Apple WWDC 2018'de neler tanıtıldı?
Apple, dün akşam (Türkiye saatiyle 20:00) Kaliforniya'da düzenlenen WWDC 2018 açılış konuşmasıyla Geliştiriciler Konferansı'nı başlattı. Her sene olduğu gibi bu yıl da konferansın öne çıkan birçok farklı gündem maddesi var. Yenilikler özet şeklinde haberimizde:
Apple, dün akşam Türkiye saatiyle 20:00'de Tim Cook'un açılış konuşmasıyla başlayan WWDC 2018'de kısaca iOS 12, macOS 10.14, watchOS5 ve TVOS 12 gerçekleştirildi. Daha önce de ifade edildiği üzere organizasyonda herhangi bir ürün duyurusu yapılmadı.
Kategorik şekilde gitmek gerekirse öncelikle iOS 12'den başlamakta yarar var; çünkü bir dizi yenilik içeriyor.
iOS 12
Yüksek hız
Apple, yayınladığı her büyük mobil işletim sistemi güncellemesinde olduğu gibi iOS 12'de de hız ve performansa odaklanıyor. Yeni işletim sistemi, bir önceki sürüm olan iOS 11'in çalıştığı tüm iPhone'lara kurulabiliyor. Bu da esasında iPhone 5s'e kadar güncelleme geleceğini gösteriyor.
iOS 12 performansıyla alakalı yapılan testler şu şekilde bir fark ortaya çıkarıyor:
- Klavyenin %50 daha hızlı açılması
Kameranın %70 daha hızlı açılması
Genel uygulama yükleme süresi iki kat daha hızlı
iOS 12'de akıllı telefonların en fazla kullanılan bileşenlerinden biri olan klavye veya kameranın açılması için gereken bekleme süresi minimuma indirilmiş durumda.
Fotoğraflar uygulamasında arama sistemi güncellenmiş. Üstelik fotoğraflarla neler yapılabileceği hakkında fikir sahibi olmak isteyenlere özel bir "Senin İçin" bölümü eklenmiş; bu kısımda öneriler sunuluyor. Bu sistemin makine öğrenimi sayesinde kullandıkça daha iyi çalışacağını söylemek gerek.
Sesli asistan Siri'nin kabuğundan daha fazla sıyrılması gerekiyordu. iOS 12 ile beklenen bu güncelleme de devreye giriyor. Bundan böyle Siri'ye verilecek tek bir komut yardımıyla çoklu işlem yaptırılabiliyor. Peki ama bu ne demek oluyor? Küçük bir örnekle özetlemek gerekirse, ilk komut 'Siri ben spora gidiyorum' olduğunda spor için tercih edilen ve daha önce kullanılan uygulamalar açılabiliyor.
Artırılmış gerçeklikle birlikte Apple'ın yeni ARKit geliştirme platformu da sergilendi. Fiziki ve dijital dünyanın birleşmesini sağlayan bu uygulama, artık çok daha işlevsel şekilde (parmak sürükleme hareketleriyle) çalışıyor. Yeni versiyonda daha gelişmiş yüz takibinden, üç boyutlu nesneleri daha iyi algılamaya kadar farklı detaylar yer alıyor.
iOS 12 ile birlikte FaceTime'da çoklu şekilde görüntülü sohbet edebilmek mümkün. Toplamda 32 kişiye kadar destek sunuluyor. Tabii bu noktada internet bağlantısının da güçlü olması şart.
Apple'ın iPhone X ile birlikte hayata geçirdiği Animoji (hareketli emoji) desteği yeni mobil işletim sistemiyle bir adım ileriye gidiyor. Kullanıcıların yüz ifadelerinin aktarılabildiği bu yeni sistemin asıl amacı ise iMessage'ın daha fazla kullanılmasını sağlamak.
Apple, giyilebilir ürünlere de fazlasıyla önem veriyor. İşte bu noktada ise devreye yenilenen WatchOS giriyor. WatchOS 5 sürüm numarasına sahip 'büyük güncelleme', daha önceden uygulamada yer almayan spor türlerini sisteme ekliyor. Bunlar arasında tırmanma ve yoga ilk sırada geliyor. Telsiz özelliği ve Siri için sunulan kısayollar da cabası.
WWDC 2018'in ana odak noktalarından biri de masaüstü işletim sisteminin yeni versiyonuydu. MacOS Mojave (Mohave şeklinde okunur) önemli güncellemeler içeriyor. Bunlar arasında 'karanlık mod' ilk sırada geliyor. Böylece ekranın belirli bölgesi karartılabiliyor.
İşletim sisteminin uygulama mağazası da güncellendi. Tepeden tırnağa gerçekleşen bu değişimle birlikte artık sekme sistemiyle çok daha hoş bir kullanıcı deneyimi elde ediliyor.
Apple TV yayınlarında Dolby Atmos desteklenmeye başladı. TV tarafında güncellemeyle gelen en önemli yenilik bu. Çünkü Apple TV, Dolby Atmos ve Vision sertifikası alan ilk ve tek cihaz olarak karşımıza çıkıyor.
Otomobiller için de yenilikler var. Özellikle navigasyon sistemleri için vs üçüncü parti uygulamaların destekleniyor olması hoş.