirsiniz.
Son seçenek temiz bir macOS kurulumu gerçekleştirmek. Mac'i fabrika ayarlarına çeviren bu dönüşüm, Time Machine kullanılarak gerçekleştirilebiliyor.
Mac'i Command R tuşlarıyla başlatıp Disk Yardımcısı üzerinden adımları izleyerek sorunsuz şekilde kurulum yapılabiliyor.