Hamas, Haniye suikastının ardından Yahya Sinvar'ı yeni lider olarak atadı
Hamas Siyasî Büro Başkanı İsmail Haniye’nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından, Hamas’ın Gazze Şeridi Lideri Yahya Sinvar, oy birliğiyle Hamas Siyasî Büro Başkanı olarak seçildi. Sinvar, Gazze Şeridi'ndeki bilinmeyen bir yerden direniş hareketine liderlik edecek.
İslâmî Direniş Hareketi Hamas, İran'ın başkenti Tahran'da 31 Temmuz'da (İsrail tarafından gerçekleştirildiği ne doğrulanan ne de yalanlanan) suikasta uğrayan İsmail Haniye'nin yerine, hareketin siyasî büro başkanlığına 61 yaşındaki Yahya Sinvar'ın seçildiğini duyurdu.
Hizbullah hareketi, Salı günü geç saatlerde Sinvar'ın atanma kararını memnuniyetle karşıladı ve bunu, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'ne güçlü bir mesaj olarak nitelendirdi ve Hamas'ın karar alma sürecinde birlik olduğunu gösterdi.
"Kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nin kalbinden, direniş savaşçılarıyla ve halkının çocuklarıyla birlikte, moloz, abluka, cinayetler ve açlık altında cephede bulunan kardeş Yahya Sinwar'ı seçmek, düşmanın liderleri öldürerek aradığı hedeflerin başarısız olduğunu bir kez daha teyit ediyor" dedi grup bir açıklamada.
Yahya Sinvar kimdir?
Hamas Siyasî Büro Başkanlığına seçilen Yahya Sinvar, 29 Ekim 1962 tarihinde Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus Mülteci Kampı'nda dünyaya geldi.
Tıpkı İsmail Haniye gibi aslen 1948’de İsrail’in işgal ettiği topraklarda kalan Askalan (Aşkelon) kentinden olan Sinvar, yüksek öğrenimini Gazze İslâmî Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı.
- İsrail tarafından ilk defa 1982 yılında tutuklanan ve 4 ay hapis yatan Sinvar, 1985 yılında "gizli bir örgüt kurmak" suçundan ikinci kez tutuklandı.
- Sinvar, 1988’de İsrail tarafından tutuklandığında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı (426 yıl hapis cezasına eşdeğer) ve 23 yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakıldı.
İsrail hapishanesinde 23 yıl geçiren Sinvar, burada İbranice öğrendi ve İsrail işleri ve iç siyaseti konusunda oldukça bilgili hale geldi.
11 Ekim 2011'de, 2006 yılında Hamas tarafından sınır ötesi bir baskında yakalanan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasını sağlayan esir takası anlaşmasının bir parçası olarak 1.047 Filistinli tutukluyla birlikte serbest bırakıldı.
Sinvar serbest bırakıldıktan sonra Hamas saflarında hızla yükseldi. 2012 yılında grubun siyasî bürosuna seçildi ve İzzeddîn el-Kassâm Tugayları ile koordinasyon görevi verildi.
2014 yılında İsrail'in Gazze'ye yönelik yedi haftalık saldırısı sırasında önde gelen siyasî ve askerî bir rol oynadı. Ertesi yıl, Amerika Birleşik Devletleri Sinvar'ı "özel olarak belirlenmiş küresel terörist" olarak nitelendirdi
2017 yılında Sinvar, aynı sene Hamas'ın Siyasî Büro Başkanı seçilen İsmail Haniye'nin yerine Hamas'ın Gazze'deki Siyasî Büro Başkanı görevine geldi.
Arap basınında Mayıs 2021'de çıkan haberlerde, Sinvar'ın İsrail hava saldırısından kurtulduğu belirtildi.
- Hamas’ın askerî kanadı Kassâm Tugayları’nın ilk kurucularından sayılan Sinvar, aynı zamanda Hamas’ın güvenlik ve davet teşkilatı olarak isimlendirilen Mecd Gücü'nün de kurucusu.
Hamas'ın güvenlik sorumluluklarını üstlenen Sinvar, basında çokça yer almayan isimlerinden biri olarak biliniyor.
Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Başsavcısı Karim Khan, geçen mayıs ayında yayımladığı bir videoyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin 1 nolu Ön İnceleme Dairesi'nden Sinvar için tutuklama kararı çıkarılmasını talep etti.
İsrail, Hamas’ın yeni lideri olan Sinvar'ı 7 Ekim’deki Aksâ Tufanı operasyonunun “bir numaralı sorumlusu” olarak gösteriyor.
Sinvar, Gazze'deki devam eden savaş boyunca bölgesel seyahatler yapan ve konuşmalar yapan ve Gazze'ye yönelik İsrail savaşını kuşatma altındaki bölgenin dışında geçiren Haniye'nin aksine, İsrail ordusunun sürekli hedef aldığı Gazze'nin içindeydi.
İsrail askerlerinin verdiği muhtelif röportajlarda, Netanyahu'nun Gazze'deki operasyonları kişisel hale getiridiğini ve temelde Yahya Sinvar'ı avlamayı hedeflediğini söylemişti.