Gözler teyzelerin 'poşet' arşivinde: Bir plastik poşetin ömrü ne?
Plastik poşetin ücretli olmasının ardından gözler evlerde yapılan poşet stoklarına çevrildi. Vatandaşların eski alışkanlıklarıyla daha önce topladığı poşetleri sakladığı biliniyordu. Peki evlerde duran bu plastik poşetlerin ömrü ne?
2019 yılına girdiğimiz ilk gün itibariyle alışverişlerde kullandığımız poşetler ücretlendirildi. Poşetlerin 25 kuruş gibi bir ücrete satılıyor olması, yenitasarruf önlemlerini de beraberinde getirdi.
Poşetlerin ücretli olacağı haberine hazırlıklı olan tasarruflu tüketiciler evlerinde poşet biriktirmeye çoktan başlamıştı.
Peki evde duran bir poşetin kullanma ömrü ne kadardır?
Doğada 20 yıl gibi bir sürede yok olan plastik poşetlerin, evlerde kullanım ve saklama şeklinize göre oldukçauzun bir süre muhafaza etmeniz hatta yıkayıp tekrar kullanmanız mümkün.
Daha öncesinde ücretsiz kullanılan poşetlerin üretim serüveni ve doğaya verdiği zarar
- Büyük-küçük hemen her türlü mağaza çalışanının alışveriş sonrasında sorgusuz sualsiz uzandığı plastik poşetler, petrol bazlı polietilen maddesinden üretilir.
- Polietilen ekosistemdeki hayvanlar için olduğu kadar insanlar için de zararlı, zehirli bir maddedir ve doğa katliamına sebep olur.
- Üretilen plastik poşetlerin %1’i bile geri dönüştürülmez.
- Bir plastik poşetin geri dönüşümü, yeni bir tane üretmekten daha pahalı olduğundan bu konu çoğu firma tarafından ‘önemsiz’ olarak değerlendirilir.
- Bir ton plastik poşeti geri dönüştürmek 4.000 dolardan fazla paraya mal olur. Aynı miktarda yeni plastik poşet ise 35 dolar gibi bir ücret karşılığında satın alınabilir.
- Her yıl 4-5 trilyon plastik poşet üretilir.
- Bugüne kadar boğazımıza kadar plastik poşetatığına gömülmememizin tek sebebi plastik poşet atıklarının su yolları ile deniz, göl ve nehirlere yönlenerek buralarda birikmesidir.
- Her yıl bir milyarkuş ve memeli hayvan plastik atık sindirdiğinden ölür.
Plastik poşet yerine kullanabileceğimiz alternatif ürünler
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >