Ticaret Bakanlığı ihracata yönelik destek çalışmalarını açıkladı

Arşiv
Arşiv

Ticaret Bakanlığı, ihracatın geliştirilmesine yönelik uygulamaya koyulan düzenlemeleri açıkladı. Yapılan açıklamalarda bu yılın geride kalan kısmında yapılan destek rakamları da ifade edildi.

Yapılan açıklamalarda 2024 yılı için ayrılan destek miktarı, "2023 yılında mal ihracatına yönelik 9,2 milyar lira desteği 2024 yılında 16,2 milyar TL'ye çıkardık. Bu yıl Ocak-Ağustos döneminde ise 8,2 milyar TL destek sağlamış olduk." sözleri ile belirtildi.

Yapılan çalışmalardan bahsedildi

Yapılan açıklamalarda halihazırda devam eden ve tamamlanmış destek çalışmalarından da bahsedildi. Bahsedilen destek çalışmaları ise şu şekilde:

"Bildiğiniz üzere, küresel pazarlardaki konumumuzu güçlendirecek, ülkemiz ihracatını geliştirecek çeşitli dış ticaret stratejilerini sizlerin hizmetine sunuyoruz.

Bu minvalde, her biri ihracatımız için yüksek potansiyel arz eden 18 ülkeye yönelik olarak 2022 yılında “Uzak Ülkeler Stratejisi”ni hayata geçirdik.

Ayrıca, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelere yönelik “İslam Ülkeleri İhracat Geliştirme Stratejisi”ni kurguladık.

Bunun yanı sıra, Türk ihraç ürünlerini en etkili bir biçimde dünyaya tanıtmak amacıyla “2028 İhracat Tanıtım ve Pazarlama Vizyonu”nu hayata geçirdik. 41 farklı sektör ve ürün grubuna yönelik 45 tanıtım ve pazarlama kampanyası ile ihracatta atılacak her adımda ihracatçımızın yanında olmaya devam edeceğiz."

E-ihracatta da destek sürüyor

İnternet kullanımının artması, dijitalleşme ve çevrimiçi ticaretin yükselişiyle birlikte e-ticaret yapısı ve tüketici alışkanlıkları değişiyor.

Bu kapsamda, e-ihracatın farklı alanlarında faaliyet gösteren firmalarımıza tanıtımdan sipariş karşılamaya kadar geniş bir yelpazede destek sağlıyor, hayata geçirdiğimiz proje ve faaliyetlerle e-ihracata olan talebi artırmaya çalışıyoruz.

E-Kolay İhracat Platformu (E-KİP) ile e-ihracat alanında farkındalığın artırılmasını, ihracatçılarımızın çevrimiçi platformlardan sınır ötesine satış yapmaları marifetiyle, farklı ülkelerdeki tüketicilere çok daha kolay bir şekilde ulaşmasını ve müşteri portföyünü çeşitlendirmesini, en nihayetinde ihracatımızın artmasını hedefliyoruz.

Bu destekler ve projelerimiz ile firmalarımızın e-ihracat konusundaki bilgi birikimlerini arttırmayı ve ülkemizin 2023 yılında %1,5 olan toplam ihracatı içindeki e-ihracatın payını, 2028 yılına kadar %10'a çıkarmayı hedefliyoruz.

İhracat Akademisi kuruldu

İhtiyaç duyulan donanımlı iş gücünü sağlamak amacıyla, ihracatçılara yönelik gerçekleştirilen eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerine yeni bir boyut kazandırmak için 'İhracat Akademisi' kuruldu. Bu bağlamda, geçtiğimiz ay Yükseköğretim Kurulu ile bir protokol sözleşmesi imzalandı ve çalışmalarda ilerleme kaydedildi. İhracat ekosisteminin, insan kaynağı altyapısını güçlendirecek ve yeni ihracatçılar kazandıracak İhracat Akademisi projesi ile yeni ihracat rekorları kırılması hedefleniyor.

Responsible Programı hakkında detaylar paylaşıldı

"Bildiğiniz üzere, günümüzde yeşil ve dijital dönüşüm gittikçe önem kazanmaya başlamıştır. Bu minvalde Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılarımızın küresel ticaret sisteminde ikiz dönüşümde (yeşil ve dijital dönüşüm) rekabetçilik ve etkinlik kazanmalarını önemsiyor ve süreci proaktif bir şekilde takip ediyor ve destekliyoruz. Bu doğrultuda Bakanlık olarak ihracatımızda yeşil dönüşümün sağlanması için “Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteğini”ni hayata geçirdik.

Bu uyum desteğimiz ile birlikte esas amacımız, Yeşil Mutabakat’a uyum sağlayacakları yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde ihracatçı firmalarımıza yol göstermektir.

Oluşturulan bütüncül destek modeliyle; herhangi olgunluk seviyesindeki firmalarımız için süreç; kriterleri ve parametreleriyle birlikte tanımlanacak, nerede durduğu ve nereye varması gerektiği belirlenecek, altyapının dönüştürülmesi konusunda yol gösterilecektir.

Yeşil Mutabakat Uyum Projesi kapsamında bu hafta lansmanını gerçekleştirdiğimiz Responsible®/Sorumluluk Programı ile şirketlerimiz tarafından alınan danışmanlık hizmeti giderleri 5 yıl süresince %50 oranında ve toplamda 10.000.000 TL’ye kadar Bakanlığımızca desteklenecektir." ifadeleriyle yeni projeye ait detaylar paylaşıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve TCMB ile koordineli yürütülen finansmana yönelik yapılan çalışmalardan detaylar verildi

"Ticaret Bakanlığı olarak, başta Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası olmak üzere, devletimizin bütün ilgili kurum ve kuruluşları ile koordinasyon içinde ihracatçılarımıza sunulan finansman imkânlarını daha da geliştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz." sözleri ile başlayan açıklamada detaylar paylaşıldı.

Paylaşılan detaylar ise şu şekilde:

" %25 olan kurumlar vergisi oranı; ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına %20 olarak uygulanmakta olup son olarak yapılan düzenleme ile bahse konu 5 puanlık indirimden, ihracatını aracı ihracatçılar üzerinden gerçekleştiren imalatçı ihracatçı firmaların da yararlandırılması sağlanarak anılan düzenlemenin kapsamı genişletilmiştir. Ayrıca, hizmet ihracatçısı şirketlerin yabancılara sundukları hizmetlerden elde ettikleri kazançlarını Türkiye’ye getirmeleri durumunda, söz konusu kazançların %80’inin vergi matrahından indirilmesi mümkün hale getirilmiştir. Bunun yanında, bildiğiniz gibi daha önce 300 milyon TL olan reeskont kredilerinin günlük limiti önce 1,5 milyar TL’ye, daha sonra ise ilk seviyeye göre 10 kat artışla 3 milyar TL’ye çıkartılmıştır. İlaveten, Reeskont Kredisi faiz oranlarının hesaplanmasında politika faiz oranı esas alınmak suretiyle yeni bir formül belirlenmiş ve reeskont kredilerinin toplam faiz maliyetinin Merkez Bankası politika faizi seviyesini aşmaması sağlanmıştır. Bu çerçevede, reeskont kredilerinde toplam faiz maliyetinde üst sınır %25,93 uygulanacak şekilde sabitlenmiştir. Geçmiş yıllarda %80 seviyelerinde uygulanan ihracat bedellerinin Merkez Bankasına satış yükümlülüğü, 2024 Haziran Ayında %40’tan %30’a indirilmiştir.

'İhracatçılarımız için finansman imkanları: Eximbank ve İGE A.Ş'

"Günümüzde ihracatın Türkiye’yi kalkındıran başat unsurlardan biri haline gelmesi, hiç şüphesiz ihracatçılarımızın büyük gayretleriyle mümkün oluyor. Biz de Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılarımızın desteklenmesi, finansmana erişim imkânlarının genişletilmesi ve kolaylaştırılması hususlarına hassasiyetle eğiliyoruz.

35 yılı aşkın bir süredir ülkemizin ihracat odaklı büyüme hedefine hizmet eden Türk Eximbank’ın 2023 yılında 13,8 milyar TL olan sermayesi, yaklaşık 3 kat artış ile 35,7 milyar TL’ye yükselmiştir.

Ayrıca Türk Eximbank, 2023 yılında sağlamış olduğu 42 milyar dolarlık ve 2024 yılında öngördüğü 50 milyar dolarlık destek ile ihracatçılarımızın yanında olmaya devam etmektedir.

Bunun yanında, ihracatçılarımızın en büyük sorunu olan kredide kefalet sorununun ortadan kaldırılması ve bu sayede ihracatçılarımızın krediye erişim maliyetinin düşmesini sağlamak hedefleriyle kurulan İGE A.Ş. ile bugüne kadar 83,2 milyar TL (29 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla) krediye 72,7 milyar TL kefalet sağladık.

Bunlara ek olarak, Ticaret Bakanlığımızın 2024 yılı bütçesinin %60’ı kadar olacak şekilde yaklaşık 21,5 milyar TL’lik bölümünü mal ve hizmet ihracatçılarımıza veriyoruz." ifadeleri ile, ihracatçılara olan finansman desteğinden bahsedildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >