Poşet için ücret uygulaması başladı: Bakkallarda durum ne?
Çevre kirliliğinin önlenmesi, geri dönüşüm oranlarının düşük olması nedeniyle 1 Ocak sabahı itibariyle plastik poşetin ücretli verilmesi uygulamasına başlandı. ‘Marketlerde 25 kuruşla satılan poşetler bakkallarda ücretsiz mi veriliyor?’ sorusunun cevabını araştırdık.
Plastik poşetler marketlerde 1 Ocak’tan itibaren 25 kuruştan satılmaya başlandı. Plastik poşetlerden elde edilen gelirle ne yapılacağı merak konusuydu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, alınan her 15 kuruşun "Geri Kazanım Katılım Payı" olarak yeni çevreci projelere ayrılacağını ifade etti.
Bakkallarda poşet uygulaması nasıl?
Bakanlık plastik poşetlerin ücretli satılması kararını kullanımı her geçen gün artan plastik alışveriş poşetlerinin hızlı bir şekilde çöpe dönüşmesi, hafif ağırlıkları nedeniyle etrafa yayılarak çevre kirliliğini önemli ölçüde arttırması ve mevcut geri dönüşüm oranları çok düşük olduğundan kaynak verimliliğini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle almıştı. Marketlerde ‘1 Ocak sabahı itibariyle 25 kuruştan satılan plastik poşetler bakkalarda ücretsiz mi veriliyor?’ sorusunun cevabını aradık.
GZT'ye konuşan Bakkal ve marketçilerin bulunduğu meslek gruplarındaki yetkililer, 1 Ocak 2019 itibariyle marketlerde ücretli olan plastik poşetlerin bakkallarda da ücretli olacağını açıkladı.
Kanun maddesinde ücretli olarak satılacak poşetin barkotlu olmasının gerekliliğine değinen yetkililer şunları kaydetti:
- “Barkod sistemini kullanmayan bakkalların nasıl bir önlem alacağı ise henüz bilinmiyor. Bakanlığın bu konu hakkında bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Esnaf, plastik poşetleri 25 kuruşa satacak; fakat poşetlerin bakkallarda nasıl bir işleyişle hayata geçirileceğini nasıl bir işleyişle hayata geçirileceğini henüz tam manasıyla anlamış değil”
- Mahalle aralarında faaliyet gösteren bakkalların bir çoğunda barkod okuma sisteminin bulunmadığı biliniyor.
Hükmetin bir hak tanıdığına değinen yetkili, işletmelerin 31 Mart’a kadar barkotsuz poşetleri ücretsiz verme hakkının bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Dünyadaki benzer uygulamalar neler?
- Meksika'da, plastik poşet kullanımını yasak.
- Hindistan’da da plastik poşet kullanımı yasak.
- Bangladeş, 2002 yılında beri plastik poşet kullanımı yasak.
- Ruanda ve Avustralya’nın 12 şehrinde de plastik poşet kullanımı yasak.
- İsviçre, İsveç, Almanya ve Hollanda’da ise mağazalarda plastik poşetler ücretle satılıyor.
- Norveç, İsrail, Kanada, Batı Hindistan, Botswana, Kenya, Tanzanya, Güney Afrika, Uganda, Tayvan ve Singapur’da plastik torba kullanımı yasaklandı ya da yasaklanma yolunda adımlar atıldı.
- İtalya, Belçika, İrlanda gibi ülkelerde 2008 yılından beri naylon torbalara vergi nedeniyle kullanım oranında yüzde 94 azalma olduğu belirtiliyor.