UNHCR, deniz yoluyla kaçan Arakanlı mültecilerin ölümlerindeki artışın endişe verdiğini belirtti
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), geçen yıl Myanmar veya Bangladeş’ten kaçmaya çalışırken denizde ölen veya kaybolan Arakanlı mültecilerin sayısında artış olduğunu bildirdi. Bölgesel müdahalenin olmaması durumunda, sefaletten çıkış yolu bulamayanların arasında bu eğilimin artmasından korkuluyor.
BM mülteci kuruluşu UNHCR, 2022'de Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'nde tehlikeli deniz yolculukları yapmaya kalkışan Arakanlı mültecilerin ölüm sayısında endişe verici bir artış kaydetti.
Geçen yıl Myanmar veya Bangladeş'ten deniz yoluyla kaçarken en az 348 kişi öldü veya kayboldu, bu da 2014'ten bu yana en kanlı yıllardan biri oldu. Bu, 700'den fazla kişinin zulümden korunmak için çaresizce hayatını kaybettiği veya kaybolduğu bildirildi.
BM mülteci ajansı, 2022'de 3.500'den fazla Rohingya'nın tehlikeli deniz geçişlerini denediğini söylüyor. Bir yıl önce yaklaşık 700 kişinin benzer yolculuklar yaptığını ifade etti.
- UNHCR sözcüsü Shabia Mantoo, hayatlarını riske atmaya istekli insanların sayısındaki dramatik artışın, içinde bulunduğu sefaletten çıkış yolu göremeyen bir nüfus arasında umutsuzluk yarattığını söyledi.
Mantoo, "Gerçekten güvenlik, koruma için umut yok" dedi. "Bazıları aile üyeleriyle yeniden bir araya gelmek istiyor. Diğerleri, güvenlik açıkları insan tacirleri veya kaçakçılar tarafından hem vaatlerle hem de boş umutlarla kandırılarak istismar ediliyor."
Geçen yıl tehlikeli deniz yolculuğu yapan 39 teknenin çoğunun Myanmar ve Bangladeş'ten kalktığını söyleyen Mantoo, bu iki ülkedeki Rohingya halkının çaresizlik duygusuna dikkat çekti.
2022'nin son iki ayında, Endonezya'nın Aceh kentinde 450'den fazla Rohingya taşıyan dört teknenin ve Sri Lanka'da 100 kişiyi taşıyan başka bir teknenin karaya çıktığını söyledi. 180 Rohingya Müslümanını taşıyan bir teknenin Aralık ayı başlarında batmasından korkulduğunu söyledi.
"BMMYK'nin bölgedeki denizcilik yetkililerine tehlikedeki insanları kurtarma ve karaya çıkarma çağrıları göz ardı edildi veya birçok tekne haftalarca sürüklenerek dikkate alınmadı. BMMYK acil arama kurtarma ve güvenli bir yerde zamanında karaya çıkma çağrısını yineliyor.
Ağustos 2017'de Myanmar'da şiddet ve zulme maruz kalan 750.000'den fazla Arakanlı Müslüman Bangladeş'teki Cox's Bazaar'a kaçtı. Daha önce Myanmar'dan kaçan yüz binlerce diğer mülteciyle birlikte aşırı kalabalık kamplarda yaşıyorlar.
- UNHCR, Myanmar'daki koşulların iyileşmediğini ve onları yasadışı göçmen olarak gören ve vatandaşlık vermeyi reddeden bir ülkeye geri dönmelerinin güvenli olmadığını belirtti.