Saint Sebastian Minaresi

Saint Sebastian Minaresi
Saint Sebastian Minaresi

Saint Sebastian Minaresi, İspanya'nın Ronda şehrindeki, aslen bir caminin ve daha sonra kaybolan Aziz Sebastian de Arundo Kilisesi'nin bir parçası olan 7 asırlık bir minaredir.

Endülüs bölgesinde yer alan Malaga kentine bağlı Ronda, İspanya'nın en eski ve tarihî dokunun en iyi korunduğu şehirlerinden biri olmasının yanı sıra yaklaşık 700 yıl boyunca bir İslâm hâkimiyeti altında kalmış bir şehirdir.

Zaman içinde Ronda’da inşa edilmiş 7-8 cami olsa da, bunlardan hiçbiri bugün ayakta kalamamış; 14'üncü yüzyılda inşa edilen bitişikteki camisi Hristiyan kilisesi olarak yeniden kutsandıktan sonra çan kulesine dönüştürülen Saint Sebastian Minaresi (Alminar de San Sebastián) hariç.

Aragon Kralı II. Ferdinand’ın 1485'te Ronda'nın ele geçirilmesi için şükran ayini düzenlemesini emrettiği yerin bu cami olduğu söylenir.

  • 1485'te cami kiliseye (San Sebastian Kilisesi) çevrilirken, minare de genişletilip düzenlemeler yapılarak çan kulesine dönüştürülür.

Cami özellikle büyük değildi, ancak şehrin yöneticileri ve seçkin ailelerinin sık sık ziyaret ettiği merkez camiye en yakın cami olması nedeniyle Plaza Abul Beka'daki cami muhtemelen şehrin tüccarları ve orta sınıf aileleri için ana cami olarak hizmet ediyordu.

Minarenin bugüne dek nasıl ayakta kaldığı ise hâlâ aydınlatılabilmiş değil. Bazı tarihçiler kilise kulesinin Moriskolar (zorla Hristiyanlığa geçirilen Müslümanlar) tarafından değiştirilmiş olabileceğini ve eski şehirlerinin tüm kalıntılarını yok etmeye izin vermediklerini ileri sürer.

Kaderin cilvesidir ki, kilise binası 1600'lerde Moriskoların Kuzey Afrika'ya sürülmelerine yol açan ayaklanmalar sırasında tamamen yıkılmıştır. Minarenin, Moriskolara kaybettikleri her şeyi kalıcı olarak hatırlatmak için bilerek ayakta bırakılmış olması, ortaya atılan savlardan bir diğeridir.

  • San Sebastian Minaresi’nin kare bir zemin planı ve üç katı vardır. İlk ikisi Arap yapımıdır, en yüksek olanı, Hristiyan döneminde çanları yerleştirmek için inşa edilmiştir.

Alt gövdesi kesme taştan, geri kalanı tuğladan örülen minarenin batı tarafında, tonozlu küçük bir odaya giden yolu açan at nalı kemerli ve üzerinde alfiz bulunan bir kapısı vardır. Bunun üzerinde, sırlı yeşil seramik kalıntılarının hâlâ görülebildiği, çift şeritli şeritle çevrelenmiş bir lento bulunmaktadır. Tuğladan yapılmış son kısım ise, içerideki aydınlatmayı sağlamak için iki at nalı kemeriyle sonlanmaktadır.

1931'de St. Sebastian Minaresi tarihî öneme sahip ulusal anıt ilân edilmiş ve koruma altına alınmıştır.