Taliban, kadınların evliliğe rıza göstermesi gerektiğini söyleyen kararname yayınladı
Afganistan’da Taliban lideri Hibatullah Ahundzade evlilik ve miras konularında kadınlara yönelik çıkarttığı 6 maddelik kararnameyi yayınladı. Uluslararası toplumun, Taliban ile olan diplomatik ilişkilerinde en çok kadınların çalışma ve eğitim haklarına yönelik kısıtlamaları gündeme getirmesine rağmen Taliban lideri Ahundzade, yayımladığı kararnamede bu konuya değinmedi.
Afganistan’da Taliban lideri Hibatullah Akhundzade, kadınların kendi rızaları dışında evliliğe zorlanamamaları ve diğer haklarının korunmasına ilişkin bir kararname yayımladı.
Taliban’ın dinî lideri Hibatullah Akhundzade, kadınların haklarının korunmasıyla ilgili bir kararname yayımladı. Kararnamede evlilik sırasında kadının rızasının şart olduğu ve hiç kimsenin kadınları zorlama veya baskı yoluyla evliliğe zorlayamayacağı ifade edildi.
Kadın asil ve özgür bir insandır, kimse onu barış karşılığında ve/veya düşmanlığı sona erdirmek karşılığında kimseye veremez.
Hiç kimsenin, akrabaları da dahil olmak üzere dul bir kadınla zorla evlenemeyeceği ve dul kadının evlenme veya geleceğini seçme hakkına sahip olduğu belirtildi. Dul kadının kocasının, çocuklarının, babasının ve akrabalarının mülkünde miras hakkı ve sabit paya sahip olduğu ve hiç kimsenin dul bir kadını hakkından mahrum bırakamayacağı kaydedildi.
Bilgi ve Kültür Bakanlığına kadın haklarıyla ilgili makaleler yayınlama talimatı veren Taliban lideri Akhundzade, ilgili makamlara kararnamenin uygun şekilde uygulanması çağrısında bulundu. Akhundzade, vali ve kaymakamları da kararnamenin uygulanmasında ilgili bakanlıklar ve Yargıtay ile kapsamlı iş birliği yapmaya çağırdı.
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid de kişisel Twitter hesabından, Ahundzade'nin evlilik ve miras konularında kadınlara yönelik çıkarttığı 6 maddelik kararnameyi paylaştı ve yaptığı açıklamada, "İlgili tüm örgütleri ve kişileri kadın haklarını gözetmek için ciddi adımlar atmaya yönlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.
- İlk madde, yetişkin kızların evlenirken rızalarının alınmasının "zarurî" olduğu ve hiç kimsenin kadınları evliliğe zorlayamayacağı vurguladı.
- İkinci madde, "Kadın mal değildir. Asil ve özgür bir insandır. Kimse onları barışı sağlama adına başkasına veremez." ifadelerine yer verdi.
- Üçüncü madde, kocanın vefatının ardından (4 ay 10 gün ya da hamilelik sonrası) kocanın kardeşinin ya da başka bir akrabanın, "dul kadını" evliliğe zorlayamayacağı belirtilirken kadının evlenip evlenmeme ve kendi geleceğini belirleme hakkına sahip olduğunu vurguladı.
- Dördüncü madde, yeni erkekten (evlilik tazminatı olarak) mehir almanın dul kadının rızasına bırakıldığını belirtti.
- Beşinci madde, kadının ölen kocasından, çocuklarından, babasından ya da diğer akrabalarından miras ya da mülke ortak olma hakkına sahip olduğu vurguladı ve "Kimse onu bu hakkından mahrum edemez." ifadesini kullandı.
- Altıncı madde ise çok eşli erkeklerden, eşlerinin haklarını tanıması ve eşleri arasında ayrım yapmamasını istedi.