Srebrenitsa Soykırımı
Serebrenitsa 11 Temmuz 1995 yılında Ratko Mladic komutasındaki Sırp güçleri tarafından işgal edildikten sonra Birleşmiş Milletler bünyesindeki sözde barış gücü olan Hollandalı askere sığınan çaresiz siviller, zalim Sırplara teslim edildi. Göz yumulan Srebrenitsa Soykırımı'nın üzerinden bugün tam 28 yıl geçse de soykırımda öldürülen ve kimlikleri tespit edilen 30 soykırım kurbanı daha bugün toprağa verilecek.
Temmuz 1995'te Bosna'nın Srebrenitsa kasabasında General Ratko Mladić liderliğindeki Sırp Cumhuriyeti Ordusu (Bosna Sırp Cumhuriyeti) tarafından 8 binden fazla Bosnalı Müslüman öldürüldü.
Kurbanlar çoğunlukla erkekler olmasına rağmen aralarında küçük çocuklar ve kadınların öldürüldüğü durumlar da ne yazık ki mevcut.
Eski Balkan Devletleri'ndeki savaşın en korkunç olaylarından biri olan Srebrenitsa Soykırımı İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük toplu katliam olmaya devam ediyor.
- Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti - Yugoslavya'nın bir parçası olduğu zamanlarda bilindiği şekliyle - Müslüman Boşnaklar, Ortodoks Sırplar ve Katolik Hırvatlardan oluşan çok ırklı bir bölgeydi. Bosna-Hersek, 1992 yılında yapılan bir referandum sonucunda bağımsızlığını ilan etti ve kısa bir süre sonra ABD ve Avrupa hükümetleri tarafından tanındı fakat Bosnalı Sırp halk referandumu boykot etti. Kısa süre sonra da Sırp hükümeti tarafından desteklenen Bosnalı Sırp güçleri yeni kurulan ülkeye saldırdı. Böylece, etnik temizlik politikası ile "Büyük Sırbistan" yaratmak amacıyla Boşnakları topraklarından çıkarmaya başladılar.
Önlerine gelen herkesi öldüre Ratko Mladiç, şehre girdiğinde şu ifadeleri kullandı:
"İşte 11 Temmuz 1995’te Sırp şehri Srebrenitsa’dayız. Büyük bir Sırp bayramı arifesinde iken bu şehri Sırp milletine armağan ediyoruz."
- BM Güvenlik Konseyi 1993 baharında Srebrenitsa'yı "güvenli bölge" ilan etti Orgeneral Ratko Mladiç liderliğindeki birlikler BM bölgesini istila etti. Bölgede bulunan Hollandalı askerler, Sırp güçleri bölgeyi işgal ederek yalnızca 11 Temmuz'da yaklaşık 2.000 erkek ve çocuğu öldürürken harekete geçmedi.
Sırp güçlerinin 11 Temmuz günü Srebrenitsa merkezine girmesiyle birlikte on binlerce Müslüman Boşnak, şehri terk etmiş ve bir kısmı yakınlardaki Potoçari’de bulunan bir fabrikaya sığınırken bir kısmı da orman yoluyla Tuzla’ya doğru yola çıkmıştı.
- Birleşmiş Milletler Koruma Gücü’ne bağlı askerler tarafından Potoçari’deki fabrikada “koruma” altına alınan yaklaşık 25 bin Boşnak, ilerleyen saatlerde öylece Sırplara teslim edilmiş; çocuklar da dahil erkeklerin büyük kısmı acımasızca öldürülürken kadınların da bir çoğu tecavüze uğramıştı.
Srebrenitsa'nın yaklaşık 15.000 sakini çevredeki dağlara kaçtı fakat Sırp birlikleri 6.000 kişiyi daha ele geçirip vahşice katletti ve kurbanların cesetleri ülke genelinde 570 yerden bulundu.
- 2007'de Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa'da soykırımın işlendiğine karar verdi.
8 Haziran 2021'de BM mahkemesi yargıçları, ikinci derece bir davada Mladiç'i Bosna-Hersek'te soykırım, zulüm, insanlığa karşı suçlar, imha ve diğer savaş suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptıran kararı onadı.
Srebrenitsa'da yaşanan soykırımının üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen yüzlerce kurbanın cesedi hâlâ bulunamazken, binlerce soykırım kurbanına ait kemik kalıntıları ise açılan toplu mezardan çıkartıldı.
Soykırımın 11 Temmuz'daki 28'inci yılında düzenlenecek anma ve cenaze töreni kapsamında kimliği belirlenen 30 soykırım kurbanı daha toprağa verilecek.