Özbek ve Kırgız liderler uzun zaman sonra ilk kez Rusça yerine Türkçe konuştu
Kırgızistan ve Özbekistan cumhurbaşkanlarının geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği ikili zirvede tarihi bir an yaşandı. Cumhurbaşkanı Caparov ve Mirziyoyev uzun zaman sonra ilk kez resmi bir görüşmede Rusça yerine Türkçe konuştu. İki ülke de aşamalı olarak Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçmeyi planlıyor.
Kırgızistan ve Özbekistan liderlerinin ikili ilişkileri görüşmek amacıyla buluştuğu zirvede dikkatlerden kaçmayan tarihi bir an yaşandı.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 11-12 Mart'ta yaptığı resmi ziyaret sırasında Özbek mevkidaşı Şevket Mirziyoyev ile uzun zamandan sonra ilk kez resmi bir görüşmede Rusça yerine Türkçe konuştu. Yayınlanan görüntülerde iki liderin birbirlerine Türkçe hitap ettiği görüldü.
Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde son yıllarda Rus Kiril alfabesi yerine Latin alfabesinin kullanımına yönelik kararlar alındığı da biliniyor. Geçen ay Özbekistan hükümeti aşamalı olarak Latin alfabesine geçilmesine ilişkin yol haritasını içeren kararı onayladı. Karara göre, 1 Ocak 2023'ten itibaren ülkedeki tüm kurum ve kuruluşların faaliyetleri ile resmi yazışmaları, Kiril yerine Latin alfabesiyle yapılacak.
Ocak ayında da Kazakistan Ulusal Alfabe Komisyonu, 2023 - 2031 yılları arasında ülkede kademeli olarak kullanılmaya başlanacak Latin harflerine uyarlanan yeni Kazak alfabesinin tanıtımını yaptı. 1940'tan itibaren Kiril alfabesini kullanan Kazakistan, 2017'de kademeli olarak Latin alfabesine geçme kararı almıştı. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan aynı zamanda Türk Keneşi'ni oluşturuyor.
Türk Keneşi nedir?
- Türk Keneşi, 3 Ekim 2009'da Nahçıvan'da imzalanan Nahçıvan
- Anlaşması ile, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasında kurulmuş olan uluslararası örgüttür.
- Türk dünyasının çatı kuruluşu niteliğindeki Türk Keneşi (Konseyi), üye ülkelerin yanı sıra Türk dünyasının ve bölgedeki ülkelerin iş birliğini artırmayı amaçlıyor.