Cumalıkızık "Dünyanın En İyi Turizm Köyleri" listesine girmeye hazırlanıyor
İstanbul’a yakın konumu ve huzurlu atmosferiyle her yıl mutlaka ziyaret ettiğim Cumalıkızık; Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleriyle, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) "Dünyanın En İyi Turizm Köyleri" projesine aday gösterildi ve dahası iyileştirme programına girmeye hak kazandı.
Bir zamanlar Osmanlı'nın gür sesiyle yankılanan, şimdilerde ise huzurlu sessizliğiyle bir turizm cazibesine dönüşen Cumalıkızık köyü, tarih sahnesindeki yerini alalı asırlar geçse de ruhunu koruyor. Bursa'nın fethinden önce kurulan ve zamana meydan okuyan bu köy, bir Türkmen Boyu olan Kızık Boyu'nun cesur neferlerinin yurt arayışı ile başlayan bir serüvenin merkezi.
Yedi Kızık köyü hayat bu civar topraklarda. Bayındır Kızık, Dal Kızık, Hamamlı Kızık, Dere Kızık, Değirmenli Kızık, Fidye Kızık ve tabii ki Cumalı Kızık. Cumalıkızık, ismini diğer köylerden gelen erkeklerin Cuma namazı için bu köye akın etmesinden alır. Değişimin kıyısında dururken, bir zırhlı asker gibi direnir Cumalıkızık; modern zamanın acımasız rüzgarlarına karşı koymuş, özünü muhafaza koruyabilmiştir.
Köyün evleri, Osmanlı sivil mimarisinin en zarif örneklerini sunar. Üç katlı yapılar, aile mahremiyetine son derece özen gösterilerek inşa edilmiş. Zemin ve birinci katlar ile avlular, sokak döşemesine uyumlu moloz taş ve ahşap hatıllı duvarlarla çevrelenmiş. Üst kat ise ahşap taşıyıcı hımış dolgu ve alaturka kiremitli kırma çatı ile tamamlanmış. Sokaktan içeriye gözlerin ulaşamadığı, pencerelerin üst katlarda kafesli veya cumbalı olduğu bu evler, görenleri kendine hayran bırakır.
Bugün, bu köy evlerinin çoğu, köyün atmosferine uygun restoranlara dönüşmüş ve misafirlerini ağırlıyor. Özellikle orijinal zemin döşemesi, sivil mimari örneği evleri ve muhteşem sokakları ile Cumalıkızık, fotoğraf tutkunlarının da kaçıramayacağı bir destinasyon. Yaz aylarında buradayken, kendinizi Cumalıkızık’a özgü ahududu şerbeti ile ödüllendirmeyi unutmayın.
Ve bu muhteşem köy, yazımın en başında da söylediğim gibi sadece geçmişin değil, aynı zamanda geleceğin de parlayan bir yıldızı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2014 yılında Dünya Mirası Listesi'ne alınan Yıldırım ilçesindeki Cumalıkızık, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleriyle, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) "Dünyanın En İyi Turizm Köyleri" projesine aday gösterildi ve dahası Cumalıkızık, iyileştirme programına girmeye hak kazandı.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Kamil Özer, Cumalıkızık'ın UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almasının kentin en önemli değerlerinden biri olduğunu belirterek, "Şimdi de Dünyanın En İyi Turizm Köyü listesine girerek Cumalıkızık'ın değerine değer katmak istiyoruz" dedi.
Yolun açık, ziyaretçin bol olsun Cumalıkızık!