Her hatırat, bir savunmadır
6 Ekim 1981’de düzenlenen bir suikast ile, o dönemde Mısır Cumhurbaşkanı olan eşi Enver Sedat’ı kaybeden Cihan Sedat, hem evliliklerini hem de Mısır siyasetini anlattığı hatıratını kısa süre içinde yayımladı. Enver Sedat’ın kendi ordusundaki bir yüzbaşı tarafından, canlı yayında milyonların gözleri önünde öldürülmesinin sebebi İsrail’le imzalanan barış anlaşması olunca, Cihan Sedat’ın anıları da bir tür savunmaya dönüşmüş.
Safvet Rauf adında Mısırlı bir doktorla İngiliz asıllı müzik öğretmeni Gladys Cotterill’in kızı Cihan, Müslüman ve Hristiyan kültürünün iç içe geçtiği bir evde büyümüştü. Cihan’ın çocukluğunun ve gençliğinin Kahire’si, İngiltere’nin ülke üzerindeki hâkimiyetinin artık boğucu bir şekle dönüştüğü bir zaman dilimine tanıklık ediyordu. Mısır’ın artık Mısırlılar tarafından yönetilmesi gerektiği düşüncesi, bütün Mısırlı gençler gibi Cihan ve arkadaşlarının yetiştiği atmosferin de en gözde konusuydu.
1949’da bir arkadaşını ziyaret için gittiği Akdeniz kıyısındaki bir kasabada, orduda subay olarak görev Enver Sedat’la tanışması, Cihan’ın hayatını tamamen değiştirmişti.
- Cihan ve Enver aynı yılın mayıs ayında evlendiklerinde, ileride Ortadoğu’nun en ünlü çiftlerinden biri olacaklarını elbette henüz bilmiyorlardı.
6 Ekim 1981’de düzenlenen bir suikastla, o dönemde Mısır Cumhurbaşkanı olan eşi Enver Sedat’ı kaybeden Cihan Sedat, hem evliliklerini hem de Mısır siyasetini anlattığı hatıratını kısa süre içinde yayımladı. Arapça kaleme alınan kitap, aradan bir yıl bile geçmeden İngilizce ve Almancaya çevrilirken, Türkçesi de bilahare okuyucuyla buluştu.
Enver Sedat’ın kendi ordusundaki bir yüzbaşı tarafından, canlı yayında milyonların gözleri önünde öldürülmesinin sebebi İsrail’le imzalanan barış anlaşması olunca, Cihan Sedat’ın anıları da bir tür savunmaya dönüşmüş.
Satırlarına suikast gününü anlatarak başlayan Bayan Sedat, Mısır’ın yakın tarihine atıfta bulunarak devam ettiği eserini, Enver Sedat döneminin politikalarını izaha ayırmış. Yer yer küçük eleştiri girişimleri görülse de, Sedat’ın kitabı “Her hatırat, bir savunmadır.” yargısını doğrulayan bir örnek. Yine de, hem üslubu hem de dikkat çekici içeriği nedeniyle, kitap mutlaka okuma listelerimizde yer almalı.
Piramit Yolunda Aşkın ve Devrimin Hikâyesi, Cihan Sedat, Kaknüs Yayınları, İstanbul, 2004